Bottenbouillon

Bottenbouillon

Een heerlijke bouillon trekken van beenderen is enorm voedzaam voor ons lichaam. Beenderen bevatten namelijk gezondheidsbevorderende aminozuren die mogelijk helpen ontstekingen, slaappatroon, darmen en immuniteit verbeteren. Daarbij is bouillon ook nog eens het beste vocht om lekkere sauzen en soepen mee te maken, het is de ultieme smaakmaker.
Voor een diepere smaak in de bouillon kunnen we de beenderen eerst roosteren in de oven (optioneel). Na het roosteren kun je het gesmolten vet filteren en bewaren om nadien vlees in te braden. Dit vet kan vrij hoge temperaturen verdragen.
Indien er mergpijpen bij zijn kun je na het roosteren ook eventueel het beenmerg verwijderen om nadien te verwerken in andere receptjes, zoals in ons roerei recept bijvoorbeeld (zie recept roerei met beenmerg). Net zoals de bottenbouillon is ook het beenmerg zelf enorm gezond om regelmatig te eten. Dit stond ook steeds op het menu bij onze verre voorouders.
Opgelet: Het beenmerg is maar enkele dagen houdbaar in de koelkast, dus indien je het niet direct nodig hebt vries je het beter in voor later.
Tip: De makkelijkste manier om bottenbouillon te maken is door een slowcooker te gebruiken. Als we de beenderen op de laagste stand 48u lang laten trekken, houden we een enorm voedzaam en heerlijk product over. Bij deze methode hoef je de beenderen niet te roosteren voor een diepere smaak, dit wordt zelfs afgeraden.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 20 minuten
Gang soep
Keuken Frans
Porties 12 tassen
calorieën 52 kcal

Apparatuur

  • grote kookpot (optie 1)
  • slowcooker (optie 2)
  • snelkoker (optie 3)
  • grote zeef

Ingrediënten
  

  • 3 kilogram runderbeenderen mergpijpen en beenderen met kraakbeen
  • 2 wortels grof gesneden (optioneel)
  • 2 uien grof gesneden (optioneel)
  • 2 stengels groene selder
  • 1 Prei met groen (optioneel)
  • 5 laurier blaadjes
  • 4-5 takken verse tijm of 3-4 eetlepels gedroogde
  • 1 tak verse rozemarijn of 1 eetlepel gedroogde (optioneel)
  • 1,5 theelepel zwarte peper
  • 4 kruidnagels
  • 1 handvol verse peterselie (optioneel)
  • ½-1 kop appelazijn of witte azijn
  • 3-4 liter water

Instructies
 

  • Optioneel: Rooster eerst de beenderen in een oven voor 45 minuten op 180°. Draai de beenderen om in de helft van de tijd (dus na 22 minuten).
    Indien je een slowcooker gebruikt, sla je dit proces over!
  • Nu moeten de beenderen eerst apart gekookt worden op een zacht vuur om de onzuiverheden eruit te halen. Kies jouw methode (slowcooker, grote kookpot of snelkoker) en breng de beenderen aan de kook.
    Dit zuiveringsproces mag overgeslagen worden maar het eindresultaat zal minder verfijnt zijn. Dit proces loont om een beter eindproduct te bekomen.
  • Laat de beenderen sudderen op een zacht vuurtje. Het water zal na een tijdje beginnen schuimen.
  • Laat dit proces even doorgaan (ca. 30 minuten). Vervolgens zet je het vuur uit en giet je het water weg.
    Maak de pan terug proper met een beetje water en een sponsje indien nodig.
  • Voeg nu de beenderen en de rest van de ingrediënten terug toe aan de pan. Zorg ervoor dat de beenderen net onder water staan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens sudderen op een zacht vuurtje.
  • Gewone kookpan of slowcooker: laat de pan of slowcooker op een lage stand staan en laat de bouillon minstens 12 uur sudderen met een deksel, zodat het vocht niet verdampt.
    Om het maximum uit de beenderen te halen is 48u aangeraden. Vooral bij de slowcooker.
  • Controleer af en toe of alle beenderen nog onder water staan, en vul indien nodig bij.
  • Snelkookpan: sluit het deksel van de snelkoker en verhoog even het vuur op de hoogste stand tot de druk begint te lossen via het ventiel. Vervolgens verlaag je het vuur terug naar de middelste stand en stel je een alarm in op 2 uur.
    Zie notities voor meer opties om optimale resultaten te behalen met een snelkoker.
  • Schep na afloop de beenderen uit de pan, en giet de bouillon al zevend over in een andere pan of grote kom.
  • Laat de bouillon nu eerst even afkoelen tot kamertemperatuur en zet deze vervolgens in de koelkast.
  • Eens de bouillon gekoeld is zal het gelatine worden in de koelkast. De vetlaag op de bouillon zal in de koelkast ook hard worden en kan vervolgens verwijdert en bewaard worden.
    Het vet kun je later hergebruiken om groentjes en vlees in te bakken.
  • Vries eventueel een deel van de bouillon in voor later gebruik.
  • Opmerking: We gebruiken geen zout op voorhand zodat we de bouillon op de moment zelf kunnen zouten. Zo kun je hem nog verder inkoken om fond te maken indien gewenst.
  • De bouillon is nu klaar om sauzen en soepen te maken. Een lekkere tas bouillon met een snuifje zout is ook een heerlijk voorgerechtje of tussendoortje.

Notities

Optioneel:
Roosteren geeft de bouillon een diepere smaak en donkerdere kleur, maar dit is niet verplicht. Vermijd dit als je de beenderen 48 uur lang laat trekken in een slowcooker.
Tip snelkoker:
Na 2 uur schakel je het vuur uit, en laat je de snelkoker 45min staan op het gebruikte vuur, zodat alle druk geleidelijk aan vanzelf lost. Dit geeft het beste resultaat.
Opmerking snelkoker:
De beenderen niet weg gooien. Deze kunnen nog 1 a 2 maal hergebruikt worden om meer bouillon te trekken.

Voedingswaarde

Calories: 52kcalCarbohydrates: 4gProtein: 9gFat: 0.1gSaturated Fat: 0.02gPolyunsaturated Fat: 0.04gMonounsaturated Fat: 0.01gSodium: 117mgPotassium: 80mgFiber: 1gSugar: 2gVitamin A: 1862IUVitamin C: 3mgCalcium: 22mgIron: 0.3mg
Trefwoord van neus tot staart
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: