Bottenbouillon

Image by Pexels

Bottenbouillon

Bouillon getrokken uit beenderen, bekend als bottenbouillon, wordt als gezond beschouwd vanwege de overvloed aan voedingsstoffen die vrijkomen tijdens het kookproces.
Het bevat mineralen zoals fosfor, calcium en magnesium, evenals collageen voor de huid, haar, nagels en gewrichten. Ook bevat het gelatine voor de spijsvertering en aminozuren met ontstekingsremmende eigenschappen, die ook een positieve invloed kunnen hebben op het immuunsysteem, de spieren en onze stofwisseling.
Regelmatige consumptie kan een zeer waardevolle aanvulling zijn op een gezond dieet, maar de kwaliteit van de ingrediënten en bereidingswijze zijn cruciaal. Runderbotten vragen namelijk een lange kooktijd (ca. 24-36u) om langzaam de waardevolle voedingsstoffen uit de beenderen vrij te geven in het water.
Tip: Een handige tip om tijd en energie te besparen, is het gebruik van een grote soeppan, waarmee je 5 tot 15 liter bouillon in één kooksessie kunt maken. Verdeel de bouillon vervolgens in porties van 1 liter om in te vriezen.
Op deze manier kun je elke dag genieten van een smakelijke kop bouillon zonder telkens opnieuw het werk te doen. De bouillon is ongeveer 3-5 dagen houdbaar in de koelkast, en 3-4 maanden in de vriezer.
Voorbereiding 45 minuten
Bereiding 1 dag
Gang soep
Keuken Frans
Porties 12 tassen
calorieën 52 kcal

Apparatuur

  • grote kookpot (optie 1)
  • snelkoker (optie 2)
  • grote zeef

Ingrediënten
  

  • 3 kilogram runderbeenderen mergpijpen en beenderen met kraakbeen
  • 2 stengels groene selder
  • 1 Prei met groen (optioneel)
  • 5 laurier blaadjes
  • 4-5 takken verse tijm of 3-4 eetlepels gedroogde
  • 1 tak verse rozemarijn of 1 eetlepel gedroogde (optioneel)
  • 1,5 theelepel zwarte peper
  • 3-6 theelepels zeezout Keltisch zeezout of Himalaya zout
  • 4 kruidnagels
  • 1 handvol verse peterselie (optioneel)
  • 125 milliliter appelazijn of witte azijn
  • 1 theelepel kombu zeewier gedroogd (optioneel)
  • 3-4 liter water voldoende om botten te bedekken

Instructies
 

Voorbereiding (optioneel)

  • Als je rauwe botten gebruikt, rooster ze dan eerst in de oven op ongeveer 200°C gedurende 30-45 minuten. Hierdoor krijgt de bouillon een diepere smaak.

Bereiding

  • Plaats de botten in een grote pot of snelkookpan en voeg genoeg water toe om ze volledig te bedekken.
  • Voeg de azijn toe en laat het geheel ongeveer 30 minuten tot 1 uur trekken. De azijn helpt bij het onttrekken van mineralen uit de botten. (optioneel)
  • Breng vervolgens de beenderen aan de kook en wacht tot er een schuimlaag bovenop het water komt te drijven.
  • Verwijder steeds het schuim tot er geen nieuw schuim meer tevoorschijn komt.
  • Voeg nu de rest van de ingrediënten toe.

Gewone kookpot

  • Laat de pot (met deksel) op een middelmatig vuur staan, zodat de beenderen kunnen koken. Koken in plaats van sudderen helpt om meer voedingsstoffen en gelatine te onttrekken uit de botten.
  • Controleer regelmatig of alle beenderen nog onder water staan. Voeg water toe indien nodig. Terwijl je het huis verlaat zet je het vuur op de laagste stand (licht sudderen), zodat er zo min mogelijk vocht verdampt.
  • Laat de beenderen in totaal 24-36 uur koken.

Snelkookpan

  • Sluit het deksel van de snelkoker en verhoog even het vuur op de hoogste stand tot de druk begint te lossen via het ventiel.
  • Vervolgens verlaag je het vuur terug naar de middelste stand en laat je de botten nog 2 à 3 uur verder koken.
  • Na 2 à 3 uur schakel je het vuur uit, en laat je de snelkoker nog 45 min staan op het gebruikte vuur, zodat alle druk geleidelijk aan vanzelf lost. Dit geeft het beste resultaat.

Afwerking

  • Schep na afloop de beenderen uit de pot en zeef de bouillon.
  • Laat de bouillon afkoelen tot hij lauw wordt en verdeel het vervolgens in potjes van 1 liter.
  • Zet 1 liter in de koelkast en de rest van de bouillon vries je in voor later gebruik.

Notities

De bouillon kun je ook gebruiken om heerlijke vleessauzen of soepen te bereiden. De sauzen en soepen krijgen een extra heerlijke smaak dankzij de lekkere bouillon.
Opmerking snelkoker: De beenderen kunnen nog 1 à 2 maal hergebruikt worden om meer bouillon te trekken.

Online cursus aanbod

Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: