De Waarheid Over LDL-Cholesterol en Hartziekten

Images by Freep!k & Pexels

Is LDL-cholesterol echt de boosdoener bij hartziekten?

Zijn we genezen van de pandemie aan hart- en vaatziekten sinds de uitvinding van LDL-verlagende medicatie en vetarme diëten? Zijn meervoudig onverzadigde vetzuren echt gezonder dan verzadigde vetzuren, zoals vaak wordt beweerd? En tenslotte, is het bewijs dat ‘LDL-cholesterol’ coronaire hartaandoeningen veroorzaakt eigenlijk gegrond? Dit artikel probeert zoveel mogelijk aanwijzingen en bewijzen aan te dragen om deze vragen te beantwoorden.

Is LDL-cholesterol echt de boosdoener bij hartziekten?

Zijn we genezen van de pandemie aan hart- en vaatziekten sinds de uitvinding van LDL-verlagende medicatie en vetarme diëten? Zijn meervoudig onverzadigde vetzuren echt gezonder dan verzadigde vetzuren, zoals vaak wordt beweerd? En tenslotte, is het bewijs dat ‘LDL-cholesterol’ coronaire hartaandoeningen veroorzaakt eigenlijk gegrond? Dit artikel probeert zoveel mogelijk aanwijzingen en bewijzen aan te dragen om deze vragen te beantwoorden.

Inleiding

Veel dokters, wetenschappers en cardiologen gaan ervan uit dat een hoog LDL-cholesterol de oorzaak is van coronaire hartziekten. Dit suggereert dat het verwijderen van deze oorzaak de ziekte zou moeten omkeren. Maar is dat wel het geval?

Hebben we, sinds de uitvinding van LDL-verlagende medicatie, coronaire hartziekten uitgebannen? Als dat niet het geval is, wijst dat erop dat we de echte oorzaak nog niet kennen.

Hoewel het aantal gevallen misschien is afgenomen, blijven er toch voorvallen optreden, wat impliceert dat de werkelijke oorzaak nog steeds onbekend is.

ldl

Inleiding

Veel dokters, wetenschappers en cardiologen gaan ervan uit dat een hoog LDL-cholesterol de oorzaak is van coronaire hartziekten. 

Dit suggereert dat het verwijderen van deze oorzaak de ziekte zou moeten omkeren. Maar is dat wel het geval?

Hebben we, sinds de uitvinding van LDL-verlagende medicatie, coronaire hartziekten uitgebannen? Als dat niet het geval is, wijst dat erop dat we de echte oorzaak nog niet kennen.

ldl

Hoewel het aantal gevallen misschien is afgenomen, blijven er toch voorvallen optreden, wat impliceert dat de werkelijke oorzaak nog steeds onbekend is.

Volgens de statistieken blijven 2/3 van de hartfalen zich nog steeds voordoen. (bron)

“Geconfronteerd met het spectaculaire succes van statinetherapie, kunnen we moed putten uit het feit dat we zijn begonnen het tij te keren in de wereldwijde strijd tegen atherosclerotische ziekte.

Toch moet er nog veel gebeuren. In de beste omstandigheden zorgt de daling van de cardiovasculaire mortaliteit als gevolg van statinebehandeling nog steeds voor twee derde van de cardiovasculaire voorvallen.

Dus, hoewel we terecht tevreden zijn met de voordelen die statinetherapie biedt, vinden de meeste gebeurtenissen nog altijd plaats.”

  • Peter Libby MD (bron)

“Geconfronteerd met het spectaculaire succes van statinetherapie, kunnen we moed putten uit het feit dat we zijn begonnen het tij te keren in de wereldwijde strijd tegen atherosclerotische ziekte.

Toch moet er nog veel gebeuren. In de beste omstandigheden zorgt de daling van de cardiovasculaire mortaliteit als gevolg van statinebehandeling nog steeds voor twee derde van de cardiovasculaire voorvallen.

Dus, hoewel we terecht tevreden zijn met de voordelen die statinetherapie biedt, vinden de meeste gebeurtenissen nog altijd plaats.”

  • Peter Libby MD (bron)

Volgens de statistieken blijven 2/3 van de hartfalen zich nog steeds voordoen. (bron)

Zijn er andere potentiële risicofactoren voor hartaandoeningen?

Zoals we kunnen zien, zijn hart- en vaatziekten niet verdwenen door alleen het verlagen van LDL, aangezien 2/3 van de voorvallen nog steeds voorkomt. Dit betekent dat een hoge LDL waarschijnlijk niet de oorzaak is, maar eerder een risicofactor.

Het lijkt erop dat meerdere onderliggende factoren een rol spelen bij coronaire hartaandoeningen.

In de Framingham Offspring Study zijn meerdere risicofactoren geïdentificeerd die betere aanwijzingen geven dan alleen LDL. Uit de studie blijkt dat een hoog HDL-cholesterol en lage triglyceriden een beschermende rol spelen.

Dus als zowel LDL als HDL hoog zijn en de triglyceriden laag, is er geen verhoogd risico op hartaandoeningen. De grootste risicofactoren zijn blijkbaar insulineresistentie (IR), lage HDL en hoge triglyceriden.

Een lage HDL en hoge triglyceriden zijn meestal tekenen van het metabool syndroom of insulineresistentie.

hart

Zijn er andere potentiële risicofactoren voor hartaandoeningen?

Zoals we kunnen zien, zijn hart- en vaatziekten niet verdwenen door alleen het verlagen van LDL, aangezien 2/3 van de voorvallen nog steeds voorkomt. 

Dit betekent dat een hoge LDL waarschijnlijk niet de oorzaak is, maar eerder een risicofactor.

Het lijkt erop dat meerdere onderliggende factoren een rol spelen bij coronaire hartaandoeningen.

hart

In de Framingham Offspring Study zijn meerdere risicofactoren geïdentificeerd die betere aanwijzingen geven dan alleen LDL. Uit de studie blijkt dat een hoog HDL-cholesterol en lage triglyceriden een beschermende rol spelen.

Dus als zowel LDL als HDL hoog zijn en de triglyceriden laag, is er geen verhoogd risico op hartaandoeningen. De grootste risicofactoren zijn blijkbaar insulineresistentie (IR), lage HDL en hoge triglyceriden.

Een lage HDL en hoge triglyceriden zijn meestal tekenen van het metabool syndroom of insulineresistentie.

bron grafiek (IR=insulineresistentie)

Obesitas, diabetes en het metabool syndroom lijken tot nu toe de grootste risicofactoren te zijn voor hart- en vaatziekten. Het metabool syndroom houdt in dat je minstens twee van de volgende vier symptomen hebt:

Deze symptomen kunnen het beste bestreden worden met meer beweging en betere eetgewoonten (bron).

Maar de vraag is: wat zijn die betere eetgewoonten?

Hebben ze gelijk als ze beweren dat verzadigde vetten en cholesterol slecht voor ons zijn, en dat we het beste vetarm kunnen eten? Laten we even teruggaan in de tijd om de ontwikkelingen van de huidige theorieën te begrijpen en te onderzoeken wat er mogelijk mis is met deze veronderstellingen.

Obesitas, diabetes en het metabool syndroom lijken tot nu toe de grootste risicofactoren te zijn voor hart- en vaatziekten. 

Het metabool syndroom houdt in dat je minstens twee van de volgende vier symptomen hebt:

IR=insulineresistentie

Deze symptomen kunnen het beste bestreden worden met meer beweging en betere eetgewoonten (bron).

Maar de vraag is: wat zijn die betere eetgewoonten?

Hebben ze gelijk als ze beweren dat verzadigde vetten en cholesterol slecht voor ons zijn, en dat we het beste vetarm kunnen eten? 

Laten we even teruggaan in de tijd om de ontwikkelingen van de huidige theorieën te begrijpen en te onderzoeken wat er mogelijk mis is met deze veronderstellingen.

Wat is het verschil tussen LDL en VLDL en wat betekenen ze voor je gezondheid?

In de jaren 50 ontdekte John Gofman, MD, de verschillende lipoproteïnen, waaronder LDL, HDL en VLDL. In zijn bevindingen zag hij dat LDL voornamelijk uit cholesterol bestaat, terwijl VLDL voornamelijk uit triglyceriden bestaat. 

Ten eerste dacht hij een verband te zien tussen stijgende LDL-waarden en het eten van veel dierlijke vetten. Ten tweede merkte hij dat de triglyceriden in het bloed stegen bij het eten van veel simpele koolhydraten. Hij beschouwde beide als potentiële risicofactoren voor hartziekten (bron).

In een van de studies hadden meer dan 90% van de hartpatiënten een overgevoeligheid voor simpele koolhydraten, wat leidde tot enorm hoge triglyceridenwaarden. Deze abnormale gevoeligheid voor koolhydraten was al zichtbaar bij een dieet dat voor 35 à 40% uit koolhydraten bestond. 

Deze abnormale reactie op suiker kon onder controle worden gehouden door de patiënten op een koolhydraatarm dieet van maximaal 150 gram koolhydraten per dag te zetten. De suikers in dit dieet waren uitsluitend in de complexe vorm van zetmeel (bron).

Gofman merkte op dat er grote verbeteringen waren in de bloedwaarden.

“In many individuals, the risk of coronary heart disease comes primarily from the Sf° 20-400 lipoproteins (VLDL=triglyceride-rich). For such individuals, any attempt to lower heart attack risk by shifting from animal fat to vegetable fat would be illogical… 

For such individuals, the preventive efforts would have to be directed towards lowering the carbohydrate intake, which will, on the average, reduce the Sf° 20-400 lipoprotein levels.” 

