
Bottenbouillon
Maak van gezond eten iets eenvoudigs én volhoudbaars
Ontdek praktische gidsen met tips en tools die écht werken – zonder dieetgedoe.
Bottenbouillon
Apparatuur
- grote kookpot (optie 1)
- snelkoker (optie 2)
- grote zeef
Ingrediënten
- 3 kilogram runderbeenderen mergpijpen en beenderen met kraakbeen
- 2 stengels groene selder
- 1 Prei met groen (optioneel)
- 5 laurier blaadjes
- 4-5 takken verse tijm of 3-4 eetlepels gedroogde
- 1 tak verse rozemarijn of 1 eetlepel gedroogde (optioneel)
- 1,5 theelepel zwarte peper
- 3-6 theelepels zeezout Keltisch zeezout of Himalaya zout
- 4 kruidnagels
- 1 handvol verse peterselie (optioneel)
- 125 milliliter appelazijn of witte azijn
- 1 theelepel kombu zeewier gedroogd (optioneel)
- 3-4 liter water voldoende om botten te bedekken
Instructies
Voorbereiding (optioneel)
- Als je rauwe botten gebruikt, rooster ze dan eerst in de oven op ongeveer 200°C gedurende 30-45 minuten. Hierdoor krijgt de bouillon een diepere smaak.
Bereiding
- Plaats de botten in een grote pot of snelkookpan en voeg genoeg water toe om ze volledig te bedekken.
- Voeg de azijn toe en laat het geheel ongeveer 30 minuten tot 1 uur trekken. De azijn helpt bij het onttrekken van mineralen uit de botten. (optioneel)
- Breng vervolgens de beenderen aan de kook en wacht tot er een schuimlaag bovenop het water komt te drijven.
- Verwijder steeds het schuim tot er geen nieuw schuim meer tevoorschijn komt.
- Voeg nu de rest van de ingrediënten toe.
Gewone kookpot
- Laat de pot (met deksel) op een middelmatig vuur staan, zodat de beenderen kunnen koken. Koken in plaats van sudderen helpt om meer voedingsstoffen en gelatine te onttrekken uit de botten.
- Controleer regelmatig of alle beenderen nog onder water staan. Voeg water toe indien nodig. Terwijl je het huis verlaat zet je het vuur op de laagste stand (licht sudderen), zodat er zo min mogelijk vocht verdampt.
- Laat de beenderen in totaal 24-36 uur koken.
Snelkookpan
- Sluit het deksel van de snelkoker en verhoog even het vuur op de hoogste stand tot de druk begint te lossen via het ventiel.
- Vervolgens verlaag je het vuur terug naar de middelste stand en laat je de botten nog 2 à 3 uur verder koken.
- Na 2 à 3 uur schakel je het vuur uit, en laat je de snelkoker nog 45 min staan op het gebruikte vuur, zodat alle druk geleidelijk aan vanzelf lost. Dit geeft het beste resultaat.
Afwerking
- Schep na afloop de beenderen uit de pot en zeef de bouillon.
- Laat de bouillon afkoelen tot hij lauw wordt en verdeel het vervolgens in potjes van 1 liter.
- Zet 1 liter in de koelkast en de rest van de bouillon vries je in voor later gebruik.
Notities
Een Mooie Samenwerking! 🌾
Boeren en buren bundelen hun krachten om jou de beste ingrediënten van lokale bodem te bieden.
🍎 Eerlijk. Vers. Lokaal.
Geef je gezondheid een boost!
Ontdek de kracht van gedroogd orgaanvlees: rijk aan voedingsstoffen, puur natuur, en eenvoudig in te nemen.
Gebruik kortingscode JUISTETEN15 voor 15% korting!
👉 Bestel nu bij Modern Native🍽️ Wil je niet gewoon koken, maar echt leren wat je lichaam nodig heeft?
Ontdek praktische gidsen & tools vol voedingstips en concrete stappen hoe je gezond leert eten op manier die je kan volhouden.
Praktische, direct toepasbare tips
Geen ingewikkelde diëten, maar haalbare aanpassingen
Samengesteld door een voedingscoach
Snuister gerust door de gidsen & tools pagina om meer te ontdekken!
⭐⭐⭐⭐⭐ “Eindelijk begrijp ik wat mijn lichaam écht nodig heeft!” – Sophie D.
💬 Liever een persoonlijkere aanpak onder begeleiding van een coach?
Boek vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek waarin we samen bekijken welke aanpak het best past bij jouw situatie.