Rauwe honing

Bang van welvaart ziektes? Ontdek nu waarom rauwe honing beschermt!

Wat is rauwe honing? Waarom is deze gouden siroop zo gezond? Heeft dit vloeibaar goud mogelijk ook een beschermende rol tegen welvaartsziektes? Hoe vind je een honing van goeie kwaliteit? Dit artikel probeert zoveel mogelijk aanwijzingen en bewijzen aan te tonen om de vragen op deze antwoorden te vinden.

Koolhydraten liggen tegenwoordig wat onder vuur door sommige groepen, vooral ketogene /low-carb dieet groepen. Maar niet alle koolhydraten zijn gelijkaardig.

Er bestaan goede vormen van koolhydraten en slechte vormen van koolhydraten.

De goede vormen van koolhydraten zitten voornamelijk in groenten, fruit en honing.

Koolhydraten in granen en bonen zijn ook oké indien ze goed bereid zijn.

Voor het doel van dit artikel zullen we honing onder de loep nemen.

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing wil zeggen dat de honing niet boven de 40°C verhit wordt om de gouden siroop over te brengen in de verpakking.

Soms wordt de term koud geslingerde honing gebruikt op het label, maar dit is meer een techniek van marketing, en is daarom niet altijd betrouwbaar.

Honing die rechtstreeks uit de bijenkast komt is een levend product. Het bevat namelijk levende enzymen en lactobacillus bacteriën.

Door de temperatuur niet hoger te laten komen dan 40°C blijven deze levende voedingsstoffenintact. Enzymen hebben belangrijke functies, zoals voedsel afbreken tot kleinere partikels, zodat ons lichaam ze kan opnemen en gebruiken.

Lactobacillus bacteriën (LAB) maken bestanddelen aan om hun te verdedigen tegen schadelijke bacteriën en gisten.
Ze maken onder andere bestanddelen aan zoals organische zuren, antimicrobiële peptiden, vrijevetzuren, ethanol, benzoaat, enzymen, waterstof peroxide, en antibiotica.

Bij hoge temperaturengaan veel van deze goede eigenschappen verloren en is het geen rauwe honing meer. 

Als we honing uit de supermarkt halen dan is deze meestal verhit en gefilterd. De pollen, koninginnengelei en propolis zijn namelijk verwijderd.

Ze worden soms ook verdund met siropen gemengd met onbetrouwbare, gecontamineerde honing van China.

Dus denk 2 keer na als je nog honing uit de supermarkt wil halen. Veel van deze soorten honing zijn dus aangelengd en mogelijk gecontamineerd met ongewenste stoffen.

Rauwe honing is meestal enkel te vinden bij de lokale imker, of een online webshop.

Rauwe honing bevat dus de meeste gezondheidsbevorderende stoffen.

Waarom is deze gouden siroop zo gezond?

Honing wordt al sinds de oudheid gebruikt als een compleet voedsel en als complementaire geneeskunde.

De natuurlijke zoet maker bevat voornamelijk koolhydraten maar ook mineralen, vitamines,aminozuren, eiwitten, antioxidanten, pollen, probiotica (LAB) en enzymen.

Vermoedelijk komen de grootste voordelen van de honing voort uit de antioxidanten en de levende nutriënten zoals de enzymen, lactobacillus en hun antivirale, anti-microbiële en schimmelwerende componenten die ze aanmaken.

7 redenen waarom honing mogelijk super gezond is

Wetenschappers vermoeden dat fenolverbindingen
in honing mogelijk bijdragen aan:

  • Onder andere de antioxidanten activiteit.
  • Eveneens zowel aan de anti-microbiële als de antivirale activiteit.
  • Maar ook vanwege het regelen van de ontgiftingsenzymen.
  • Insgelijks door het immuun systeem te stimuleren.
  • Zelfs dankzij het samen klonteren van de bloedplaatjes te verminderen.
  • Onder meer ook door het balanceren van de cholesterolwaardes.
  • En bovendien mogelijk ook door de bloeddruk te verminderen.

Recentere studies vermoeden dat de grootste bijdrage van antivirale, anti-microbiële en schimmelwerende eigenschappen voortkomen uit de organische zuren, antimicrobiële peptiden, vrije vetzuren, ethanol, benzoaat, enzymen, waterstof peroxide, en antibiotica die aangemaakt worden door de lactobacillus bacteriën.

Heeft dit vloeibaar goud mogelijk ook een beschermende rol tegen welvaartsziektes?

Uit onderzoek is gebleken dat honing een sterke remmende werking heeft op oxiderende LDL partikels. In dit opzicht kan het risico op hart- en vaatziektes verminderd worden.

Het is ook aangetoond dat honing de endotheel functie verbetert door onder andere bepaalde vrije radicalen te doven, cel schade te onderdrukken, de oxidatie van celmembranen te remmen en de aanmaak van reactieve zuurstofsoorten (ROS) en GSH-herstel in endotheelcellen te verminderen.

Endotheelcellen spelen namelijk een belangrijke rol bij de homeostase, immuniteit, ontsteking, cel hechting, trombose en de regulatie van de bloedstolling.
Dus om deze redenen zal een verminderde functie van de endotheel cellen bijdragen aan hart- en vaatziektes.

 

Honing blijkt ook abnormale bloedwaardes te verbeteren door onder andere:

  • De totale cholesterol te verlagen.
  • Maar ook het verlagen van de triglyceriden.
  • Bovendien door de LDL-Cholesterol te verminderen, en zelfs de HDL-Cholesterol te verhogen voor een betere balans.
  • Evenzeer door het verbeteren van de nuchtere bloedsuikerspiegel.
  • En tenslotte ook door de C-reactief proteïne neer te halen.

 

Honing heeft ook ontstekingsremmende componenten die een beschermende rol kunnen geven.

Aangezien langdurige lage ontstekingen mogelijk kunnen bijdragen aan diabetes, hoge bloeddruk, obesitas, cardiovasculaire- en longaandoeningen, kan honing mogelijk ook een goede bondgenoot zijn ter preventie van welvaartsziektes.

Sommige onderzoeken lijken ook een positief effect aan te tonen op lichaamsgewicht. Ook al lijkt deze unieke zoet maker zeer positief te zijn voor de gezondheid, is er nog steeds meer onderzoek nodig om de honing toe te passen in bestrijding tegen welvaartsziektes.

Alle bovengenoemde onderzoeken komen voort uit het volgend wetenschappelijk artikel:
Honeyand Its Role in Relieving Multiple Facets of Atherosclerosis.

Hoe vind je een rauwe honing van goede kwaliteit?

Het dagelijks gebruiken van honing zal dus geen slechte gevolgen hebben voor de gezondheidzoals suiker. Integendeel, het zal namelijk bijdragen aan een betere gezondheid, tenzij je degewone supermarkt honing koopt.
Zoek altijd naar rauwe honing. De beste keuze is rechtstreeks bij de lokale imker, deze is nooitboven de 40°C verhit.

Sommige online gezondheidsshops en online honingspecialisten hebben goede kwaliteitshoning aan te bieden. Je kan ook altijd aan de imker vragen of hij zonder suiker water werkt, dit brengt in elk geval nog gezondere honing op.

Bestel rauwe honing online van Pit & Pit: Natuurlijke honing van de imker.

Word lid van Juist Eten om toegang te krijgen tot exclusieve content!

Gratis advies over gezonde voeding en levensstijl gewoontes!

Gebruik nu onze GRATIS gids ‘richtlijnen gezonde voeding’ om in 3 simpele stappen terug gezond te leren eten. Deze gids zal eerst uitleg geven vanwaar de basis principes van Juist Eten vandaan komen, gevolgd door 3 simpele toepasbare stappen die je direct kan gebruiken om de principes toe te passen.

Leer je eetgewoontes analyseren en verbeteren a.d.h.v. praktische tabellen en instructies:

  • Wat is industrieel bewerkte voeding en wat zijn de gekende ingrediënten en toevoegingen om te vermijden?
  • Hoe kan ik deze bewerkte voedingsmiddelen vervangen om gezond en nog steeds lekker te eten?
  • Eet ik wel voldoende eiwitten om een gezonde stofwisseling te hebben?

Met deze gratis gids heb je al een krachtige formule om aan je reis te beginnen naar een betere gezondheid. Navigeer naar de gids om je reis te starten.

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: