Traditionele Bereidingen:

Zuurdesembrood

Zuurdesembrood met oer-granen (broodmachine recept)

Eenkoren graan is één van de allereerste granen dat verbouwd werd door de mens. Alle andere tarwe varianten komen voort uit dit graan. Dus eenkoren is de voorloper van emmer tarwe, spelt en gewone tarwe.
Daarom ligt dit graan het dichtst bij de wilde variant en is hierdoor het meest voedzaam en het lichtst verteerbaar. Eenkoren en emmer tarwe geven ook meer smaak dan spelt en gewone tarwe. Ze hebben zelfs van nature een lager gluten gehalte dan spelt en gewone tarwe.
Door het laag gluten gehalte zijn de bakkwaliteiten van eenkoren en emmer minder goed dan spelt en tarwe. Om dit brood iets meer bindingskracht te geven en het iets beter te laten rijzen voegen we best spelt bloem toe aan het recept. Zorg wel eerst dat je een goede zuurdesem starter hebt (zie recept rogge zuurdesem starter)
Je hoeft niet perse eenkoorn te gebruiken om dit recept te maken. Je kunt de hoeveelheid eenkoren vervangen door dezelfde hoeveelheid emmer tarwe indien gewenst. Of je kan ook alleen spelt meel gebruiken in het volledig recept, dus zonder eenkoren of emmer meel (gebruik in dit geval 350 ml water i.p.v. 370 ml).
Opmerking: vermijd het gebruik van gewone tarwe, dit is te zwaar voor de vertering. En vermijd ook de industrieel gemalen bloem en meel producten. Koop dus vooral van kleine lokale molenaars die op de traditionele wijze malen.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 9 uur
Totale tijd 9 uur 5 minuten
Gang basis
Keuken Wereld keuken
Porties 16 sneden
calorieën 153 kcal

Apparatuur

  • broodmachine met zuurdesem programma
  • mengkom
  • maatbeker
  • spatel of houten lepel

Ingrediënten
  

  • 100 gram rogge zuurdesem starter
  • 350 gram eenkoren meel
  • 150 gram spelt bloem of meel
  • 370 milliliter water
  • 9 gram zout (keltisch zeezout of himalaya zout)
  • 40 gram roomboter of ghee

Instructies
 

Voorbereiding

  • Laat eerst 100g zuurdesem starter 6-8 uur rijzen op kamer temperatuur.
    *Opmerking: vergeet niet om de voorraad zuurdesem starter terug aan te vullen/voeden voor volgende keer dat je brood wil bakken. (zie recept zuurdesem starter onderhoud instructies)
  • Eens de starter goed gerezen is (dubbel in volume, en ook fris zurig ruikt), is hij klaar om te gebruiken in het brood recept.

Bereiding

  • Doe 370 ml water in een mengkom, en voeg het zout en de 100 gram zuurdesem starter toe aan het water.
    *Opmerking: Indien je enkel met spelt werkt (zonder eenkoren of emmer meel), dan volstaat 350 ml water.
  • Tip: Meng de zuurdesem lichtjes door het water zodat de gisten en bacteriën beter verspreid worden in de broodmix.
  • Voeg nu 150 gram spelt bloem en 350 gram eenkoren meel toe aan de mengkom, en begin vervolgens alles te mengen met een houten lepel of spatel.
  • Je hoeft niet te kneden, de bedoeling is enkel om de bloem en het water te mengen totdat er geen droge bloem meer te zien is.
  • Vervolgens doe je het deeg in de broodmachine samen met de boter.
  • De machine zal de boter door het deeg kneden nadien.
  • Laat het deeg nu eerst 2 uur rusten voordat je het programma van de broodmachine opzet. Dit zorgt er namelijk voor dat de gluten kunnen ontwikkelen, en levert zodoende betere bak resultaten op. Dus sla dit proces niet over!
    *Opmerking: Indien je een timer hebt op jouw broodmachine, kun je deze instellen zodat de machine pas na 2 uur start met het kneden en bakken.
    *Tip: Een zuurdesembrood is het best verteerbaar als het minstens 7-8 uur tijd gehad heeft om te fermenteren. Houdt hier rekening mee bij het instellen van het programma. Laat het deeg eventueel 1-2 uur extra rusten zodat het brood pas na 8 uur klaar is.
  • Indien je de broodmachine niet kan horen, stel dan een alarm in (bv. op je gsm) zodat je het brood niet vergeet uit te halen eens het brood klaar is.
  • Eens het brood klaar is, haal je het uit de machine om het brood vervolgens te laten rusten en afkoelen op een rooster.
    De rooster is belangrijk omdat er lucht onder de bodem moet circuleren, zodat de bodem niet wak wordt. Wacht tot het brood volledig is afgekoeld alvorens je er in snijdt.

Voedingswaarde

Serving: 32gramCalories: 153kcalCarbohydrates: 24gProtein: 4gFat: 4gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 0.1gMonounsaturated Fat: 1gCholesterol: 6mgSodium: 220mgPotassium: 0.04mgFiber: 4gCalcium: 1mgIron: 2mg
Trefwoord brood
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: