Gezonde Mayonaise

Gezonde mayonaise op basis van olijfolie

Mayonaise is een geliefde saus in België, niet alleen bij frietjes, maar ook veelvuldig gebruikt in diverse broodbeleggen zoals americain preparé of vleessla. Helaas bevatten commerciële mayonaises vaak geraffineerde plantaardige vetten.
Voor wie streeft naar een gezonde levensstijl is het essentieel om geraffineerde vetten te vermijden en te vervangen door gezonde alternatieven. Ontdek meer in onze gratis gids 'richtlijnen gezonde voeding' voor inzichten hieromtrent.
Het is daarom aan te raden om zelf mayonaise te maken met olijfolie als je dit regelmatig consumeert. Kies een olijfolie met een milde smaak om te voorkomen dat deze te overheersend wordt in de mayonaise.
Met deze gezonde mayonaise kun je onder andere zelf snel en eenvoudig americain preparé, vissla of vleessla bereiden. Raadpleeg ook de notities onderaan voor extra tips.
Voorbereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang saus
Keuken Frans
Porties 13 porties
calorieën 165 kcal

Apparatuur

  • een kom, liefst een zware sla kom
  • een elektrische eierklopper

Ingrediënten
  

  • 2 eidooiers scharrel
  • 140 milliliter milde olijfolie koudgeperst
  • 20 milliliter milde lijnzaadolie koudgeperst
  • 1/2 theelepel zout Keltisch zeezout, Himalaya zout of miso
  • 2 theelepel mosterd bister of dijon
  • 1-2 theelepel appelazijn
  • 1/4 theelepel lookpoeder optioneel

Instructies
 

  • Plaats 2 eidooiers in een kom, voeg 2 theelepels mosterd toe en ½ theelepel zout.
  • Optioneel: Vervang ½ tl zout door ½ tl miso en/of voeg ¼ theelepel knoflookpoeder (of een miniteentje verse knoflook) toe als smaakversterkers.
  • Start met het mengen van de ingrediënten met een elektrische eierklopper en voeg geleidelijk de olijfolie toe.
  • Doe dit stapsgewijs, zodat de olie kan emulgeren met de overige ingrediënten.
  • Na enkele minuten zal de saus de dikte van mayonaise krijgen. Meng nu ook de lijnzaadolie erdoor.
  • Als je voldoende olie hebt toegevoegd en de gewenste dikte hebt, kun je vervolgens 1 à 2 tl azijn door de mayonaise roeren (met een lepel) tot je een mooie egale mayonaise hebt.
  • Opmerking: Gebruik niet meer als de aangegeven hoeveelheid olijfolie in het recept om te voorkomen dat de mayonaise een te sterke olijfoliesmaak krijgt en te stijf wordt in de koelkast.
  • Zodra de mayonaise klaar is, doe je deze in een glazen pot en bewaar je het in de koelkast.

Notities

Extra tips: Je kunt ook overwegen om een groter deel van de olijfolie te vervangen door koudgeperste lijnzaadolie, zowel om de smaak van de olijfolie te verzachten als om de balans tussen omega 3- en omega 6-vetten te optimaliseren.
Opmerkingen: Gebruik hoogstens 1/3 lijnzaadolie van de totale hoeveelheid olie. Bijvoorbeeld, als je 160 ml olie nodig hebt, kun je ongeveer 110 ml olijfolie en circa 50 ml lijnzaadolie gebruiken.
Kies altijd voor olie met een milde smaak, aangezien sommige olijfolies en lijnzaadoliën een sterke, bittere smaak hebben die de mayonaise niet ten goede komt.
Opgelet: Bewaar lijnzaadolie altijd in de koelkast! De vetten in lijnzaadolie zijn zeer onstabiel en oxideren daardoor snel. Controleer regelmatig of de olie nog vers ruikt door aan het flesje te ruiken.
Voorbeelden van milde olies:
  1. Delhaize olijfolie (huismerk)
  2. Boni bio olijfolie,
  3. Boni bio lijnzaadolie
  4. Bio planete lijnzaadolie
jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: