Gezonde Mayonaise

Gezonde mayonaise op basis van olijfolie

Mayonaise is een lekkere saus die veel gegeten wordt in België. Het wordt niet enkel bij de frietjes gegeten maar wordt ook veel verwerkt in allerlei broodbeleg, zoals in americain preparé of vlees sla. Maar helaas wordt commerciële mayonaise altijd gemaakt met geraffineerde plantaardige vetten.
Indien we een goede gezondheid willen bekomen en behouden is het noodzakelijk om geraffineerde vetten zoveel mogelijk te vermijden en vervangen met gezonde vetten. Kom meer te weten in onze gratis cursus 'richtlijnen gezonde voeding' om te snappen waarom dit noodzakelijk is.
Dus maken we best zelf onze mayonaise op basis van olijfolie indien we dit graag regelmatig blijven eten. Deze gezonde mayonaise kan dan o.a. gebruikt worden om onze eigen americain preparé te maken bijvoorbeeld. (zie recept americain preparé)
Zoek een olijfolie met milde smaak zodat de olijfolie niet overheerst. Meer tips onderaan bij de notities.
Gang Saus
Keuken Frans
Porties 13
calorieën 110 kcal

Equipment

  • een kom, liefst een zware sla kom
  • een automatische eierklopper

Ingrediënten
  

  • 2 eidooiers scharrel
  • 250 ml milde olijfolie extra vierge
  • 1/2 tl zout of miso
  • 2 tl mosterd (bister of dijon)
  • 1-2 tl appelazijn
  • 1/4 tl lookpoeder optioneel

Instructies
 

  • Doe de 2 eidooiers in een kom met 2 tl mosterd, ½ tl miso of zout (miso geeft extra diepte in smaak) en ¼ tl lookpoeder (lookpoeder heeft een smaak versterkend effect, dit is optioneel)
  • Begin vervolgens de ingrediënten te mixen met een elektrische eierklopper en voeg beetje per beetje de olijfolie toe. Doe dit geleidelijk aan zodat de olie kan emulgeren met de ingrediënten.
  • Na enkele minuten zal de saus de dikte van mayonaise krijgen.
  • Als je voldoende olie hebt toegevoegd en de gewenste dikte hebt, kan je vervolgens 1 a 2 tl azijn door de mayonaise roeren (met een lepel) tot je een mooie egale mayonaise hebt.
  • Klaar!

Notities

  • Je kan eventueel ook een deel van de olijfolie vervangen door koudgeperste lijnzaad olie om de smaak van de olijfolie zachter te maken en om de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetten te verbeteren. (lijnzaad olie max. 1/3de van de hoeveelheid, dus van 250ml olie bijvoorbeeld 185ml olijfolie en 65ml lijnzaadolie)
  • Zoek in dit geval ook een lijnzaad olie met een milde smaak, want net zoals bij olijfolie heb je lijnzaad olie met een straffe smaak (bitter) en lijnzaad olie met een milde smaak. Voor een smakelijke mayonaise is het belangrijk om de straffe (bittere) smaken zoveel mogelijk vermijden.
  • Bijvoorbeeld: boni bio olijfolie, boni bio lijnzaadolie of bio planete lijnzaadolie
 
Opgelet
  • Bewaar lijnzaadolie steeds in de koelkast! De vetten van lijnzaadolie zijn zeer onstabiel en oxideren hierdoor vrij snel. Ruik aan het flesje of de olie nog vers
    ruikt.
Trefwoord gezonde saus

Gratis advies over gezonde voeding en levensstijl gewoontes!

Gebruik nu onze GRATIS gids ‘richtlijnen gezonde voeding’ om in 3 simpele stappen terug gezond te leren eten. Deze gids zal eerst uitleg geven vanwaar de basis principes van Juist Eten vandaan komen, gevolgd door 3 simpele toepasbare stappen die je direct kan gebruiken om de principes toe te passen.

Leer je eetgewoontes analyseren en verbeteren a.d.h.v. praktische tabellen en instructies:

  • Wat is industrieel bewerkte voeding en wat zijn de gekende ingrediënten en toevoegingen om te vermijden?
  • Hoe kan ik deze bewerkte voedingsmiddelen vervangen om gezond en nog steeds lekker te eten?
  • Eet ik wel voldoende eiwitten om een gezonde stofwisseling te hebben?

Met deze gratis gids heb je al een krachtige formule om aan je reis te beginnen naar een betere gezondheid. Navigeer naar de gids om je reis te starten.

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: