
Rogge zuurdesem starter
Een zuurdesem starter is wat men vroeger gebruikte i.p.v. bakkersgist. Zuurdesem is dus de oude traditionele manier om brood te bakken. Zuurdesembrood is gezonder en beter verteerbaar dan gistbrood.Een zuurdesem starter van roggemeel is de beste keuze omdat rogge van nature meer micro-organismen (gisten en bacteriën) bevat dan andere meel soorten. Daarom heeft zuurdesembrood, gemaakt met een rogge zuurdesem starter, een betere smaak en de beste verteerbaarheid. Zorg ervoor dat je tijdens de bereiding van vers brood telkens de zuurdesem starter terug aanvult met gelijke delen water en roggemeel. Doe dit bijvoorbeeld direct na het mengen van je brooddeeg zodat je het zeker niet vergeet. Eens je de zuurdesem starter terug hebt aangevuld, mag deze onderaan in de koelkast geplaatst worden (max. 3°C) tot volgende keer dat je brood wil bakken (opgelet: de zuurdesem starter moet eerst 6-8uur rijzen uit de koelkast alvorens het te gebruiken in je volgende brood).Als je geen zuurdesem starter kan verkrijgen via een vriend of familielid, maak je best zelf je eigen starter vanop nul. Volg de hieronder beschreven instructies op om jouw eigen starter te maken vanop nul.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 10 dagen d
Totale tijd 10 dagen d 5 minuten min
Gang zuurdesem
Keuken Traditioneel
Porties 10 porties
calorieën 162 kcal
Apparatuur
- weegschaal
- glazen pot
Ingrediënten
- 500 gram volkoren roggemeel
- 500 gram water
Instructies
Dag 1:
- Mix 50g roggemeel met 50g water in een glazen potje. Zet dit mengsel vervolgens ergens weg van zonlicht, en op kamertemperatuur. Draai het deksel los op het potje zodat er geen druk kan opbouwen.
Dag 2:
- Voeg 50g roggemeel en 50g water toe aan het mengsel van gisteren. Meng erdoor met een mes of lepel zodat er geen droge bloem meer aanwezig is in het mengsel.
- Zet het mengsel vervolgens terug weg op een donkere plaats en kamertemperatuur. Ook weer het deksel los opdraaien.
Dag 3:
- Waarschijnlijk beginnen er nu al wat luchtbelletjes te verschijnen in de starter, en zal het potje waarschijnlijk licht zurig ruiken. Dit is een goed teken.
- Verwijder nu 100g van uit de starter, en gooi dit in de vuilnis of compost. Mix vervolgens terug 50g roggemeel en 50g water door de resterende starter.
- Zet de starter vervolgens terug ergens weg van zonlicht en op kamertemperatuur, met een los dekseltje.
Dag 4-10:
- Herhaal het proces van dag 3 dagelijks voor de komende dagen.
- Mogelijk lijkt het erop dat de starter op dag 3 en 4 niets meer doet. Houdt nog even vol want dit is normaal.
- Na enkele dagen zullen er zoveel luchtbelletjes komen dat de starter verdubbelt in volume. Pas dan is de zuurdesem starter klaar.
- Tip: gebruik een elastiekje rond de pot als referentie punt om te meten wanneer de starter verdubbeld.
- Eens de starter dubbel in volume is, kun je de starter gebruiken om zuurdesembrood te bakken.
- Weeg af hoeveel starter je nodig hebt volgens het recept van het zuurdesem brood. (zie recept zuurdesembrood)
Onderhoud zuurdesem starter
- Nadat je de nodige hoeveelheid starter voor het brood recept uit de glazen pot haalt, kun je de resterende starter vervolgens weer voeden volgens het bovenstaand schema, dus met 50g roggemeel en 50g water per dag. Dit onderhoud proces dient dagelijks herhaalt te worden tenzij je de starter in de koelkast bewaard (zie tips en opmerkingen).
Tips en opmerkingen
- Indien je niet elke dag brood bakt, kun je de starter in de koelkast bewaren. Dan hoef je de starter maar 1 keer om de 3 dagen te voeden. (zie proces dag 3)
- Dit proces kan eindeloos doorgaan. Sommige mensen hebben starters die al tientallen jaren oud zijn.
- De zuurdesem starter kan maximum 1 maand zonder voeding (water en bloem) overleven in de koelkast. Indien je na 1 maand de starter terug wil gebruiken, volg je terug het proces vanaf dag 3 voor 3 dagen lang op kamertemperatuur (tot de starter terug verdubbelt in volume).
Tips wanneer de starter niet rijst
- Je zit waarschijnlijk nog te vroeg in het proces, doe gewoon verder.
- Of misschien gooi je niet voldoende starter weg voor je deze terug voedt met nieuwe bloem en water. Je moet minimum 100g starter verwijderen alvorens te voeden. Houdt wel minstens 20g starter over in het potje (ongeveer 2 eetlepels).
- Of de starter staat misschien te koud, controleer de temperatuur van de omgeving.
Verschijnt er een laagje water boven op de starter?
- Dan staat de starter waarschijnlijk te warm (kamer temperatuur: 19-20°C is ideaal!)
Voedingswaarde
Calories: 162kcalCarbohydrates: 34gProtein: 7gFat: 1gSaturated Fat: 0.1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 0.1gSodium: 3mgPotassium: 365mgFiber: 11gSugar: 1gVitamin A: 6IUCalcium: 30mgIron: 3mg
Trefwoord brood
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Voordelen weekmenu’s Juist Eten
- Samengesteld voor optimale resultaten
- Rijk aan vitamines en mineralen
- Tijdsbesparing
- Boodschappenlijst automatisch laten genereren
- Boodschappenlijst makkelijk afdrukken
- Extra opties voor zuivel- en gluten intolerantie
- Totaal aantal eiwitten per dag automatisch berekend
- Regelmatig nieuwe menu's en recepten beschikbaar
Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids
- Wordt zelf een expert in gezonde voeding
- Stel je eigen menu's samen op basis van je expertise
- Mogelijkheid om andere mensen te begeleiden met je kennis
- Gebruik je expertise om super voedzame recepten uit te vinden

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.
Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)