Bottenbouillon

Bottenbouillon

Een heerlijke bouillon trekken van beenderen is enorm voedzaam voor ons lichaam. Beenderen bevatten namelijk gezondheidsbevorderende aminozuren die mogelijk helpen bij het verbeteren van ontstekingen, slaappatroon, darmen en immuniteit. Daarbij is bouillon ook nog eens het beste vocht om lekkere sauzen en soepen mee te maken, het is de ultieme smaakmaker.
Voor een diepere smaak in de bouillon kunnen we de beenderen eerst roosteren in de oven. Na het roosteren kan je het gesmolten vet filteren en bewaren om nadien vlees in te braden. Dit vet kan namelijk zeer hoge temperaturen verdragen.
Indien er mergpijpen bij zijn kan je na het roosteren ook eventueel het beenmerg verwijderen om nadien te verwerken in andere receptjes, zoals in een roerei recept bijvoorbeeld (zie recept roerei met beenmerg). Net zoals de bottenbouillon is ook het beenmerg zelf enorm gezond om regelmatig te eten. Dit stond ook steeds op het menu bij onze verre voorouders.
Het beenmerg is maar enkele dagen houdbaar in de koelkast, dus indien je het niet direct nodig hebt vries je het beter in voor later.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 12 uur
Gang Soep
Keuken Frans
Porties 12 tassen
calorieën 42 kcal

Equipment

  • Slowcooker, snelkoker of grote kookpot
  • Zeef

Ingrediënten
  

  • 3 Kg runderbeenderen mergpijpen en beenderen met kraakbeen
  • 2 wortels grof gesneden (optioneel)
  • 2 uien grof gesneden (optioneel)
  • 2 stengels groene selder
  • 1 Prei met groen
  • 5 laurier blaadjes
  • 1 tak verse tijm of 1 el droge
  • 1 tak verse rozemarijn of 1 el droge
  • 1,5 theelepel zwarte peper
  • 4 kruidnagels
  • 1 handvol verse peterselie
  • 1 kop azijn eventueel appelazijn
  • 3-4 liter water

Instructies
 

  • Rooster eerst de beenderen in de oven, ongeveer 45min. Op 180°. Draai de beenderen om in de helft van de tijd (dus na 22 minuten).
  • Nadien voeg je de beenderen en azijn toe aan een grote pan of snelkookpan of slowcooker. Voeg er net zo veel water bij tot alle ingrediënten mooi onder staan.
  • Breng het geheel aan de kook op een hoog vuur, maar zodra het water begint te sudderen, zet je het vuur terug op een laag pitje, zodat het water blijft sudderen.
  • Verwijder vervolgens het schuim dat boven komt te drijven.
  • Eens het meeste schuim verwijdert is, mag je de rest van de ingrediënten toevoegen.
  • Gewone kookpan of slowcooker: laat de pan of slowcooker op een lage stand staan en laat de bouillon minstens 12 uur sudderen met een deksel, zodat het vocht niet verdampt.
  • Snelkookpan: sluit het deksel van de snelkoker en verhoog even het vuur terug op dehoogste stand tot de druk begint te lossen via het ventiel. Vervolgens verlaag je het vuurterug naar de middelste stand en stel je een alarm in op 2u.
  • Schep na afloop de grote stukken uit de pan en giet de bouillon door een zeef in een andere pan of grote kom.
  • Laat de bouillon nu eerst even afkoelen tot kamertemperatuur en zet deze vervolgens inde koelkast.
  • Eens de bouillon gekoeld is zal deze zoals gelatine worden in de koelkast.
  • Vries eventueel een deel van de bouillon in voor later gebruik.
  • Klaar! Smakelijk!

Notities

  • Optioneel: roosteren geeft de bouillon een diepere smaak en donkerdere kleur, maar dit is niet verplicht.
  • Optioneel: de beenderen een uurtje laten weken in koud water en azijn (na het roosteren) kan helpen om wat meer mineralen vrij te krijgen maar is niet noodzakelijk.
  • Controleer af en toe of alle beenderen nog onder water staan, en vul bij indien nodig.
  • Tip indien je met een snelkoker werk: Na 2u schakel je het vuur uit, en laat je de snelkoker 45min staan op het gebruikte vuur, zodat alle druk geleidelijk aan vanzelf lost. Dit geeft het beste resultaat.
  • Opmerking snelkoker: de beenderen niet weg gooien. Deze kunnen nog 1 a 2 maal gebruikt worden om meer bouillon te maken om meer bouillon te trekken.
Trefwoord van neus tot staart

Gratis advies over gezonde voeding en levensstijl gewoontes!

Gebruik nu onze GRATIS gids ‘richtlijnen gezonde voeding’ om in 3 simpele stappen terug gezond te leren eten. Deze gids zal eerst uitleg geven vanwaar de basis principes van Juist Eten vandaan komen, gevolgd door 3 simpele toepasbare stappen die je direct kan gebruiken om de principes toe te passen.

Leer je eetgewoontes analyseren en verbeteren a.d.h.v. praktische tabellen en instructies:

  • Wat is industrieel bewerkte voeding en wat zijn de gekende ingrediënten en toevoegingen om te vermijden?
  • Hoe kan ik deze bewerkte voedingsmiddelen vervangen om gezond en nog steeds lekker te eten?
  • Eet ik wel voldoende eiwitten om een gezonde stofwisseling te hebben?

Met deze gratis gids heb je al een krachtige formule om aan je reis te beginnen naar een betere gezondheid. Navigeer naar de gids om je reis te starten.

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: