Van Neus Tot Staart:

Stoofpotje van runderlever met pastinaak puree

Stoofpotje van runderlever met gebakken appeltjes en pastinaak puree

Runderlever is helaas niet één van de lekkerste stukjes vlees die we kennen, maar wel het meest voedzame voedingsmiddel dat te vinden is op onze planeet. Regelmatig lever eten kan een enorme meerwaarde betekenen voor onze gezondheid.
Lever is namelijk enorm hoog in vitamine A, B2, B3, B5, B6, B12, choline, foliumzuur, koper, ijzer, fosfor, selenium, zink en eiwitten.
Om de scherpe lever smaak een beetje te verdoezelen gebruiken we gebakken appeltjes in dit gerecht. Omdat lever een heel hoge waarde in vitamine A heeft, is het aangeraden om hier maximum 100 gram/week van te eten. Dit is al ruim voldoende om van alle voordelen te genieten.
Opmerking: Indien je graag aardappelen vermijd om je koolhydraten te beperken, kies dan voor een halve knol selder i.p.v. aardappel om pastinaak puree te maken. (zie notities)
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Traditioneel
Porties 2 personen
calorieën 733 kcal

Ingrediënten
  

Lever stoofpot

  • 200 gram runderlever
  • 300 gram gemengd gehakt (of rundgehakt)
  • 1 grote ui
  • 2 grote appels
  • 100 gram knol selder
  • 1 wortel
  • 250 milliliter beenderbouillon zie notities (of water)
  • 2 theelepels arrowroot zie notities
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • theelepel kaneel poeder (optioneel)
  • 1 theelepel tijm (optioneel)
  • 1 theelepel miso (optioneel) zie notities

Pastinaak puree

  • 250 gram pastinaak wortel
  • 300 gram aardappelen (los kokend, bloemig)
  • 1 klont roomboter of ghee
  • peper & zout naar smaak
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1-2 deciliter A2 melk zie notities
  • 1 eidooier (optioneel)

Instructies
 

Voorbereiding (20 minuten)

  • Snipper de ui en snijd de appel in stukjes van 1 cm ongeveer.
  • Maak blokjes van 0,5 cm van de knol selder en 1 cm van de wortel.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Schil ook de pastinaak wortels en doe deze in grove stukken.
  • Verwijder het membraan van de lever en snij hem in kleine stukjes van 0,5-1 cm.

Lever met gebakken appel (35 minuten)

  • Smelt een goeie klont boter (of ghee) in een pan op een middelmatig vuur.
  • Voeg vervolgens de versnipperde ui, knol selder en wortel stukjes toe aan de pan, en bak 5 minuten. Voeg daarna ook de stukjes appel toe en bak het geheel nog 3-4 minuten verder.
  • Verwijder nu alles even uit de pan en bak vervolgens de lever en het gehakt in dezelfde pan. Kruid terwijl het vlees met peper en zout. Voeg eventueel een beetje tijm en kaneel toe (optioneel).
  • Als het vlees gaar is blus je de pan met de rode wijnazijn en voeg je de groenten terug toe aan de pan.
  • Voeg vervolgens ook de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zet ondertussen het arrowroot mengsel en miso mengsel klaar. (zie notities)
  • Laat het geheel nog 25 minuten sudderen, op een zacht vuurtje, met het deksel op de pan. Maak terwijl eerst de pastinaak puree.
    Werk het stoofpotje pas af als de pastinaak puree klaar is. Kom nadien terug om de laatste stappen van het stoofpotje uit te voeren.
  • Laatste stappen: als de puree klaar is dik je de saus in met het arrowroot mengsel. Eens de saus de gewenste dikte heeft is alles klaar om te serveren.
    Giet het miso mengsel pas onder het vlees als het vuur uit staat om de probiotica levend te houden, smakelijk. (optioneel)

Pastinaak puree (20 minuten)

  • Vul een grote kookpot met de aardappelen en de pastinaak.
  • Zet deze net onder water en voeg een eetlepel grof zeezout toe.
  • Breng het geheel aan de kook met deksel op de pan.
    Tip: prik regelmatig met een vork in de aardappelen en pastinaak om de gaarheid te controleren.
  • Eens de aardappelen gaar zijn, giet je het vocht eraf.
  • Voeg nu een goeie klont boter en 1-2 dl melk toe, en kruid af met peper en een snuifje nootmuskaat.
    Zuivel intolerantie: gebruik ghee en kokosmelk in de plaats van roomboter en melk. (zie notities voor meer info)
  • Stamp het geheel tot een smeuïge puree. Roer er indien gewenst nog een eidooier onder. Proef of de kruiding goed zit, indien nodig kruid je nog bij.
  • Werk nu het stoofpotje af door de saus te dikken. (zie laatste stappen onder lever met gebakken appel)

Notities

A2 melk:
A2 staat voor melk van o.a. het jersey runderras, buffelmelk, geitenmelk of schapenmelk. Vermijd de gangbare commerciële (A1) melk producten zoveel mogelijk.
De gangbare commerciële melk producten in België en Nederland zijn van melk met het eiwit type A1 caseïne. Dit type melk geeft bij veel mensen problemen (ontstekingsbevorderend en moeilijk verteerbaar). A1 melk is ook minder voedzaam dan A2 melk.
Zuivel intolerantie: veel mensen die lactose intolerant zijn of een melk allergie hebben, kunnen rauwe A2 melk goed verdragen. Indien je deze opties ook niet kan verdragen, kies je best voor kokosmelk als melk vervanger, en ghee als roomboter vervanger.
Beenderbouillon: zelf gemaakte beenderbouillon is de gezonde keuze, vermijd bouillon blokjes of poeders uit de winkel. Zie recept bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: dit mengsel bestaat uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water. Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken. Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.
Miso mengsel: dit mengsel bestaat uit ½ theelepel miso en 1 eetlepel water. Meng dit goed tot een lopende consistentie om op het einde toe te voegen aan het lever recept. Dit geeft een extra lekkere smaak aan het gerecht.
Indien je miso gebruikt, gebruik je best niet te veel zout in de rest van het recept want miso is ook heel zout.
Aardappelen vervangen: voeg een halve knol selder, versneden in blokjes van ongeveer 1 cm, toe aan de pastinaak en volg dezelfde instructies als beschreven is met de aardappelen, maar dan met de knol selder als vervanging.

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: