Gezond Broodbeleg:

Vissla van sardines

Vissla van sardines

Het broodbeleg uit de supermarkt of van bij de lokale slager, in de vorm van een slaatje, zoals vis-, tonijn-, kip- of vleessla, zijn helaas altijd bereid met mayonaise op basis van geraffineerde plantaardige vetten (o.a. op basis van soja- of koolzaadolie).
Bij Juist Eten willen we dit soort vetten juist niet meer op regelmatige basis eten om onze gezondheid te optimaliseren (zie gratis gids). Dus indien we graag brood blijven eten (zie notities), kunnen we zelf deze slaatjes op een simpele manier namaken, maar dan met een zelfgemaakte mayonaise op basis van olijfolie en/of in combinatie met chavroux geitenkaas om het nog gezonder te maken.
De hoeveelheid (olijfolie) mayonaise in dit recept kan vervangen worden door de zelfde hoeveelheid chavroux geitenkaas. Of bij zuivel intolerantie/allergie kun je het deel chavroux geitenkaas door de zelfde hoeveelheid (olijfolie) mayonaise vervangen.
Het zijn simpele methodes als deze, die het mogelijk maken om nog steeds te genieten van onze oude gewoontes die we graag behouden, maar dan op een veel gezondere manier. Dus als de ongezonde ingrediënten (tarwe gistbrood en geraffineerde vetten) vervangen worden door de gezonde varianten (zuurdesembrood van oude graansoorten en olijfolie), zijn we goed bezig.
Tip zonder brood: Je hoeft dit recept niet met brood eten, je kunt dit recept ook makkelijk puur eten zonder iets bij. Eventueel met een slaatje van verse tomaten erbij indien gewenst, maar dit hoeft niet.
Indien je dit graag puur eet, voeg dan 1 extra hard gekookt ei per portie toe aan het recept om het steviger te maken.
Opmerking: zonder brood eet je best 2 porties i.p.v. 1 portie om verzadigd te zijn.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang bijval
Keuken Belgisch
Porties 4 porties
calorieën 252 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 blikjes sardines (in eigen nat of olijfolie, uitgelekt)
  • 2 eieren hardgekookt
  • 2 eetlepels augurkjes (op azijn) fijn gesneden
  • 1 eetlepel kappertjes op azijn
  • 3 eetlepels zilveruitjes op azijn
  • 2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise zie notities
  • 1 eetlepel chavroux geitenkaas puur of met bieslook
  • 1 theelepel mosterd

Extra eiwitten (optioneel)

  • 2 eieren hardgekookt, zie notities

Instructies
 

  • Klein de sardines met een vork in een kommetje.
  • Plet of versnijd de hard gekookt eitjes in kleine stukjes en meng het onder de sardines.
  • Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en meng het geheel goed onder elkaar tot je een smeerbare consistentie bekomt.
  • Nu ben je klaar om een heerlijk en gezonde lunch te maken. Smeer dit rijkelijk op een snede spelt zuurdesembrood met echte boter en eet smakelijk.

Notities

Tip:
Je kan dit recept ook puur eten als ontbijt. Je eet dan bijvoorbeeld eerst enkele stukken fruit in de ochtend, en een half uur later eet je dan een dubbele portie van dit recept als ontbijt (met 1 hardgekookt ei extra per portie in het recept).
De dubbele portie is louter indicatief, eet vooral tot je verzadigd bent. Extra eieren toevoegen is een goede methode om brood te vermijden als je gewicht wil verliezen.
Zelfgemaakte mayonaise: zie recept gezonde mayonaise.
Gezondste broden:
Enkel traditioneel zuurdesembrood van oude graansoorten zoals spelt, emmer en eenkoren zijn gezond. Vermijd de gangbare commercieel gebakken gist broden met tarwe.
Zoek een artisanale bakker in de buurt met een aanbod van zuurdesem broden of maak zelf je eigen brood. (zie recept: zuurdesembrood met oer-granen)

Voedingswaarde

Calories: 252kcalCarbohydrates: 1gProtein: 22gFat: 17gSaturated Fat: 4gPolyunsaturated Fat: 7gMonounsaturated Fat: 5gTrans Fat: 0.03gCholesterol: 257mgSodium: 441mgPotassium: 322mgFiber: 0.2gSugar: 0.4gVitamin A: 363IUVitamin C: 0.2mgCalcium: 274mgIron: 3mg
Trefwoord gezonde lunch tips
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: