Gezonde Mayonaise

Gezonde mayonaise op basis van olijfolie

Mayonaise is een lekkere saus die veel gegeten wordt in België. Het wordt niet enkel bij de frietjes gegeten maar wordt ook veel verwerkt in allerlei broodbeleg (o.a. in americain preparé of vleessla). Maar helaas wordt commerciële mayonaise altijd gemaakt met geraffineerde plantaardige vetten.
Indien we een goede gezondheid willen bekomen en behouden is het noodzakelijk om geraffineerde vetten zoveel mogelijk te vermijden en vervangen met gezonde vetten. Kom meer te weten in onze gratis cursus 'richtlijnen gezonde voeding' om te snappen waarom dit belangrijk is.
Dus we maken best zelf onze mayonaise op basis van olijfolie indien we dit graag regelmatig blijven eten. Deze gezonde mayonaise kun je dan o.a. gebruiken om zelf americain preparé te bereiden. (zie recept americain preparé)
Zoek een olijfolie met milde smaak zodat de olijfolie niet overheerst in de mayonaise.
Zie ook onderaan bij de notities voor meer tips.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang saus
Keuken Frans
Porties 13 porties
Calorieën 165 kcal

Apparatuur

  • een kom, liefst een zware sla kom
  • een automatische eierklopper

Ingrediënten
  

  • 2 eidooiers scharrel
  • 250 ml milde olijfolie extra vierge
  • 1/2 tl zout (Keltisch zeezout, Himalaya zout of miso)
  • 2 tl mosterd (bister of dijon)
  • 1-2 tl appelazijn
  • 1/4 tl lookpoeder optioneel

Instructies
 

  • Doe de 2 eidooiers in een kom met 2 tl mosterd, ½ tl miso of zout (miso geeft extra diepte in smaak) en ¼ tl lookpoeder (lookpoeder heeft een smaak versterkend effect, dit is optioneel)
  • Begin vervolgens de ingrediënten te mixen met een elektrische eierklopper en voeg beetje per beetje de olijfolie toe. Doe dit geleidelijk aan zodat de olie kan emulgeren met de ingrediënten.
  • Na enkele minuten zal de saus de dikte van mayonaise krijgen.
  • Als je voldoende olie hebt toegevoegd en de gewenste dikte hebt, kan je vervolgens 1 a 2 tl azijn door de mayonaise roeren (met een lepel) tot je een mooie egale mayonaise hebt.
  • Klaar!

Notities

Extra tips:

Ook kun je eventueel een deel van de olijfolie vervangen door koudgeperste lijnzaad olie om de smaak van de olijfolie zachter te maken en om de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetten te verbeteren.
  • Opmerking: gebruik maximum 1/3de lijnzaadolie van de totale hoeveelheid olie. Dus op 250 ml olie kun je bijvoorbeeld 185ml olijfolie en 65ml lijnzaadolie gebruiken.
Zoek in dit geval ook een lijnzaadolie met een milde smaak, want net zoals bij olijfolie heb je lijnzaadolie met een straffe smaak (bitter) en lijnzaadolie met een milde smaak.
Om een smakelijke mayonaise te bekomen, is het belangrijk om de straffe (bittere) smaken zoveel mogelijk vermijden.
Enkele voorbeelden van zachte olies zijn: boni bio olijfolie, boni bio lijnzaadolie of bio planete lijnzaadolie
Opgelet: bewaar lijnzaadolie steeds in de koelkast! De vetten van lijnzaadolie zijn zeer onstabiel en oxideren hierdoor vrij snel. Ruik aan het flesje of de olie nog vers 
ruikt.

Voedingswaarde

Calorieën: 165kcalKoolhydraten: 0.2gEiwit: 0.5gVet: 18gVerzadigd vet: 3gMeervoudig onverzadigd vet: 2gEnkelvoudig onverzadigd vet: 13gCholesterol: 30mgSodium: 100mgPotassium: 5mgFiber: 0.04gSuiker: 0.03gVitamine A: 40IUVitamine C: 0.004mgCalcium: 4mgIjzer: 0.2mg
Trefwoord gezonde saus
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: