Bewerkt voedsel

Wat is ongezonde voeding nu precies?

Waarom is modern, bewerkt voedsel ongezonde voeding? Waarom komt voedsel intolerantie steeds vaker voor? Welke rol speelt de industrie mogelijk in dit probleem? Hoe is de situatie met de wetenschap over ongezonde voeding? Wat hebben de meest gezonde, onaangetaste culturen gemeen met elkaar? Dit artikel probeert zoveel mogelijk aanwijzingen en bewijzen te vinden om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

De kennis over ‘juist eten’ is een vage stip geworden in het verre verleden. Hoe meer technologisch en gesofisticeerd de samenleving wordt, hoe meer de algemene gezondheid van de bevolking erop achteruit lijkt te gaan. We lijken ons onophoudelijk meer en meer van onze natuurlijke roots te verwijderen.

Als gevolg is voedselvoorziening helaas een (globale) industrie geworden. Om te overleven in de harde wereld van de industrie ligt alle focus namelijk op de winstmarges. Vandaar dat voedselvoorziening niet meer vanuit hetzelfde perspectief gebeurd dan bij onze verre voorouders.

Ooit was voeding onze brandstof om alle processen in het lichaam te ondersteunen en te optimaliseren. Hoe voedzamer de voeding hoe meer voorkeur het kreeg.

Dit was voornamelijk omdat fit en gezond zijn van levensbelang waren om te overleven in de crue elementen van de natuur.

Voedselvoorziening gebeurde dan ook vanuit dit perspectief. Vooral in het tijdperk vóór de landbouw, bij onze “primitieve” voorouders, was dit het geval.

Wat zijn de hedendaagse prioriteiten van de voedsel productie?

  • Winstmarges maximaliseren
  • De opbrengst van de oogst maximaliseren
  • Schade en verlies door natuurlijke fonemen zoveel mogelijk voorkomen (plagen, ongedierte,…)

Om dit te realiseren wordt er bijgevolg gebruik gemaakt van technologie. Denk maar aan de constante verbetering van onkruidverdelgers, fungicides, insecticides (round up, DDT,…),
chemische voedingstoffen NPK, genetisch gemanipuleerde (GMO) voedergewassen (maïs, soya, tarwe, suikerbieten, linzen,…)

De industriële grootmachten die de boeren van chemicaliën en GMO zaden voorzien doen er vervolgens alles aan om ons te overtuigen dat hun producten niet schadelijk zijn voor mens en
milieu.

Zou het dan toeval zijn dat er telkens meer voedsel intolerantie en allergieën zijn? Of zou het dan ook toeval zijn dat er voortdurend meer verteringsproblemen voorkomen? Er zijn echter nog
zoveel meer gezondheidsproblemen die zich blijven ontwikkelen… Dit zijn vragen die we onszelf horen te stellen.

Ongezonde voeding en de hygiëne hypothese

Volgens sommige theorieën is het omdat we te hygiënisch geworden zijn dat onze gezondheid achteruit gaat. Als gevolg zou onze darmflora verstoord of uit balans zijn (bron). Dit zou vervolgens veel problemen kunnen veroorzaken voor de gezondheid.

Maar als we naar het veel gebruikte bestrijdingsmiddel round up, met het befaamde ingrediënt glyphosate kijken, kunnen we al een licht vermoeden hebben waar veel problemen mogelijk vandaan komen.

Dit ingrediënt zou volgens de producent namelijk een enzym uitschakelen bij bacteriën, om planten te beschermen tegen plagen.

Aangezien bacteriën niet enkel voorkomen in plagen op planten, maar ook in onze darmen, zou dit wel eens veel onvoorziene negatieve gevolgen kunnen hebben. Dus het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zou hedendaags mogelijk een grote rol kunnen spelen bij veel gezondheidsproblemen (bron).

Ook het bodemleven zal hier hoogst waarschijnlijk een negatieve impact van ervaren.

voedselintolerantie

Nevertheless, looking at data from multiple peer-reviewed sources, Nadeau says that the rate of food allergies worldwide has increased from around 3% of the population in 1960 to around 7% in 2018.

Ralph Jones (bron)

Waarom is industriële voeding zo verslavend?

Wetenschappers en bedrijven in de voedingsindustrie hebben door de jaren heen nauw samengewerkt. Dit doen ze namelijk om hun producten zo verslavend mogelijk te maken om de winstmarges op te drijven.

Dit doen ze namelijk aan de hand van de perfecte samenstelling van structuur, vet, zout, suiker en eventuele andere smaakversterkers te bestuderen (bron). Met andere woorden de ideale combinatie, zorgt voor de beste sensatie, zodat de consument blijft terug komen voor meer.

Beknopt gezegd, lijkt onze evoluerende technologische maatschappij zijn steentje bij te dragen aan onze steeds maar achteruit gaande gezondheid.

Aangezien geldontwaarding het beleid is van ons financieel systeem, ligt er een grote druk op onze economie. Hierdoor is de stimulans van voedsel producerende bedrijven niet kwaliteit maar kwantiteit.

Winst en competitie staat bijgevolg gelijk aan overleven. Omdat dit helaas de huidige realiteit is, kunnen we beter onze gezondheid in eigen handen nemen.

Daaruit kunnen we afleiden dat we industriële voeding best zoveel mogelijk vermijden door zelf aan de slag te gaan met pure, onbewerkte, natuurlijke voeding.

De hindernissen in de wetenschap over ongezonde voeding

Niet enkel in de voedingsindustrie, maar ook in de wetenschap zijn er heel wat hindernissen. De voedingswetenschap is namelijk iets heel complex.

Er zijn al ontelbaar veel studies gepubliceerd waarvan er veel tegenstrijdig zijn. Soms wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van de wetenschap om bepaalde voeding te promoten om de winst op te drijven.

Er kan bijvoorbeeld een bepaalde studie over amandelen gesponsord worden door bedrijven die amandel melk produceren. In dit geval is er een conflict van belangen, wat vervolgens kan lijden tot een vooroordeel naar een bepaalde uitkomst.

Hierdoor is de kans groot dat de studie niet objectief genoeg zal uitgevoerd worden en vervolgens een vals beeld van de realiteit kan weergeven.

Eveneens een probleem is, dat studies meestal uitkomen op hypotheses. Een hypothese is bijvoorbeeld dat verzadigd vet hartaandoeningen veroorzaakt.

Tot vandaag de dag blijft de cholesterol theorie nog steeds een veronderstelling die nooit zwart op wit bewezen is. Ontdek in dit artikel hoe de wetenschap gefaald heeft om deze hypothese te bewijzen.

Het lichaam is namelijk zo ongelooflijk complex, dat het bewijzen van zulke stellingen enorm moeilijk is.

Ongezonde voeding en de complexiteit van het menselijk lichaam en de omgeving

De kans is groot dat we, bij observaties in studies, veel factoren over het hoofd zien, die de resultaten beïnvloeden. Dit komt omdat we niet alle complexe mechanismen in voedingstoffen, lichamelijke processen en omgevingsfactoren begrijpen.

Om deze reden is de uitkomst van een studie meestal ‘een hypothese’. Vervolgens moet de these verder onderzocht worden in opvolgende studies.

Zelfs als we na de opvolgende studies alle andere mogelijkheden kunnen uitsluiten, kunnen er nog steeds onzichtbare factoren zijn, dat we nog niet ontdekt hebben, die de resultaten beïnvloeden.

Toch wil dit niet zeggen dat de voedingswetenschap niet te vertrouwen is. Het verklaart gewoon waarom we voorzichtig moeten zijn als producenten wetenschap als marketing gebruiken.

De conclusie is dat we niet meteen een veronderstelling voor waarheid hoeven te nemen. Veel farmaceutische bedrijven hebben bijvoorbeeld ook veel belangen bij bepaalde hypotheses.

Vervolgens hebben ze ook de motieven om de  hypotheses te beschermen om te overleven. Zoals bedrijven die veel cholesterol verlagende medicatie produceren er alle belang bij hebben dat de
cholesterol theorie blijft voort bestaan. 

dna
medicatie

Wat is de filosofie van juisteten.be over gezonde en ongezonde voeding?

Hoe moeten we dan verder met al deze hindernissen in de wetenschap en de voedingsindustrie?
Daarnaast zijn er op het internet ook zoveel kampen verdeeld over voeding. Wie heeft het dan bij het rechte eind? Vegan? Vegetarisch? Paleo? Keto? Carnivoor?… Zoveel diëten en gekibbel… waar moeten we dan beginnen?

De filosofie van juisteten.be is namelijk vooral gebaseerd op de evolutie van de mens. Beter gezegd, hoe zijn mensachtigen over miljoenen jaren heen geëvolueerd en waarom? Archeologen en antropologen zijn deze vraag al honderden jaren aan het bestuderen.

Archeologen bestuderen onder andere menselijke restanten van het verleden, en antropologen bestuderen onaangetaste culturen en hun oer oude traditionele eet- en levensstijl gewoontes.

Dit zijn namelijk culturen die nog de meeste roots behouden hebben van het verleden.
Hedendaags zijn er nog steeds enkele culturen die jagen en verzamelen.

Een van de pioniers van antropologisch onderzoek was onder andere Weston A. Price. Meer bepaald de heer Price heeft jaren van zijn leven toegewijd om de voeding en gezondheid van inheemse culturen te bestuderen.

Hij heeft namelijk op alle continenten inheemse volkeren bestudeert. Uit zijn werk kunnen we onder andere concluderen dat er bepaalde factoren zijn die alle gezondste inheemse culturen gemeen hadden.

Zoals het dagelijks consumeren van:

  • Gefermenteerde voeding (zuurkool, kefir, zuurdesem, vissaus,…)
  • Dierlijke voeding van ‘neus tot staart’ (organen vlees, beenderen, huid, spiervlees,…)
  • Veel dierlijke vetten die rijk zijn aan vitamines ADEK
  • Geen industrieel bewerkte voeding, vooral geen geraffineerde zaadolies en koolhydraten, zoals zonnebloem olie, suiker en witte bloem,… (bron)

De voedingspatronen in de bestudeerde inheemse culturen hadden een veel hogere voedingswaarde dan in de geïndustrialiseerde landen. Vanaf het moment dat één van deze culturen in contact kwamen met onze westerse voeding, bleven ze ook niet meer gespaard van onze westerse ziektes (bron).

De gezondste onaangetaste culturen hadden opmerkelijk goede gezondheid volgens zijn bevindingen.

Ze kenden onder andere geen rotte, nog scheve tanden, opvallend brede kaken en een zeer gezonde lichaamsbouw. Hun brede kaken hadden namelijk voldoende plaats om al hun tanden mooi recht te laten groeien, zonder wijsheidstanden die door het tandvlees groeien en ontsteken.

De conclusie van Price is dat de enorm hoge voedingswaarde, van hun eetgewoontes, van kinds af aan alle nodige voedingsstoffen leveren om het gebit volledig te laten ontwikkelen. 

boek

Bestel het boek van Weston A. Price zijn onderzoek bij bol.com : Voeding en Fysieke degeneratie.

Conclusie over ongezonde voeding

We kunnen vervolgens besluiten dat industrieel bewerkte voeding waarschijnlijk een grote rol speelt in onze dalende gezondheid.

Anders gezegd de kwaliteit en de voedingswaarde, van onze hedendaagse voeding, zijn onder andere enorm gedaald door de industrialisering van voeding.

In het verleden werd namelijk alles in z’n geheel gegeten, zowel dieren als planten. Het consumeren van organen zoals lever, hart, nieren en beenderen hadden de prioriteit boven spiervlees door hun opmerkelijk hoge voedingswaarde.

Ook namen ze zorgvuldig de tijd om moeilijk verteerbare plantaardige voeding op de juiste manier te bereiden voor een optimale verteerbaarheid en voedzaamheid (o.a. door te koken, fermenteren, weken en te ontkieming).

De snelle industriële bewerking van voeding is slechts een uitvinding van ongeveer de laatste eeuw. Het probleem van een stabiele vorm van voeding te creëren voor grote bevolkingsgroepen lijkt vanuit het industrieel perspectief geslaagd.

Maar we hebben helaas nog niet ontdekt hoe we dit op een duurzame en gezonde wijze kunnen doen, dat zowel goed is voor de mens als de natuur. Hopelijk wordt dit het volgende hoofdstuk van onze evolutie.

Voorlopig kunnen we ons maar beter richten op de voeding die ons helpen evolueren heeft tot homo sapiens, namelijk onbewerkt voedsel met enorm hoge voedingswaarde.

onbewerkt voedsel

Word lid van Juist Eten om toegang te krijgen tot exclusieve content!

Gratis advies over gezonde voeding en levensstijl gewoontes!

Gebruik nu onze GRATIS gids ‘richtlijnen gezonde voeding’ om in 3 simpele stappen terug gezond te leren eten. Deze gids zal eerst uitleg geven vanwaar de basis principes van Juist Eten vandaan komen, gevolgd door 3 simpele toepasbare stappen die je direct kan gebruiken om de principes toe te passen.

Leer je eetgewoontes analyseren en verbeteren a.d.h.v. praktische tabellen en instructies:

  • Wat is industrieel bewerkte voeding en wat zijn de gekende ingrediënten en toevoegingen om te vermijden?
  • Hoe kan ik deze bewerkte voedingsmiddelen vervangen om gezond en nog steeds lekker te eten?
  • Eet ik wel voldoende eiwitten om een gezonde stofwisseling te hebben?

Met deze gratis gids heb je al een krachtige formule om aan je reis te beginnen naar een betere gezondheid. Navigeer naar de gids om je reis te starten.

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: