Van Neus Tot Staart:

Stoofpotje van runderhart met pastinaakpuree

Stoofpotje van runderhart en pastinaakpuree

Runderhart is net zoals lever een uiterst voedzaam stuk vlees, maar onderscheidt zich door zijn structuur en smaak. Het hart lijkt qua smaak en structuur meer op die van spiervlees, zoals biefstuk. Het hart is dus toegankelijker dan andere soorten orgaanvlees.
Daarom is het hart een uitstekende keuze voor wie wil beginnen met het eten van orgaanvlees om zijn voedingspatroon te versterken met extra voedingsstoffen. Runderhart is vooral rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B2, B3, B12, co-enzym Q10, choline, koper, ijzer, fosfor, selenium, zink en eiwitten.
Koolhydraatarme optie: Dit recept bevat aardappelen, maar als je minder koolhydraten wilt consumeren om gewicht te verliezen, kun je de aardappelen vervangen door een halve knolselder. Zie notities.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 2 uur 45 minuten
Totale tijd 3 uur 5 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Traditioneel
Porties 2 personen
calorieën 1217 kcal

Ingrediënten
  

Stoofpot met runderhart

  • 250 gram runderhart
  • 250 gram stoofvlees
  • 1 grote ui
  • 1 stengel selder
  • 1 wortel
  • 250 milliliter bottenbouillon of water, zie notities
  • arrowroot mengsel zie notities
  • 1 glas rode wijn
  • 1 takje verse tijm of 1 el gedroogd
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje verse rozemarijn of 1 el gedroogd
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels ghee of niervet
  • peper & zout

Pastinaakpuree

  • 250 gram pastinaak wortel
  • 300 gram aardappelen bloemig
  • 1 klont roomboter of ghee
  • peper & zout naar smaak
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1-2 deciliter melk zie notities
  • 1 eidooier optioneel

Instructies
 

Voorbereiding (20 minuten)

  • Hak de ui fijn, plet of pers de knoflook en snijd de wortel en selderij in kleine stukjes.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Schil ook de pastinaak en snijd deze in grove stukken.
  • Snijd het runderhart in kleine stukken, vergelijkbaar met stoofvlees, en kruid al het vlees met peper en zout.

Stoofpot met runderhart (3 uur)

  • Verhit ghee (of niervet) in een stoofpot op hoog vuur.
  • Bak alle stukken vlees goudbruin op hoge temperatuur. Zorg ervoor dat de stoofpot niet te vol zit met vlees en schroei de stukken beetje bij beetje dicht.
  • Zet het gebakken vlees even opzij en verlaag het vuur naar middelhoog.
  • Voeg de gesnipperde ui, selderij en wortelstukjes toe aan de pan en fruit alles gedurende 5 minuten tot de ui glazig wordt. Voeg indien nodig extra vetstof toe.
  • Voeg nu de knoflook, laurier, tijm en rozemarijn toe. Stoof de kruiden al roerend even mee gedurende 2 minuten.
  • Voeg het vlees weer toe, meng alles door elkaar en giet een glas rode wijn in de kookpot.
  • Laat eerst de alcohol enkele minuten verdampen en voeg dan de bottenbouillon (of water) toe.
  • Laat het geheel 2,5 tot 3 uur sudderen op een zacht vuurtje. Houd de eerste 2 uur het deksel op de pan en verwijder het deksel het laatste uur.
  • Als de stoofpot klaar is, bind je de saus in met het arrowroot mengsel (zie notities). Zodra de saus de gewenste dikte heeft, is het stoofvlees klaar om te serveren.
  • Zet de pastinaakpuree pas op wanneer de stoofpot bijna klaar is

Pastinaakpuree (20 minuten)

  • Doe de aardappelen en pastinaak in een grote kookpot en zet ze net onder water.
  • Voeg een eetlepel grof zeezout toe en breng het geheel aan de kook met het deksel op de pan.
  • Prik regelmatig met een vork in de aardappelen en pastinaak om de gaarheid te controleren.
  • Giet het vocht af zodra de aardappelen gaar zijn.
  • Voeg een flinke klont boter en 1-2 dl melk toe, en breng op smaak met peper en een snufje nootmuskaat. Bij zuivelintolerantie gebruik je ghee en kokosmelk in plaats van roomboter en melk (zie notities voor meer informatie).
  • Stamp het geheel tot een smeuïge puree. Roer er indien gewenst nog een eidooier doorheen.
  • Proef of de kruiding naar wens is en kruid eventueel bij indien nodig.
  • Serveer de pastinaakpuree met een flinke portie stoofvlees en geniet van deze heerlijke en voedzame maaltijd.

Notities

Bottenbouillon: Vermijd zoveel mogelijk bouillonblokjes of -poeders uit de supermarkt en maak in plaats daarvan zelf heerlijke bottenbouillon. Hierdoor kun je niet alleen genieten van smakelijke sauzen en soepen, maar ook profiteren van extra gezondheidsvoordelen die de bottenbouillon biedt.
Zie ons recept voor bottenbouillon.
Aardappelen vervangen: Voeg een halve knolselder, in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden, toe aan de pastinaak en volg dezelfde instructies als beschreven voor de aardappelen, maar gebruik de knolselder als vervanging.
Zuivel intolerantie: Veel mensen met lactose-intolerantie of een melkallergie kunnen doorgaans goed overweg met rauwe A2-melk. Als deze opties echter ook niet geschikt zijn voor jou, is het raadzaam om te kiezen voor kokosmelk als vervanging voor melk en ghee als alternatief voor roomboter.
Zie ons recept om zelf ghee te maken.
Kies voor A2 melk: A2 staat voor melk afkomstig van rassen zoals het Jersey-rund, buffels, geiten of schapen. Probeer zoveel mogelijk de gebruikelijke commerciële (A1) zuivelproducten te vermijden.
De standaard commerciële zuivelproducten in België en Nederland zijn gemaakt van melk met het eiwittype A1 caseïne. Deze melksoort kan bij veel mensen problemen veroorzaken, zoals ontstekingsbevordering en moeilijke verteerbaarheid. Daarnaast is A1-melk ook minder voedzaam dan A2-melk.
Arrowroot mengsel: Dit mengsel, bestaande uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water, wordt vooraf gemengd en vervolgens gebruikt om de saus te verdikken. Zorg ervoor kleine hoeveelheden van het arrowroot mengsel geleidelijk aan, al roerend, aan de pruttelende saus toe te voegen om te voorkomen dat de saus te dik wordt.
Miso mengsel: Combineer ½ theelepel miso met 1 eetlepel water en meng goed tot een gladde consistentie. Voeg dit aan het einde toe aan het recept voor extra smaak.
Als je miso gebruikt, is het raadzaam om de hoeveelheid zout in de rest van het recept te verminderen, aangezien miso van nature zout is.
jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: