Gezonde Vetten:

Ghee recept

Ghee recept

Ghee is zoals geklaarde boter maar dan langer gekookt totdat zo goed als al het vocht verdampt is en de melk bestanddelen gekarameliseerd zijn. Dit geeft de ghee een nootachtige smaak. Ghee is ideaal om mee te bakken in hoge temperaturen zonder dat de vetten oxideren (tot 250 °C).
Ghee is ook ideaal voor mensen met een melk allergie of lactose intolerantie. Dit komt omdat de melk bestanddelen eruit gefilterd worden, en alleen maar de gezonde vetten overblijven.
Zelf gemaakte ghee is stukken goedkoper en veel lekkerder dan de supermarkt variant.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 25 min
Gang basis
Keuken Indiaas
Porties 66 porties
calorieën 106 kcal

Equipment

  • kook pan

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram roomboter (of melkerij boter)

Instructies
 

  • Smelt de boter in een pan met een dikke bodem op een laag vuur.
  • Laat de boter zachtjes sudderen. Er zal vervolgens een schuimlaag tevoorschijn komen op de boter.
    Deze schuimlaag zijn de melkbestanddelen die boven komen drijven.
  • Na 10 minuten kun je de schuimlaag voorzichtig afschuimen met een zeefje of een lepel.
  • Tip: deze schuimlaag is eigenlijk room. Je kunt deze room bewaren om later in de koffie te doen, of om te verwerken in een gerechtje indien gewenst.
  • De boter moet nog verder sudderen voor een totaal van ongeveer 20-30 minuten.
  • Er zal nog een lichtere schuimlaag tevoorschijn komen maar deze laag verdwijnt vanzelf na een tijdje.
  • De resterende melk bestanddelen zullen karamelliseren en naar de bodem zinken.
  • Na 20-30 minuten zal de olie helder, goudgeel kleuren en vervolgens kun je de bodem weer zien.
  • Eens de melkbestanddelen op de bodem bruin kleuren, mag je het vuur uitzetten.
  • Filter vervolgens de boterolie door een metalen zeef (eventueel met een kaasdoek) om de gekaramelliseerde melkbestanddelen eruit te filteren.
  • Giet de boterolie vervolgens in potten, en laat ze afkoelen voordat je ze in de koelkast te plaatst.
  • Klaar!

Video

Notities

Ghee is onder andere zeer lekker om groentjes in te stoven en goed om vlees toe te schroeien op hoge temperaturen.

Nutrition

Calories: 106kcalProtein: 0.03gFat: 12gSaturated Fat: 8gPolyunsaturated Fat: 0.4gMonounsaturated Fat: 3gCholesterol: 31mgSodium: 0.2mg
Trefwoord gezonde vetten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Gratis advies over gezonde voeding en levensstijl gewoontes!

Gebruik nu onze GRATIS gids ‘richtlijnen gezonde voeding’ om in 3 simpele stappen terug gezond te leren eten. Deze gids zal eerst uitleg geven vanwaar de basis principes van Juist Eten vandaan komen, gevolgd door 3 simpele toepasbare stappen die je direct kan gebruiken om de principes toe te passen.

Leer je eetgewoontes analyseren en verbeteren a.d.h.v. praktische tabellen en instructies:

  • Wat is industrieel bewerkte voeding en wat zijn de gekende ingrediënten en toevoegingen om te vermijden?
  • Hoe kan ik deze bewerkte voedingsmiddelen vervangen om gezond en nog steeds lekker te eten?
  • Eet ik wel voldoende eiwitten om een gezonde stofwisseling te hebben?

Met deze gratis gids heb je al een krachtige formule om aan je reis te beginnen naar een betere gezondheid. Navigeer naar de gids om je reis te starten.

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: