
Ghee recept
Ghee is zoals geklaarde boter maar dan langer gekookt totdat zo goed als al het vocht verdampt is en de melk bestanddelen gekarameliseerd zijn. Dit geeft de ghee een nootachtige smaak. Ghee is ideaal om mee te bakken in hoge temperaturen zonder dat de vetten oxideren (tot 250 °C).Ghee is ook ideaal voor mensen met een melk allergie of lactose intolerantie. Dit komt omdat de melk bestanddelen eruit gefilterd worden, en alleen maar de gezonde vetten overblijven. Zelf gemaakte ghee is stukken goedkoper en veel lekkerder dan de supermarkt variant.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang basis
Keuken Indiaas
Porties 66 porties
calorieën 106 kcal
Apparatuur
- kook pan
Ingrediënten
- 1 kilogram roomboter (of melkerij boter)
Instructies
- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem op een laag vuur.
- Laat de boter zachtjes sudderen. Er zal vervolgens een schuimlaag tevoorschijn komen op de boter. Deze schuimlaag zijn de melkbestanddelen die boven komen drijven.
- Na 10 minuten kun je de schuimlaag voorzichtig afschuimen met een zeefje of een lepel.
- Tip: deze schuimlaag is eigenlijk room. Je kunt deze room bewaren om later in de koffie te doen, of om te verwerken in een gerechtje indien gewenst.
- De boter moet nog verder sudderen voor een totaal van ongeveer 20-30 minuten.
- Er zal nog een lichtere schuimlaag tevoorschijn komen maar deze laag verdwijnt vanzelf na een tijdje.
- De resterende melk bestanddelen zullen karamelliseren en naar de bodem zinken.
- Na 20-30 minuten zal de olie helder, goudgeel kleuren en vervolgens kun je de bodem weer zien.
- Eens de melkbestanddelen op de bodem bruin kleuren, mag je het vuur uitzetten.
- Filter vervolgens de boterolie door een metalen zeef (eventueel met een kaasdoek) om de gekaramelliseerde melkbestanddelen eruit te filteren.
- Giet de boterolie vervolgens in potten, en laat ze afkoelen voordat je ze in de koelkast te plaatst.
- Klaar!
Video
Notities
Ghee is onder andere zeer lekker om groentjes in te stoven en goed om vlees toe te schroeien op hoge temperaturen.
Voedingswaarde
Calories: 106kcalProtein: 0.03gFat: 12gSaturated Fat: 8gPolyunsaturated Fat: 0.4gMonounsaturated Fat: 3gCholesterol: 31mgSodium: 0.2mg
Trefwoord gezonde vetten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Voordelen weekmenu’s Juist Eten
- Samengesteld voor optimale resultaten
- Rijk aan vitamines en mineralen
- Tijdsbesparing
- Boodschappenlijst automatisch laten genereren
- Boodschappenlijst makkelijk afdrukken
- Extra opties voor zuivel- en gluten intolerantie
- Totaal aantal eiwitten per dag automatisch berekend
- Regelmatig nieuwe menu's en recepten beschikbaar
Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids
- Wordt zelf een expert in gezonde voeding
- Stel je eigen menu's samen op basis van je expertise
- Mogelijkheid om andere mensen te begeleiden met je kennis
- Gebruik je expertise om super voedzame recepten uit te vinden

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.
Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)