Van Neus Tot Staart:

Gegrild rundshart met groenten

Gegrild rundshart met sperzieboontjes en groenten puree

Het hart van een rund is net zoals lever ook een heel voedzaam stukje vlees. Het grote verschil is dat hart meer de structuur en smaak heeft van spiervlees. Het is dus eerder zoals biefstuk. Hierdoor is hart een aanrader om mee te beginnen als je organen wil leren eten.
Rundshart is hoog in vitamine B2, B3, B12, Co-enzym Q10, choline, koper, ijzer, fosfor, selenium, zink en eiwitten.
Rundshart moet saignant gebakken worden (zie notities). Als we het hart iets te lang bakken wordt het te taai. Dus als we rundshart als een steak willen serveren is het belangrijk om de saignant bak wijze toe te passen.
Een andere mogelijkheid is om hart in een stoofpot traag te laten garen (zie recept).
Opmerking extra koolhydraten: Dit recept is zonder aardappelen. Indien je toch aardappelen wil gebruiken, eventueel om bij te komen of je gewicht te behouden, kun je de bloemkool vervangen door aardappelen in de instructies. Ongeveer 200 gram aardappelen per persoon volstaat.
Extra opmerkingen: Bij voorbereiding wordt 2 uur weergegeven in dit recept omdat we het vlees eerst op kamertemperatuur laten komen voor we bakken. Dit zorgt voor betere bak resultaten.
Vraag jouw slager om het hart schoon te maken en te verdelen in steaks van ca. 250 gram.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen
calorieën 798 kcal

Apparatuur

  • grillpan
  • kookpotten

Ingrediënten
  

Gegrild rundshart

  • 500 gram rundshart
  • 250 milliliter beenderbouillon (optioneel)
  • 2 theelepels arrowroot (optioneel) zie notities
  • 2 eetlepels ghee of niervet

Sperziebonen

  • 100 gram spek gezouten of gerookt
  • 1 kleine ui versnipperd
  • 500 gram sperziebonen
  • roomboter of ghee

Groenten puree

  • 1 bloemkool
  • 2 stengels prei
  • 1 klont roomboter of ghee
  • 1 snuifje nootmuskaat

Algemeen

  • peper & zout naar smaak

Instructies
 

Voorbereiding (2 uur)

  • Laat het vlees rusten (ca. 2 uur) op kamer temperatuur. (optioneel)
  • Tip: het vlees zouten voordat je het laat rusten, zorgt er namelijk voor dat de zout smaak dieper in het vlees kan intrekken. (optioneel)
  • Nadat het vlees al 1,5 uur aan het rusten is, kun je eventueel al beginnen met de voorbereidingen van de groenten.
  • Verwijder de steeltjes van de sperzieboontjes en spoel ze af onder koud water.
  • Kook de boontjes vervolgens in gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 12-15 minuutjes). Zet ze vervolgens opzij voor later.

Groenten puree (12-15 minuten)

  • Zet een pan op het vuur met licht gezouten water om de bloemkool en de prei te koken.
  • Snijdt de prei dun, en verdeel de bloemkool vervolgens in min of meer gelijke stukken zodat ze gelijk garen.
    Of gebruik aardappelen in plaats van bloemkool.
  • Doe vervolgens de groenten in de pan en kook ze tot de bloemkool beetgaar is. (ongeveer 7-8 minuten).
    Indien je aardappelen gebruikt, dan is de gaartijd ca. 15-20 minuten.
  • Let op dat de bloemkool niet te gaar wordt, want dan zal het eindproduct een slappe waterachtige pap worden i.p.v. groenten puree.
  • Als je in de bloemkool prikt met een vork moet er nog een beetje weerstand zijn. Dus controleer de gaarheid regelmatig met een vork.
  • Als de bloemkool beetgaar is, zet je het vuur uit, en giet je het resterende vocht af.
  • Voeg nu een goeie klont boter toe aan de groenten, en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
    Indien je aardappel puree maakt, voeg je ook A2 melk toe zodat de puree niet te droog is. Bij zuivel intolerantie gebruik je ghee in plaats van boter en kokosmelk i.p.v. A2 melk. (zie notities)
  • Mix nu het geheel met een staafmixer tot een smeuïge groenten puree.
    Of een puree stamper bij aardappel puree.
  • Houdt de puree nog even warm op een heel zacht vuurtje terwijl je het vlees bakt en de snijboontjes maakt.

Sperziebonen (10 minuten)

  • Versnipper de ui en snijdt het spek in kleine stukjes.
  • Stoof nu de versnipperde ui enkele minuten en voeg vervolgens het spek toe. Stoof het geheel nu verder tot de ajuin glazig wordt en de spekjes gaar zijn.
  • Doe vervolgens de gekookte sperzieboontjes onder het spek met ajuin, en kruid het geheel af met peper en zout.
  • Houdt de bereide sperzieboontjes nog even warm op een zacht vuurtje terwijl je het vlees bakt.

Rundshart steak (5 minuten)

  • Verwarm een grillpan op een hoog vuur met ghee of niervet.
  • Indien je op voorhand het vlees al gezouten hebt, kruid je nu alleen nog af met peper. Zo niet kruid je nu het vlees af met peper en zout.
  • Net voor het vet begint te roken kun je het vlees beginnen te bakken.
  • Laat de steak 1,5 minuten bakken op hoog vuur. Draai hem om en bak hem ook aan de andere kant 1,5 minuten.
  • Zet het vuur nu lager en laat beide kanten van de hart steak nog 1 minuut extra bakken.
  • Laat de hart steak nu even rusten in zilver papier (ca. 3 minuten.
  • Je kan ondertussen, indien gewenst, de saus maken.

Saus (3-5 minuten, optioneel)

  • Je kan de pan deglaceren met de beenderbouillon terwijl de hart steak aan het rusten is na het bakken (zie notities).
  • Vervolgens dik je de saus met een arrowroot mengsel (4 el water met 2 tl arrowroot).
  • Indien saus maken in de grillpan te moeilijk is, kun je de bouillon over gieten naar een klein pannetje eens de grillpan is gedeglaceerd.
    Dik de saus dan pas in het klein pannetje. Kruid de saus bij indien nodig.
  • Dien op en geniet nog van de lekkere maaltijd.

Notities

Bak wijze rundshart steak:

Saignant: laat de steak 1,5 minuten bakken op hoog vuur. Draai hem om en bak hem ook aan de andere kant 1,5 minuten. Zet het vuur lager. Laat beide kanten van de steak nog 1 minuut extra bakken.
Belangrijk: een veel voorkomende fout is, dat mensen de steak meteen na het bakken serveren! Het is belangrijk dat de spiervezels zich terug kunnen ontspannen. Zo wordt het vlees malser.
Laat de steak dus rusten:
-Op een warm bord,
-Afgedekt met aluminiumfolie,
-Zo lang als de gaartijd.
Opmerking: vraag jouw slager om het hart schoon te maken en te verdelen in steaks van ca. 250 gram.
Arrowroot mengsel:
Dit mengsel bestaat uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water. Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken.
Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.
A2 melk:
A2 staat voor melk van o.a. het jersey runderras, buffelmelk, geitenmelk of schapenmelk. Vermijd de gangbare commerciële (A1) melk producten zoveel mogelijk.
De gangbare commerciële melk producten in België en Nederland zijn van melk met het eiwit type A1 caseïne. Dit type melk geeft bij veel mensen problemen (ontstekingsbevorderend en moeilijk verteerbaar). A1 melk is ook minder voedzaam dan A2 melk.
Zuivel intolerantie: veel mensen die lactose intolerant zijn of een melk allergie hebben, kunnen rauwe A2 melk goed verdragen. Indien je deze opties ook niet kan verdragen, kies je best voor kokosmelk als melk vervanger, en ghee als roomboter vervanger.

Voedingswaarde

Calories: 798kcalCarbohydrates: 36gProtein: 69gFat: 45gSaturated Fat: 25gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 11gTrans Fat: 1gCholesterol: 391mgSodium: 1523mgPotassium: 2114mgFiber: 13gSugar: 14gVitamin A: 2242IUVitamin C: 174mgCalcium: 181mgIron: 15mg
Trefwoord koolhydraatarm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: