Slecht geheugen? 6 manieren voor een beter leervermogen

Blog artikel

Manieren om het leervermogen te verbeteren

Dit artikel is een definitieve gids om het leervermogen te verbeteren. Het artikel zal namelijk de 6 belangrijkste stappen bespreken, en ook enkele supplementen die je helpen om jouw cognitief leervermogen te verbeteren.

  Opmerking: Deze cursus staat niet ter vervanging van medisch advies. Indien je medische klachten hebt, is het aangeraden eerst advies te vragen bij de huisarts. Indien je wegens medische aandoeningen bepaalde voeding moet vermijden uit noodzaak, is het afgeraden om het advies van de huisarts te negeren. We zijn niet aansprakelijk indien je deze richtlijnen boven het medisch advies van de huisarts plaatst en hierdoor complicaties krijgt.

  Slecht Geheugen? Leer nu het Leervermogen Verbeteren in 6 Manieren!

  Dit artikel is een definitieve gids om het leervermogen te verbeteren. Het artikel zal namelijk de 6 belangrijkste stappen bespreken, en ook enkele supplementen die je helpen om jouw cognitief leervermogen te verbeteren.

  Heb je het gevoel dat je brein soms niet mee wil? Bijvoorbeeld je merkt op dat je concentratie vermogen niet optimaal genoeg is om bepaalde doelen te bereiken, taken te volbrengen of studies
  te doen. Of je kan ook gewoon vergeetachtig zijn, en je wenst hier iets aan te doen.

  Als je een grote fan bent van de film limitless, zal je wel al stiekem gedroomd hebben dat jij het hoofd personage was.

  Een pilletje dat je een super genie maakt, lijkt een fantastische uitvinding om al je financiële doelen te bereiken in het leven.

  Maar helaas is dit een fantasie uit een sciencefiction film. Tot zover we weten is dit niet mogelijk. Maar gelukkig bestaan er wel natuurlijke supplementen die ons brein echt een boost kunnen geven.

  Aan de hand van bepaalde componenten, aanwezig in sommige paddenstoelen, kunnen we onze hersencapaciteiten verbeteren om zo een beter cognitief leervermogen te verkrijgen. We zullen deze supplementen verder bespreken later in dit artikel.

  Eerst zullen we even kijken naar hoe onze eet- en levensstijl gewoontes ons leervermogen kunnen verbeteren.

  Als we leren om het beste van de 2 werelden te combineren, namelijk natuurlijke supplementen en goede eet- en levensstijl gewoontes, zullen we pas onze optimale hersencapaciteiten kunnen benutten.

  Hoe kan voeding ons leervermogen beïnvloeden?

  Als onze dagelijkse keuzes die we maken rond voeding vooral bestaan uit voedingsmiddelen die lichte ontstekingen veroorzaken in ons lichaam, kan dit een grote impact hebben op ons cognitief
  vermogen. Het gaat hier voornamelijk om industrieel bewerkte voeding.

  Voortdurende ontstekingen worden geassocieerd met toenemend verlies van de functie of structuur van neuronen, een verstoorde groei en ontwikkeling van het zenuwweefsel, en chronische ziekten (bron).

  Dus een fris geheugen, een goed concentratie vermogen en een gevoel van welzijn hangt grotendeels af van onze voeding.

  Enkele voorbeelden van de meest ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zijn:

  • Geraffineerde koolhydraten: suiker en industriële deegwaren (snoep, koekjes, chips, glucose-fructose siroop, diepvries pizza, industrieel brood en gebak,…).
  • Frisdranken en sportdranken.
  • Alcohol in grote hoeveelheden.
  • Geraffineerde plantaardige vetten (soja-, maïs-, koolzaad-, zonnebloem-, en arachideolie, margarine, gekochte sauzen en dressings). Deze bevatten onder andere teveel omega 6 vetten.
  • Artificiële zoet makers.
  • Fast food.
  • Individuele voedsel intolerantie (gluten, zuivel, noten,…).
  • Kant en klare maaltijden.
  • Bewaarmiddelen en andere artificiële toevoegingen.
  • MSG smaakversterkers.
  • Gist brood
  • Koemelk met caseïne type A1

  6 belangrijke stappen die het leervermogen verbeteren

  Stap 1

  Ga zelf aan de slag met pure en onbewerkte voeding.

  Dus het gaat voornamelijk over vlees, vis, eieren, groenten, fruit en honing. 

  Maak bijvoorbeeld ook je eigen tussendoortjes met gezonde ingrediënten. Honing kun je dan als zoet maker gebruiken want deze gouden siroop heeft namelijk ook een ontstekingsremmende werking.

  Dus gezonde ingrediënten betekend zeker en vast niet onsmakelijk want honing is een super heerlijk goedje!

  Stap 2

  Je kan ook zelf gezonde frisdrank maken.

  Bijvoorbeeld, dit kan door bruiswater te combineren met citroensap, appelazijn en honing. Deze zelf gemaakte limonade bevat namelijk enkel ingrediënten die ontstekingsremmend werken. Dit is echt een heerlijke limonade. Als bonus stimuleren deze ingrediënten ook nog eens de vetverbranding.

  Stap 3

  Gebruik echte boter.

  Gebruik echte boter of niervet (rundervet) in plaats van bewerkte plantaardige vetten. Indien je plantaardige olie wil gebruiken, gebruik dan enkel koudgeperste olijfolie, kokosolie of avocado olie. 

  Gebruik ook nooit geraffineerde plantaardige olie om frietjes te bakken. Gebruik hiervoor enkel ossewit of ontgeurd kokosvet. 

  Waarom dierlijke vetten gezonder zijn dan geraffineerde plantaardige vetten? Lees meer hierover in dit artikel.

  Stap 4

  Zorg voor voldoende omega 3 vetten in je dieet.

  Eet 2x per week vette vis zoals makreel, sardines, wilde zalm of haring. Of kies voor een supplement met omega 3  vetzuren als vervanging. Omega 3 is ontstekingsremmend, teveel omega 6 is ontstekingsbevorderend. Zorg voor een goede balans.

  Wetenschappelijke studies geven ook aan dat omega 3 vetzuren het cognitief leervermogen verbeteren want het maakt je minder vergeetachtig, en het verminderd ook de klachten van depressie. (bron 1, bron 2, bron 3)

  Stap 5

  Bak je eigen brood met zuurdesem i.p.v. gist.

  Om de ontstekingsbevorderende eigenschappen van granen te minimaliseren, moeten ze eerst gefermenteerd zijn met zuurdesem (bron). 

  Of ga opzoek naar een ambachtelijke bakker met traditioneel zuurdesem brood. 

  Gebruik ook bij voorkeur enkel oudere graansoorten die beter verteerbaar en minder ontstekingsbevorderend zijn zoals spelt, eenkoorn, emmer, khorasantarwe, witte van Vlaanderen,…

  Stap 6

  Schakel over naar zuivel (kaas, kefir en yoghurt) met het eiwit van caseïne type A2, bij voorkeur zuivel van rauwe melk.

  A2 staat voor melk van o.a. het jersey runderras, buffelmelk, geitenmelk of schapenmelk. Vermijd de gangbare commerciële (A1) melk producten zoveel mogelijk.

  De gangbare commerciële melk producten in België en Nederland zijn van melk met het eiwit type A1 caseïne. Dit type melk geeft bij veel mensen problemen (ontstekingsbevorderend en moeilijk verteerbaar). A1 melk is ook minder voedzaam dan A2 melk.

  Rauwe melk is verse melk dat rechtstreeks van bij de boer komt en niet verhit is geweest. Verse melk bevat nog alle levende enzymen en bacteriën die van nature in melk voorkomen en de melk goed verteerbaar maken. 

  Daarbij bevat rauwe melk ook nog immuunsysteem versterkende ingrediënten zoals lactoferrine en immunoglobuline. Mensen met lactose intolerantie kunnen rauwe melk meestal goed verdragen.

  Ook veel mensen met een koemelk allergie kunnen geitenmelk of schapenmelk wel goed verdragen. 

  Intermittent fasting om het leervermogen te verbeteren

  Ook intermittent fasting of onderbroken vasten is een goede gewoonte die onze cognitieve capaciteiten enorm kunnen verbeteren.

  In het verleden, voor de uitvinding van de landbouw, waren we genoodzaakt om regelmatig lange periodes te doorstaan zonder voedsel.

  De jacht was namelijk niet elke dag succesvol. Daarom is ons lichaam geëvolueerd op een manier dat langere periodes zonder voedsel (vasten) in ons voordeel speelt.

   

  Wat zijn de voordelen van vasten?

  • Na 15-17u zonder voedsel schakelt ons lichaam namelijk over van een suikerverbranding naar een vetverbranding. Dit bevorderd bijgevolg het behoud van een gezond gewicht op lange termijn.
  • Als gevolg verscherpt ons concentratie vermogen (langer zonder voedsel = meer alertheid en concentratie) => Dit stond gelijk aan betere kansen voor een succesvolle jacht!
  • Bovendien hebben we dankzij de evolutie ook een mechanisme in ons lichaam, dat we moeiteloos lange periodes zonder voedsel kunnen doorstaan => Dit gebeurd namelijk a.d.h.v. het hongergevoel dat onderdrukt wordt. Dit mechanisme schakelt namelijk in eens we in een staat van vetverbranding komen.
  • Eens ons lichaam in een staat van vasten is, maakt het ook van de gelegenheid gebruik om
   onderhoud te doen => Onze cellen worden namelijk opgekuist.
  • Ook wordt de gezondheid van ons zenuwstelsel verlengd => dit beschermd ons op lange
   termijn tegen de ziektes van Alzheimer en Parkinson.
  • Stamcellen worden geprikkeld om weefsels te verjongen.
  • Vasten heeft ook een ontstekingsremmende werking.
  • Het onderdrukt ook de groei van kanker.
  • Bovendien verlaagt het je bloedsuikerwaardes, insuline weerstand en hoge bloeddruk =>Vasten vermindert de kans op diabetes type 2 en andere stofwisselingsziektes. (Bron)

  Conclusie over voeding- en levensstijl gewoontes

  De hierboven genoemde stappen geven aan dat de eet- en levensstijl gewoontes van oude traditionele bevolkingsgroepen, die geen industriële bewerking van voeding kenden, veel gezonder waren dan onze hedendaagse eet- en levensstijl gewoontes. Kom meer te weten waarom modern bewerkt voedsel ongezond is in dit artikel.

  Met andere woorden, eet- en levensstijl gewoontes, uit een tijdperk voor de uitvinding van industriële voeding, geven ons waardevolle richtlijnen voor een betere gezondheid te bereiken. Alsook zullen deze bijdragen aan een beter geheugen, goed concentratie vermogen, en een beter gevoel van welzijn. Dus dit zal tenslotte bijdragen om het cognitief leervermogen te verbeteren.

  Maar er zijn ook nog enkele natuurlijke supplementen die ons brein nog een extra boost kunnen geven. Dit zal als gevolg ons geheugen, concentratie vermogen en gevoel van welzijn nog een niveau hoger brengen.

  Dit is zeker het geval als we de supplementen combineren met de eet- en levensstijl gewoontes van onze verre voorouders. Deze combinatie kan een krachtige cocktail zijn voor de gedreven mensen onder ons.

   

  De beste natuurlijke supplementen voor een beter leervermogen

  1. Lion’s mane

  Lion’s mane (Hericium erinaceus) is een medicinale paddenstoel. Deze zwam wordt namelijk al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat deze zwam gezondheidsbevorderende stoffen bevat. Onder andere antioxidanten en bèta-glucaan.

  Voorstanders beweren dat de zwam kan helpen bij verschillende gezondheidsproblemen, onder andere:

  • De ziekte van Alzheimer
  • Tegen stress
  • Bij Depressie
  • Een hoge cholesterol
  • Lichte ontstekingen
  • De ziekte van Parkinson
  • Zweren

  Bovendien zou de paddenstoel het immuunsysteem versterken, de spijsvertering stimuleren en
  beschermen tegen kanker. Alhoewel nog meer studies nodig zijn, zijn de studies die we al hebben erg positief.

  Kleine klinische studies en studies op muizen geven aan dat deze zwam de hersenfunctie mogelijk
  kan verbeteren. Onder andere geheugen en concentratie lijken erg positief beïnvloed door de zwam. Ook lijkt de paddenstoel te helpen tegen depressie. (bron)

  Wat zijn de risico’s met lion’s mane?

  Momenteel is er echter nog weinig geweten over mogelijke neveneffecten. Maar er is wel enige bezorgdheid dat Lion’s mane de symptomen zou kunnen verergeren bij mensen met allergieën en astma.

  Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

  Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

  2. Psilocybin

  Psilocybin is namelijk de actieve stof in magische paddo’s en truffels. In feite is dit het component dat bij hoge dosissen hallucinaties teweeg brengt.

  Deze medicinale planten zijn al duizenden jaren gebruikt voor hun mentale geneeskrachtige eigenschappen. De wetenschap herkend nu ook het potentieel achter deze krachtige stof.

  De hoge dosissen zijn echter af te raden om zonder begeleiding te doen. Vooral omdat deze mentaal heel zwaar kunnen zijn. Er kunnen onder andere hevige angsten en ongemakken gepaard gaan bij zware hallucinaties.

  Maar gelukkig kunnen we als alternatief microdoseringen nemen, om zo toch van de cognitieve gezondheidsvoordelen te genieten, zonder te hallucineren. Dit is namelijk een veilige manier om van de voordelen te genieten.

  Wat zijn de cognitieve voordelen van psilocybin?

  Gegevens uit klinische onderzoeken, tonen aan dat psilocybin en andere psychedelica in staat zijn om de hoeveelheid vertakkingen van hersencellen te vermeerderen en hun totale neuro-plasticiteit te vergroten.

  Wat als gevolg zorgt voor betere leer- en geheugenretentieprocessen. Met andere woorden het leervermogen wordt verbeterd. (bron)

  Andere onderzoeken geven ook aan dat psilocybin ons emotioneel evenwicht en positieve stemming kunnen verbeteren. (bron)

  Personen die regelmatig micro-doseren, melden vaak een positieve mentale gesteldheid en cognitieve voordelen, onder andere:

  • Verminderde depressie
  • Minder algemene of sociale angst
  • Minimale impact van ADHD of ADD
  • Eliminatie van PTSS-symptomen
  • Wegneming van verslaving en verslavend gedrag
  • Verhoogde creativiteit
  • Toegenomen productiviteit
  • Verhoogde concentratie
  • Verhoogde atletische coördinatie
  • Meer motivatie
  • Betere interpersoonlijke relaties en emotionele empathie
  • Verbeterde leiderschapsvaardigheden

  Wat zijn de risico’s met psilocybine?

  In de meeste landen is psilocybin momenteel niet legaal voor persoonlijk gebruik. Bijgevolg zijn de juridische gevolgen voor het bezit van psychedelische middelen doorgaans zwaar.

  Maar in sommige landen is het wel legaal of gedeeltelijk legaal zoals in Nederland, Brazilië, Bahamas, Jamaica…

  Er zijn echter vrijwel geen gezondheidsrisico’s verbonden aan microdosering van psilocybin. De kleine bijwerkingen die worden aangegeven door gebruikers zijn:

  • Een lichte verhoging van de bloeddruk
  • Af en toe moeilijk om te focussen wanneer de dosis onjuist is berekend
  • Mogelijke emotionele turbulentie bij het aanpassen van de microdosis
  • Mogelijk milde angst als de microdosis licht overschreden wordt en een veranderde bewustzijnsgewaarwording veroorzaakt.
  • Onderdrukte emoties die bovenkomen bij de start van microdosering protocol.

  Wees dus voorzichtig en voorbereid op de mogelijke lichte bijwerkingen. Onderdrukte emoties moeten aanvaard en geconfronteerd worden, om te kunnen verwerken en te plaatsen. Houd hier dus rekening mee dat je in de begin fase mogelijk enkele ongemakken kan ervaren.

  Nog enkele opmerkingen over het leervermogen verbeteren

  Samenvattend kunnen we zeggen dat de besproken onderwerpen een heel positieve invloed hebben op onze mentale gezondheid.

  Maar ieder mens is uniek en reageert anders. In geval je de supplementen zelf wil testen, maar negatieve effecten ervaart, is het aangeraden om te overwegen dat jouw lichaam misschien niet geschikt is hiervoor.

  Als je merkt met lagere dosissen nog steeds negatief te reageren, overweeg dan om te stoppen.

  Hou het dan enkel bij de gezonde eet- en levensstijl gewoontes. Deze stappen zullen ook al enorm veel bijdragen aan een beter leervermogen en een goede gezondheid.

  Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

  Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

  Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

  Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

  jj

  Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

  Working hour

  Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
  Sat – Sun: Closed

  650 Birmingham St,
  London 3000, UK

  Follow us: