
Stoofpotje van rundshart en pastinaak puree
Het hart van een rund is net zoals lever ook een heel voedzaam stukje vlees. Het grote verschil is dat hart meer de structuur en smaak heeft van spiervlees. Het is dus eerder zoals biefstuk. Hierdoor is hart een aanrader om mee te beginnen als je organen wil leren eten. Rundshart is hoog in vitamine B2, B3, B12, Co-enzym Q10, choline, koper, ijzer, fosfor, selenium, zink en eiwitten. Opmerking: Indien je graag aardappelen vermijd om je koolhydraten te beperken, kies dan voor een halve knol selder i.p.v. aardappel om pastinaak puree te maken. (zie notities)
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur 45 minuten min
Totale tijd 3 uur uur 5 minuten min
Gang hoofdgerecht
Keuken Traditioneel
Porties 2 personen
calorieën 1217 kcal
Ingrediënten
Lever stoofpot
- 250 gram rundshart
- 250 gram stoofvlees
- 1 grote ui
- 1 stengel selder
- 1 wortel
- 250 milliliter beenderbouillon zie notities (of water)
- 2 theelepels arrowroot zie notities
- 1 glas rode wijn
- 1 takje verse tijm of 1 el gedroogd
- 2 blaadjes laurier
- 1 takje verse rozemarijn of 1 el gedroogd
- 3 tenen knoflook
- 2 eetlepels ghee of niervet
- peper & zout
Pastinaak puree
- 250 gram pastinaak wortel
- 300 gram aardappelen (los kokend, bloemig)
- 1 klont roomboter of ghee
- peper & zout naar smaak
- 1 snuifje nootmuskaat
- 1-2 deciliter A2 melk zie notities
- 1 eidooier (optioneel)
Instructies
Voorbereiding (20 minuten)
- Snipper de ui, plet of pers de knoflook en doe de wortel en selder ook in kleine stukjes.
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Schil ook de pastinaak wortels en doe deze in grove stukken.
- Verdeel het hart ook in kleine stukken zoals het stoofvlees en kruid al het vlees met peper en zout.
Stoofpot (3 uur)
- Smelt ghee (of niervet) in een stoofpot op een hoog vuur.
- Bak nu eerst alle stukken vlees goudbruin op hoge temperatuur. Zorg dat de stoofpot niet te vol zit met vlees. Schroei de stukken beetje per beetje.
- Zet het gebakken vlees even opzij en verlaag het vuur naar middelmatig.
- Voeg vervolgens de versnipperde ui, selder en wortel stukjes toe aan de pan, en bak 5 minuten verder. Gebruik extra vetstof indien nodig.
- Voeg nu de look, laurier, tijm en rozemarijn toe. Stoof de kruiden even al roerend mee (ca. 2 min.).
- Voeg het vlees terug toe aan de stoofpot. Meng alles even door elkaar en giet een glas rode wijn in de pot.
- Laat eerst de alcohol enkele minuten verdampen en voeg vervolgens de beenderbouillon (of water) toe.
- Laat het geheel 2u30 à 3 uur op een zacht vuurtje sudderen. Houdt de eerst 2 uur het deksel op de pan, en neem het weg het laatste uurtje. Zet de pastinaak puree pas op wanneer de stoofpot bijna klaar is.
- Als de stoofpot klaar is, dik je de saus in met arrowroot (zie notities). Eens de saus de gewenste dikte heeft is het stoofvlees klaar om te serveren.
Pastinaak puree (20 minuten)
- Vul een grote kookpot met de aardappelen en de pastinaak.
- Zet deze net onder water en voeg een eetlepel grof zeezout toe.
- Breng het geheel aan de kook met deksel op de pan.Tip: prik regelmatig met een vork in de aardappelen en pastinaak om de gaarheid te controleren.
- Eens de aardappelen gaar zijn, giet je het vocht eraf.
- Voeg nu een goeie klont boter en 1-2 dl melk toe, en kruid af met peper en een snuifje nootmuskaat.Zuivel intolerantie: gebruik ghee en kokosmelk in de plaats van roomboter en melk. (zie notities voor meer info)
- Stamp het geheel tot een smeuïge puree. Roer er indien gewenst nog een eidooier onder. Proef of de kruiding goed zit, indien nodig kruid je nog bij.
- Dien de een schepje puree op met een goeie pollepel stoofvlees erbij en geniet van je heerlijke voedzame maaltijd.
Notities
A2 melk:
A2 staat voor melk van o.a. het jersey runderras, buffelmelk, geitenmelk of schapenmelk. Vermijd de gangbare commerciële (A1) melk producten zoveel mogelijk.
De gangbare commerciële melk producten in België en Nederland zijn van melk met het eiwit type A1 caseïne. Dit type melk geeft bij veel mensen problemen (ontstekingsbevorderend en moeilijk verteerbaar). A1 melk is ook minder voedzaam dan A2 melk.
Zuivel intolerantie: veel mensen die lactose intolerant zijn of een melk allergie hebben, kunnen rauwe A2 melk goed verdragen. Indien je deze opties ook niet kan verdragen, kies je best voor kokosmelk als melk vervanger, en ghee als roomboter vervanger.
Beenderbouillon: zelf gemaakte beenderbouillon is de gezonde keuze, vermijd bouillon blokjes of poeders uit de winkel. Zie recept bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: dit mengsel bestaat uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water. Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken. Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.
Aardappelen vervangen: voeg een halve knol selder, versneden in blokjes van ongeveer 1 cm, toe aan de pastinaak en volg dezelfde instructies als beschreven is met de aardappelen, maar dan met de knol selder als vervanging.
Voedingswaarde
Calories: 1217kcalCarbohydrates: 82gProtein: 64gFat: 62gSaturated Fat: 28gPolyunsaturated Fat: 4gMonounsaturated Fat: 25gTrans Fat: 1gCholesterol: 395mgSodium: 1103mgPotassium: 2132mgFiber: 14gSugar: 10gVitamin A: 5677IUVitamin C: 38mgCalcium: 200mgIron: 12mg
Trefwoord van neus tot staart
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Voordelen weekmenu’s Juist Eten
- Samengesteld voor optimale resultaten
- Rijk aan vitamines en mineralen
- Tijdsbesparing
- Boodschappenlijst automatisch laten genereren
- Boodschappenlijst makkelijk afdrukken
- Extra opties voor zuivel- en gluten intolerantie
- Totaal aantal eiwitten per dag automatisch berekend
- Regelmatig nieuwe menu's en recepten beschikbaar
Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids
- Wordt zelf een expert in gezonde voeding
- Stel je eigen menu's samen op basis van je expertise
- Mogelijkheid om andere mensen te begeleiden met je kennis
- Gebruik je expertise om super voedzame recepten uit te vinden

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.
Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)