Gezonde Vetten:

Ghee recept

Ghee recept

Ghee is zoals geklaarde boter maar dan langer gekookt totdat zo goed als al het vocht verdampt is en de melk bestanddelen gekarameliseerd zijn. Dit geeft de ghee een nootachtige smaak. Ghee is ideaal om mee te bakken in hoge temperaturen zonder dat de vetten oxideren (tot 250 °C).
Ghee is ook ideaal voor mensen met een melk allergie of lactose intolerantie. Dit komt omdat de melk bestanddelen eruit gefilterd worden, en alleen maar de gezonde vetten overblijven.
Zelf gemaakte ghee is stukken goedkoper en veel lekkerder dan de supermarkt variant.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang basis
Keuken Indiaas
Porties 66 porties
calorieën 106 kcal

Apparatuur

  • kook pan

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram roomboter (of melkerij boter)

Instructies
 

  • Smelt de boter in een pan met een dikke bodem op een laag vuur.
  • Laat de boter zachtjes sudderen. Er zal vervolgens een schuimlaag tevoorschijn komen op de boter.
    Deze schuimlaag zijn de melkbestanddelen die boven komen drijven.
  • Na 10 minuten kun je de schuimlaag voorzichtig afschuimen met een zeefje of een lepel.
  • Tip: deze schuimlaag is eigenlijk room. Je kunt deze room bewaren om later in de koffie te doen, of om te verwerken in een gerechtje indien gewenst.
  • De boter moet nog verder sudderen voor een totaal van ongeveer 20-30 minuten.
  • Er zal nog een lichtere schuimlaag tevoorschijn komen maar deze laag verdwijnt vanzelf na een tijdje.
  • De resterende melk bestanddelen zullen karamelliseren en naar de bodem zinken.
  • Na 20-30 minuten zal de olie helder, goudgeel kleuren en vervolgens kun je de bodem weer zien.
  • Eens de melkbestanddelen op de bodem bruin kleuren, mag je het vuur uitzetten.
  • Filter vervolgens de boterolie door een metalen zeef (eventueel met een kaasdoek) om de gekaramelliseerde melkbestanddelen eruit te filteren.
  • Giet de boterolie vervolgens in potten, en laat ze afkoelen voordat je ze in de koelkast te plaatst.
  • Klaar!

Video

Notities

Ghee is onder andere zeer lekker om groentjes in te stoven en goed om vlees toe te schroeien op hoge temperaturen.

Voedingswaarde

Calories: 106kcalProtein: 0.03gFat: 12gSaturated Fat: 8gPolyunsaturated Fat: 0.4gMonounsaturated Fat: 3gCholesterol: 31mgSodium: 0.2mg
Trefwoord gezonde vetten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: