
Gezonde mayonaise op basis van olijfolie
Mayonaise is een lekkere saus die veel gegeten wordt in België. Het wordt niet enkel bij de frietjes gegeten maar wordt ook veel verwerkt in allerlei broodbeleg (o.a. in americain preparé of vleessla). Maar helaas wordt commerciële mayonaise altijd gemaakt met geraffineerde plantaardige vetten.Indien we een goede gezondheid willen bekomen en behouden is het noodzakelijk om geraffineerde vetten zoveel mogelijk te vermijden en vervangen met gezonde vetten. Kom meer te weten in onze gratis cursus 'richtlijnen gezonde voeding' om te snappen waarom dit belangrijk is.Dus we maken best zelf onze mayonaise op basis van olijfolie indien we dit graag regelmatig blijven eten. Deze gezonde mayonaise kun je dan o.a. gebruiken om zelf americain preparé te bereiden. (zie recept americain preparé)Zoek een olijfolie met milde smaak zodat de olijfolie niet overheerst in de mayonaise. Zie ook onderaan bij de notities voor meer tips.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 10 minuten min
Gang saus
Keuken Frans
Porties 13 porties
Calorieën 165 kcal
Apparatuur
- een kom, liefst een zware sla kom
- een automatische eierklopper
Ingrediënten
- 2 eidooiers scharrel
- 250 ml milde olijfolie extra vierge
- 1/2 tl zout (Keltisch zeezout, Himalaya zout of miso)
- 2 tl mosterd (bister of dijon)
- 1-2 tl appelazijn
- 1/4 tl lookpoeder optioneel
Instructies
- Doe de 2 eidooiers in een kom met 2 tl mosterd, ½ tl miso of zout (miso geeft extra diepte in smaak) en ¼ tl lookpoeder (lookpoeder heeft een smaak versterkend effect, dit is optioneel)
- Begin vervolgens de ingrediënten te mixen met een elektrische eierklopper en voeg beetje per beetje de olijfolie toe. Doe dit geleidelijk aan zodat de olie kan emulgeren met de ingrediënten.
- Na enkele minuten zal de saus de dikte van mayonaise krijgen.
- Als je voldoende olie hebt toegevoegd en de gewenste dikte hebt, kan je vervolgens 1 a 2 tl azijn door de mayonaise roeren (met een lepel) tot je een mooie egale mayonaise hebt.
- Klaar!
Notities
Extra tips:
Ook kun je eventueel een deel van de olijfolie vervangen door koudgeperste lijnzaad olie om de smaak van de olijfolie zachter te maken en om de verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetten te verbeteren.- Opmerking: gebruik maximum 1/3de lijnzaadolie van de totale hoeveelheid olie. Dus op 250 ml olie kun je bijvoorbeeld 185ml olijfolie en 65ml lijnzaadolie gebruiken.
ruikt.
Voedingswaarde
Calorieën: 165kcalKoolhydraten: 0.2gEiwit: 0.5gVet: 18gVerzadigd vet: 3gMeervoudig onverzadigd vet: 2gEnkelvoudig onverzadigd vet: 13gCholesterol: 30mgSodium: 100mgPotassium: 5mgFiber: 0.04gSuiker: 0.03gVitamine A: 40IUVitamine C: 0.004mgCalcium: 4mgIjzer: 0.2mg
Trefwoord gezonde saus
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Voordelen weekmenu’s Juist Eten
- Samengesteld voor optimale resultaten
- Rijk aan vitamines en mineralen
- Tijdsbesparing
- Boodschappenlijst automatisch laten genereren
- Boodschappenlijst makkelijk afdrukken
- Extra opties voor zuivel- en gluten intolerantie
- Totaal aantal eiwitten per dag automatisch berekend
- Regelmatig nieuwe menu's en recepten beschikbaar
Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids
- Wordt zelf een expert in gezonde voeding
- Stel je eigen menu's samen op basis van je expertise
- Mogelijkheid om andere mensen te begeleiden met je kennis
- Gebruik je expertise om super voedzame recepten uit te vinden

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.
Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)