Broodbeleg voor een gezonde lunch:
Americain preparé (filet americain)
Americain preparé (filet americain)
Één van de belangrijkste principes om gezond te eten, is namelijk door geraffineerde plantaardige vetten zoveel mogelijk te vermijden. Americain preparé van bij de slager of supermarkt wordt helaas bereid met een saus op basis van mayonaise. Deze mayonaise wordt altijd gemaakt met hoog geraffineerde vetten zoals soja-olie en koolzaadolie. Zie onze gratis gids 'richtlijnen gezonde voeding' om te begrijpen waarom we dit best zoveel mogelijk vermijden. Gelukkig kunnen we zelf snel en eenvoudig americain preparé bereiden met een saus op basis van onze zelfgemaakte mayonaise (met extra vierge olijfolie), gefermenteerde Engelse saus (worcestersaus), en mosterd (zonder ongezonde toevoegingen zoals bister).Combineer dit bijvoorbeeld met een lekker spelt zuurdesembrood en echte roomboter en je hebt een heerlijke gezonde lunch. Hier nog een lekkere tas soep en een zacht gekookt eitje erbij en de lunch is compleet.Zie ook recept gezonde mayonaise.
Voorbereiding 5 minuten min
Totale tijd 5 minuten min
Gang lunch
Keuken Belgisch
Porties 10 porties
calorieën 42 kcal
Ingrediënten
- 250g gram americain natuur of rundgehakt
- 2,5 theelepel zelfgemaakte mayonaise
- 1 theelepel mosterd (zonder toevoegingen)
- 2-3 theelepel Engelse saus (bv. Lea & Perrins Worcestershire saus)
- peper & zout naar smaak
Instructies
- Meng de mayonaise, mosterd en Engelse saus goed door elkaar en zet mengsel even opzij.
- Kruid het vlees nu met peper en zout naar smaak.
- Meng vervolgens de saus door het vlees (bv. met een eetlepel) tot je de structuur van americain preparé (filet americain) bekomt.
- Als je een mooi egaal mengsel hebt zoals bij de slager dan is hij klaar om te gebruiken. Dit duurt ca. 2 minuten.
Notities
Houdbaarheid beperkt: de americain preparé is maximum 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.