Wat is het verschil tussen LDL en VLDL en wat betekenen ze voor je gezondheid?

In de jaren 50 ontdekte John Gofman, MD, de verschillende lipoproteïnen, waaronder LDL, HDL en VLDL. 

In zijn bevindingen zag hij dat LDL voornamelijk uit cholesterol bestaat, terwijl VLDL voornamelijk uit triglyceriden bestaat. 

Ten eerste dacht hij een verband te zien tussen stijgende LDL-waarden en het eten van veel dierlijke vetten. Ten tweede merkte hij dat de triglyceriden in het bloed stegen bij het eten van veel simpele koolhydraten. 

Hij beschouwde beide als potentiële risicofactoren voor hartziekten (bron).

In een van de studies hadden meer dan 90% van de hartpatiënten een overgevoeligheid voor simpele koolhydraten, wat leidde tot enorm hoge triglyceridenwaarden. 

Deze abnormale gevoeligheid voor koolhydraten was al zichtbaar bij een dieet dat voor 35 à 40% uit simpele koolhydraten bestond. 

Deze abnormale reactie op suiker kon onder controle worden gehouden door de patiënten op een koolhydraatarm dieet van maximaal 150 gram koolhydraten per dag te zetten. 

De suikers in dit dieet waren uitsluitend in de complexe vorm van zetmeel (bron).

Gofman merkte op dat er grote verbeteringen waren in de bloedwaarden.

“In many individuals, the risk of coronary heart disease comes primarily from the Sf° 20-400 lipoproteins (VLDL=triglyceride-rich). For such individuals, any attempt to lower heart attack risk by shifting from animal fat to vegetable fat would be illogical… 

For such individuals, the preventive efforts would have to be directed towards lowering the carbohydrate intake, which will, on the average, reduce the Sf° 20-400 lipoprotein levels.” 

Waren de wetenschappers John Gofman & Peter T. Kuo iets op het spoor?

Later bevestigde Peter T. Kuo, MD, in zijn onderzoek dat de vermoedens van Gofman, namelijk dat een overgevoeligheid voor simpele suikers een potentiële risicofactor is, hoogstwaarschijnlijk correct zijn (bron).

Hij merkte ook op dat cholesterol- en triglyceridenwaarden dalen naar normale niveaus wanneer suikers worden vervangen door zetmeel.

“Although the majority of patients with atherosclerosis in this series were referred to us (for the investigation) of hypercholesterolemia, only 8,4% were found to have essential familial hypercholesterolemia.

More than 90% were found to have carbohydrate-sensitive hyper(tri)glyceridemia. Thus, it is reasonable to assume that with proper dietary preparation and appropriate laboratory studies, a high incidence of carbohydrate-sensitive hyper(tri)glyceridemia could be demonstrated in persons with atherosclerosis.”

  • Peter T. Kuo MD

Waren de wetenschappers John Gofman & Peter T. Kuo iets op het spoor?

Later bevestigde Peter T. Kuo, MD, in zijn onderzoek dat de vermoedens van Gofman, namelijk dat een overgevoeligheid voor simpele suikers een potentiële risicofactor is, hoogstwaarschijnlijk correct zijn (bron).

Hij merkte ook op dat cholesterol- en triglyceridenwaarden dalen naar normale niveaus wanneer suikers worden vervangen door zetmeel.

“Although the majority of patients with atherosclerosis in this series were referred to us (for the investigation) of hypercholesterolemia, only 8,4% were found to have essential familial hypercholesterolemia.

More than 90% were found to have carbohydrate-sensitive hyper(tri)glyceridemia. Thus, it is reasonable to assume that with proper dietary preparation and appropriate laboratory studies, a high incidence of carbohydrate-sensitive hyper(tri)glyceridemia could be demonstrated in persons with atherosclerosis.”

  • Peter T. Kuo MD

Als gevolg wilde Peter T. Kuo, MD, meer onderzoek doen naar simpele suikers als potentiële oorzaak van hartaandoeningen (bron).

In 1967 verscheen er echter een overzichtsstudie van drie Harvard-docenten in The New England Journal of Medicine. In deze review beweerden ze dat koolhydraten gezond waren en dat dierlijke vetten en cholesterol ongezond waren.

Hiermee werd de voedingsindustrie aangespoord om verzadigde vetten te verminderen en te vervangen door plantaardige vetten. Sindsdien is vetarm eten het leidende verhaal geworden.

Achteraf is het idee dat suiker waarschijnlijk een grote risicofactor is, op de achtergrond verdwenen (bron).

Als gevolg wilde Peter T. Kuo, MD, meer onderzoek doen naar simpele suikers als potentiële oorzaak van hartaandoeningen (bron).

In 1967 verscheen er echter een overzichtsstudie van drie Harvard-docenten in The New England Journal of Medicine. In deze review beweerden ze dat koolhydraten gezond waren en dat dierlijke vetten en cholesterol ongezond waren.

Hiermee werd de voedingsindustrie aangespoord om verzadigde vetten te verminderen en te vervangen door plantaardige vetten. Sindsdien is vetarm eten het leidende verhaal geworden.

Achteraf is het idee dat suiker waarschijnlijk een grote risicofactor is, op de achtergrond verdwenen (bron).

Hoe heeft de voedingsindustrie het verkeerd aangepakt?

snoep

Ondanks dat vet veel smaak toevoegt aan voeding, heeft de voedingsindustrie dit opgevangen door meer suiker te gebruiken.

Later bleek uit een analyse van historische documenten uit de suikerindustrie dat de Harvard-docenten beïnvloed waren door de vice-president van de Sugar Research Foundation (SRF). 

Hij was bezorgd omdat steeds meer onderzoeken suiker als een grote risicofactor begonnen te zien. Hij wilde de aandacht van suiker als mogelijke oorzaak zoveel mogelijk minimaliseren.

In plaats daarvan wilde hij alle aandacht richten op verzadigd vet als mogelijke oorzaak (bron).

Sindsdien is de theorie dat verzadigd vet de boosdoener is, blijven bestaan.

Hoe heeft de voedingsindustrie het verkeerd aangepakt?

Ondanks dat vet veel smaak toevoegt aan voeding, heeft de voedingsindustrie dit opgevangen door meer suiker te gebruiken.

Later bleek uit een analyse van historische documenten uit de suikerindustrie dat de Harvard-docenten beïnvloed waren door de vice-president van de Sugar Research Foundation (SRF). 

Hij was bezorgd omdat steeds meer onderzoeken suiker als een grote risicofactor begonnen te zien. 

Hij wilde de aandacht van suiker als mogelijke oorzaak zoveel mogelijk minimaliseren.

snoep

In plaats daarvan wilde hij alle aandacht richten op verzadigd vet als mogelijke oorzaak (bron).

Sindsdien is de theorie dat verzadigd vet de boosdoener is, blijven bestaan.

Wat zijn mogelijke kritieken op de theorie van verzadigd vet als oorzaak van hartaandoeningen?

De Amerikaanse fysioloog Ancel Keys is degene die de hypothese van Gofman populariseerde, namelijk de veronderstelling dat verzadigde vetten en cholesterol de mogelijke oorzaak zijn van hartziekten. Dit deed hij onder andere aan de hand van zijn ‘Seven Countries Study’ (SCS).

Vooral door zijn inspanningen werd deze hypothese wereldwijd geaccepteerd als oorzaak. Echter, er zijn meerdere problemen met deze studie die het moeilijk maken om deze als definitief bewijsmateriaal te beschouwen.

Ten eerste is de SCS een observationele studie (epidemiologie), en de aard van deze studies kan alleen aanwijzingen geven. Om de hypothese uit deze observaties te bewijzen, moeten de indicaties verder onderzocht worden.

In observationele studies kunnen er altijd onzichtbare factoren in de omgeving zijn, met name componenten die we niet meten, die kunnen beschermen tegen of bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Ten tweede was Japan een van de landen in zijn studie die hoge aantallen hartaandoeningen vertoonden. Volgens zijn hypothese zouden we de incidentie van hartziekten kunnen verminderen door de inname van verzadigd vet te verlagen.

Sindsdien is het aantal sterfgevallen door coronaire hartziekten in Japan wel gedaald, maar hun consumptie van verzadigd vet en dierlijke eiwitten is juist gestegen, terwijl de inname van koolhydraten is verminderd.

Dit zou al een grote aanwijzing kunnen zijn dat de hypothese niet klopt en dat de echte oorzaak nog steeds onbekend is (bron).

Wat zijn mogelijke kritieken op de theorie van verzadigd vet als oorzaak van hartaandoeningen?

De Amerikaanse fysioloog Ancel Keys is degene die de hypothese van Gofman populariseerde, namelijk de veronderstelling dat verzadigde vetten en cholesterol de mogelijke oorzaak zijn van hartziekten. 

Dit deed hij onder andere aan de hand van zijn ‘Seven Countries Study’ (SCS). Vooral door zijn inspanningen werd deze hypothese wereldwijd geaccepteerd als oorzaak. 

Echter, er zijn meerdere problemen met deze studie die het moeilijk maken om deze als definitief bewijsmateriaal te beschouwen.

Ten eerste is de SCS een observationele studie (epidemiologie), en de aard van deze studies kan alleen aanwijzingen geven. Om de hypothese uit deze observaties te bewijzen, moeten de indicaties verder onderzocht worden.

In observationele studies kunnen er altijd onzichtbare factoren in de omgeving zijn, met name componenten die we niet meten, die kunnen beschermen tegen of bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Ten tweede was Japan een van de landen in zijn studie die hoge aantallen hartaandoeningen vertoonden. 

Volgens zijn hypothese zouden we de incidentie van hartziekten kunnen verminderen door de inname van verzadigd vet te verlagen.

Sindsdien is het aantal sterfgevallen door coronaire hartziekten in Japan wel gedaald, maar hun consumptie van verzadigd vet en dierlijke eiwitten is juist gestegen, terwijl de inname van koolhydraten is verminderd.

Dit zou al een grote aanwijzing kunnen zijn dat de hypothese niet klopt en dat de echte oorzaak nog steeds onbekend is (bron).

Wat zeggen gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep ons?

Nadien werd de ‘Minnesota Coronary Experiment’ (MCE) opgericht (1968-73). Dit was een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep om de hypothese van Ancel Keys te bevestigen.

De MCE-studie toont inderdaad aan dat de cholesterolwaarden dalen wanneer verzadigd vet (van dierlijke vetten) wordt vervangen door meervoudig onverzadigde vetzuren (van plantaardige vetten).

Echter, de incidentie van coronaire hartaandoeningen steeg juist met 22% per 30 mg/dL reductie in cholesterol. Dit is opnieuw een aanwijzing dat zijn hypothese onjuist is.

Wat zeggen gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep ons?

Nadien werd de ‘Minnesota Coronary Experiment’ (MCE) opgericht (1968-73). Dit was een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep om de hypothese van Ancel Keys te bevestigen.

De MCE-studie toont inderdaad aan dat de cholesterolwaarden dalen wanneer verzadigd vet (van dierlijke vetten) wordt vervangen door meervoudig onverzadigde vetzuren (van plantaardige vetten).

Echter, de incidentie van coronaire hartaandoeningen steeg juist met 22% per 30 mg/dL reductie in cholesterol. Dit is opnieuw een aanwijzing dat zijn hypothese onjuist is.

Aan de hand van dit onderzoek had Keys moeten toegeven dat zijn veronderstellingen herzien moesten worden. Dit deed hij echter niet, want hij liet de studie ongepubliceerd tot zijn dood in 2004.

Uiteindelijk herontdekte de zoon van Ivan D. Frantz Jr. (een van de meewerkende wetenschappers) de studies na Ivans dood. Hij vond deze informatie belangrijk en liet het onderzoek uiteindelijk toch publiceren in 2016.

Meer verdrongen bewijsmateriaal dat de ‘hoge LDL-hypothese’ weerlegt, is terug te vinden in ‘The Sydney Diet Heart Study’. Ook hier waren er meer doden in de interventiegroep die verzadigd vet had vervangen door meervoudig onverzadigde vetzuren.

Hieruit kunnen we concluderen dat de uitkomsten van deze studies de hypothese dat verzadigde vetten hartziekten veroorzaken, tegenspreken.

Aan de hand van dit onderzoek had Keys moeten toegeven dat zijn veronderstellingen herzien moesten worden. Dit deed hij echter niet, want hij liet de studie ongepubliceerd tot zijn dood in 2004.

Uiteindelijk herontdekte de zoon van Ivan D. Frantz Jr. (een van de meewerkende wetenschappers) de studies na Ivans dood. Hij vond deze informatie belangrijk en liet het onderzoek uiteindelijk toch publiceren in 2016.

Meer verdrongen bewijsmateriaal dat de ‘hoge LDL-hypothese’ weerlegt, is terug te vinden in ‘The Sydney Diet Heart Study’. Ook hier waren er meer doden in de interventiegroep die verzadigd vet had vervangen door meervoudig onverzadigde vetzuren.

Hieruit kunnen we concluderen dat de uitkomsten van deze studies de hypothese dat verzadigde vetten hartziekten veroorzaken, tegenspreken.

Is het mogelijk dat meervoudig onverzadigde vetzuren zelfs ongezonder zijn dan verzadigde vetten?

Deze bevindingen roepen nieuwe vragen op. Is het mogelijk dat plantaardige vetten met veel meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6) een rol spelen in de doodsoorzaak van hart- en vaatziekten?

Dit is een belangrijke vraag, aangezien deze vetten sinds 1909 in toenemende mate in ons dieet zijn geïntroduceerd (zie grafiek). Volgens Fred A. Kummerow zijn vooral transvetten en een overmaat aan omega 6-vetzuren de oorzaak van hartaandoeningen, niet cholesterol (bron).

Is het mogelijk dat meervoudig onverzadigde vetzuren zelfs ongezonder zijn dan verzadigde vetten?

Deze bevindingen roepen nieuwe vragen op. Is het mogelijk dat plantaardige vetten met veel meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6) een rol spelen in de doodsoorzaak van hart- en vaatziekten?

Dit is een belangrijke vraag, aangezien deze vetten sinds 1909 in toenemende mate in ons dieet zijn geïntroduceerd (zie grafiek). 

Volgens Fred A. Kummerow zijn vooral transvetten en een overmaat aan omega 6-vetzuren de oorzaak van hartaandoeningen, niet cholesterol (bron).

Ancel Keys daarentegen was blijkbaar zo overtuigd van zijn bevindingen dat hij bewijsmateriaal dat het tegendeel bewees, niet publiceerde. 

Niet alleen Keys had moeite om toe te geven dat hij fout zat, maar ook de vele wetenschappers die aan deze studies meewerkten, zijn hieraan schuldig.

Ancel Keys daarentegen was blijkbaar zo overtuigd van zijn bevindingen dat hij bewijsmateriaal dat het tegendeel bewees, niet publiceerde. Niet alleen Keys had moeite om toe te geven dat hij fout zat, maar ook de vele wetenschappers die aan deze studies meewerkten, zijn hieraan schuldig.

Welke rol speelt de industrie hierbij?

De theorie dat LDL ‘slecht’ is, is tot op de dag van vandaag in de media en bij de farmaceutische industrie blijven bestaan. Dit komt vooral doordat cholesterol verlagende medicatie en vetarme voeding een grote markt met hoge winstmarges vormen.

Toegeven dat de theorie niet klopt, zou veel verlies betekenen voor bepaalde bedrijven in deze industrieën. Helaas zijn de grootste sponsors van de topuniversiteiten, waar veel studies worden uitgevoerd, afkomstig uit de industrie. Zonder deze sponsoring kunnen deze universiteiten niet blijven bestaan.

De nieuwe aanbevelingen van 2020 blijven helaas verzadigde vetten als gevaarlijk beschouwen en meervoudig onverzadigde vetten als veilig. Maar nu raden ze ongeraffineerde vetten aan, vooral extra vierge olijfolie. Dit op zich is al een stap in de goede richting. De olie in olijfolie is eigenlijk afkomstig van fruit en niet van zaden.

In vergelijking met oliën uit zaden (zoals zonnebloem-, soja-, maïs- en arachideolie) bevatten vette fruitsoorten relatief weinig omega 6-vetten.

Dit kan een reden zijn waarom olijfolie- en avocado-olie gezonder zijn dan zaadolies. En dat ze geen hoge raffinage ondergaan en koudgeperst worden, draagt ook bij aan de gezondere eigenschappen.

Welke rol speelt de industrie hierbij?

De theorie dat LDL ‘slecht’ is, is tot op de dag van vandaag in de media en bij de farmaceutische industrie blijven bestaan. 

Dit komt vooral doordat cholesterol verlagende medicatie en vetarme voeding een grote markt met hoge winstmarges vormen.

Toegeven dat de theorie niet klopt, zou veel verlies betekenen voor bepaalde bedrijven in deze industrieën. 

Helaas zijn de grootste sponsors van de topuniversiteiten, waar veel studies worden uitgevoerd, afkomstig uit de industrie. Zonder deze sponsoring kunnen deze universiteiten niet blijven bestaan.

De nieuwe aanbevelingen van 2020 blijven helaas verzadigde vetten als gevaarlijk beschouwen en meervoudig onverzadigde vetten als veilig. Maar nu raden ze ongeraffineerde vetten aan, vooral extra vierge olijfolie. 

Dit op zich is al een stap in de goede richting. De olie in olijfolie is eigenlijk afkomstig van fruit en niet van zaden.

In vergelijking met oliën uit zaden (zoals zonnebloem-, soja-, maïs- en arachideolie) bevatten vette fruitsoorten relatief weinig omega 6-vetten.

Dit kan een reden zijn waarom olijfolie- en avocado-olie gezonder zijn dan zaadolies. En dat ze geen hoge raffinage ondergaan en koudgeperst worden, draagt ook bij aan de gezondere eigenschappen.

Wat zijn de voordelen van verzadigde vetten en cholesterol?

Ons lichaam heeft cholesterol nodig voor vele hormonale en celopbouwende functies.

De lever produceert LDL-cholesteroldeeltjes.

Maar liefst 80% van de circulerende cholesterol wordt door de lever aangemaakt, terwijl slechts 20% uit voeding komt (bron).

Dit is nog een aanwijzing dat cholesterolrijke voeding waarschijnlijk niet het probleem is.

De aangemaakte LDL-deeltjes worden vervolgens naar verschillende organen in het lichaam getransporteerd, inclusief de hersenen en het zenuwstelsel, indien nodig.

Wat zijn de voordelen van verzadigde vetten en cholesterol?

Ons lichaam heeft cholesterol nodig voor vele hormonale en celopbouwende functies. De lever produceert LDL-cholesteroldeeltjes.

Maar liefst 80% van de circulerende cholesterol wordt door de lever aangemaakt, terwijl slechts 20% uit voeding komt (bron).

Dit is nog een aanwijzing dat cholesterolrijke voeding waarschijnlijk niet het probleem is.

De aangemaakte LDL-deeltjes worden vervolgens naar verschillende organen in het lichaam getransporteerd, inclusief de hersenen en het zenuwstelsel, indien nodig.

Waarom cholesterol essentieel is voor je gezondheid

  • Het helpt bij de productie van celmembranen, die gemaakt zijn van vet.
  • Het is een voorloper bij de productie van hormonen, waaronder geslachtshormonen en cortison.
  • Het zet UVB-stralen van de zon om in vitamine D.
  • Het helpt bij de productie van galzuren voor het verteren van vet.
  • Het is nodig voor een goede werking van serotonine-receptoren in de hersenen.
  • Het is betrokken bij de aanvoer van het co-enzym CoQ10, een vitale cellulaire energiebron in ons spierweefsel, met name in de hartspier.
  • Het helpt bij de vorming van herinneringen in de hersenen.
  • Het is belangrijk voor het behoud van de gezondheid van de darmwand.
  • Het bouwt en onderhoudt de myelineschede, een beschermend vetweefsel dat zenuwvezels omwikkelt. MS en andere neurologische ziektes komen voor als deze beschermende weefsels beschadigd zijn.
  • Het is van cruciaal belang voor het opbouwen van hersencellen, die 25 procent van de totale cholesterol in ons lichaam bevatten.

Waarom cholesterol essentieel is voor je gezondheid

  • Het helpt bij de productie van celmembranen, die gemaakt zijn van vet.
  • Het is een voorloper bij de productie van hormonen, waaronder geslachtshormonen en cortison.
  • Het helpt bij de productie van galzuren voor het verteren van vet.
  • Het zet UVB-stralen van de zon om in vitamine D.
  • Het is nodig voor een goede werking van serotonine-receptoren in de hersenen.
  • Het is betrokken bij de aanvoer van het co-enzym CoQ10, een vitale cellulaire energiebron in ons spierweefsel, met name in de hartspier.
  • Het helpt bij de vorming van herinneringen in de hersenen.
  • Het is belangrijk voor het behoud van de gezondheid van de darmwand.
  • Het bouwt en onderhoudt de myelineschede, een beschermend vetweefsel dat zenuwvezels omwikkelt. MS en andere neurologische ziektes komen voor als deze beschermende weefsels beschadigd zijn.
  • Het is van cruciaal belang voor het opbouwen van hersencellen, die 25 procent van de totale cholesterol in ons lichaam bevatten.

Enkele van de hierboven genoemde functies zullen zeker lijden bij het drastisch verlagen van cholesterol met statines (medicatie). Dit kan mogelijk ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Voorbeelden hiervan zijn spier- of peesscheuren, chronische vermoeidheid, een wazige geest, geheugenverlies en zelfs hartaanvallen als bijwerking (bron).

Veel patiënten die statines nemen, herstellen binnen enkele weken van deze onverklaarbare bijwerkingen nadat ze stoppen met de medicatie.

Verschillende internationale, onafhankelijke wetenschappers hebben de LDL-theorie van aderverkalking al weerlegd in een overzichtsstudie (bron).

Helaas lijkt er nog steeds geen licht aan het einde van de tunnel te komen. Zolang de industrie haar belangen blijft verdedigen, zal het bewijsmateriaal zich blijven opstapelen, totdat het niet meer te negeren valt.

Enkele van de hierboven genoemde functies zullen zeker lijden bij het drastisch verlagen van cholesterol met statines (medicatie). Dit kan mogelijk ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Voorbeelden hiervan zijn spier- of peesscheuren, chronische vermoeidheid, een wazige geest, geheugenverlies en zelfs hartaanvallen als bijwerking (bron).

Veel patiënten die statines nemen, herstellen binnen enkele weken van deze onverklaarbare bijwerkingen nadat ze stoppen met de medicatie.

Verschillende internationale, onafhankelijke wetenschappers hebben de LDL-theorie van aderverkalking al weerlegd in een overzichtsstudie (bron).

Helaas lijkt er nog steeds geen licht aan het einde van de tunnel te komen. Zolang de industrie haar belangen blijft verdedigen, zal het bewijsmateriaal zich blijven opstapelen, totdat het niet meer te negeren valt.

Samenvatting

  • De veronderstelling dat LDL slecht is, is nooit bewezen en de echte oorzaak van hartaandoeningen blijft een raadsel. 
  • LDL-verlagende medicatie is niet effectief genoeg om de meeste sterfgevallen door hartaandoeningen te voorkomen, aangezien 2/3 van de voorvallen nog steeds optreden. 
  • Obesitas, diabetes en het metaboolsyndroom (insulineresistentie) zijn de grootste risicofactoren voor hartziekten. 
  • Er zijn veel aanwijzingen dat geraffineerde koolhydraten zoals suiker, glucose-fructosestroop en witte bloemproducten mogelijk een rol spelen bij hartaandoeningen. 
  • Ook zijn er aanwijzingen dat het vervangen van verzadigde vetten door meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6) juist schadelijker kan zijn. 
  • Cholesterol is een levensbelangrijke bouwstof die een grote rol speelt bij veel lichamelijke processen.

Samenvatting

De veronderstelling dat LDL slecht is, is nooit bewezen en de echte oorzaak van hartaandoeningen blijft een raadsel. 

LDL-verlagende medicatie is niet effectief genoeg om de meeste sterfgevallen door hartaandoeningen te voorkomen, aangezien 2/3 van de voorvallen nog steeds optreden. 

Obesitas, diabetes en het metaboolsyndroom (insulineresistentie) zijn de grootste risicofactoren voor hartziekten. 

Er zijn veel aanwijzingen dat geraffineerde koolhydraten zoals suiker, glucose-fructosestroop en witte bloemproducten mogelijk een rol spelen bij hartaandoeningen. 

Ook zijn er aanwijzingen dat het vervangen van verzadigde vetten door meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6) juist schadelijker kan zijn. 

Cholesterol is een levensbelangrijke bouwstof die een grote rol speelt bij veel lichamelijke processen.

Verken de volgende bronnen als je meer wil ontdekken over de besproken onderwerpen in dit artikel!

  • The Cholesterol Hypothesis youtube video

Dit is een 3 uur durende lectuur van professor Tim Noakes. Deze lectuur is min of meer een lange samenvatting van het boek The Big Fat Surprise van Nina Teicholz.

  • The Big Fat Surprise boek

De New York Times bestseller ‘The Big Fat Surprise’ is geschreven door een onderzoeksjournaliste die jarenlang grondig onderzoek heeft gedaan in alle wetenschappelijke bevindingen over de cholesterol hypothese.

Verken de volgende bronnen als je meer wil ontdekken over de besproken onderwerpen in dit artikel!

  • The Cholesterol Hypothesis youtube video

Dit is een 3 uur durende lectuur van professor Tim Noakes. Deze lectuur is min of meer een lange samenvatting van het boek The Big Fat Surprise van Nina Teicholz.

  • The Big Fat Surprise boek

De New York Times bestseller ‘The Big Fat Surprise’ is geschreven door een onderzoeksjournaliste die jarenlang grondig onderzoek heeft gedaan in alle wetenschappelijke bevindingen over de cholesterol hypothese.

Meerdere studies die de LDL theorie aan flarden scheuren:

Referenties:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109705015688?via%3Dihub

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0091743575900377

https://nl.wikipedia.org/wiki/Metabool_syndroom

https://thenoakesfoundation.org/news/its-the-insulin-resistance-stupid-part-9-by-prof-timothy-noakes

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109705015688?via%3Dihub

https://senate.universityofcalifornia.edu/_files/inmemoriam/html/johngofman.html

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/333986

https://www.amazon.com/Dietary-prevention-treatment-heart-disease/dp/B0007DPZOG

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/333986

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM196707272770405

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2548255

http://www.epi.umn.edu/cvdepi/study-synopsis/seven-countries-study/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18174657/

https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerandomiseerd_onderzoek_met_controlegroep

https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.27.1_supplement.127.4

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.2217/clp.14.4?needAccess=true

https://www.youtube.com/watch?v=jyzkv5uFGt8&t=1992s

https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-its-made-cholesterol-production-inyour-body

https://healthimpactnews.com/2019/dispelling-the-myth-that-ldl-cholesterol-is-bad/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Myeline

https://www.express.co.uk/life-style/health/633160/Cholesterol-drug-statins-causeheart-disease-experts

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17512433.2018.1519391

Referenties:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109705015688?via%3Dihub

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0091743575900377

https://nl.wikipedia.org/wiki/Metabool_syndroom

https://thenoakesfoundation.org/news/its-the-insulin-resistance-stupid-part-9-by-prof-timothy-noakes

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109705015688?via%3Dihub

https://senate.universityofcalifornia.edu/_files/inmemoriam/html/johngofman.html

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/333986

https://www.amazon.com/Dietary-prevention-treatment-heart-disease/dp/B0007DPZOG

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/333986

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM196707272770405

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2548255

http://www.epi.umn.edu/cvdepi/study-synopsis/seven-countries-study/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18174657/

https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerandomiseerd_onderzoek_met_controlegroep

https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.27.1_supplement.127.4

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.2217/clp.14.4?needAccess=true

https://www.youtube.com/watch?v=jyzkv5uFGt8&t=1992s

https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-its-made-cholesterol-production-inyour-body

https://healthimpactnews.com/2019/dispelling-the-myth-that-ldl-cholesterol-is-bad/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Myeline

https://www.express.co.uk/life-style/health/633160/Cholesterol-drug-statins-causeheart-disease-experts

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17512433.2018.1519391

Online cursus aanbod

Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: