Van Neus Tot Staart:

Stoofpotje van runderlever met pastinaakpuree

Runderlever stoofpot met appeltjes en pastinaakpuree

Runderlever staat bekend als één van de voedzaamste voedingsmiddelen die we kunnen consumeren, vanwege de overvloed aan essentiële voedingsstoffen. Het regelmatig eten van lever kan aanzienlijke voordelen bieden voor onze gezondheid.
Lever is rijk aan een scala aan vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, B2, B3, B5, B6, B8, B12, choline, foliumzuur, koper, ijzer, fosfor, selenium, zink en eiwitten. Hoewel sommigen de scherpe smaak en textuur van lever niet waarderen, zijn er manieren om deze te omzeilen.
Om de intense smaak van de lever te verzachten, voegen we gebakken uien en appels toe aan dit gerecht. Deze zoete smaken vormen een goede combinatie met lever en verminderen de scherpe ijzersmaak.
Opmerking: Het wordt echter aanbevolen om lever met mate te consumeren vanwege het hoge vitamine A-gehalte. Een portie van maximaal 100 gram per week is voldoende om te profiteren van alle voordelen die lever te bieden heeft.
Koolhydraatarme optie: Dit recept bevat aardappelen, maar als je minder koolhydraten wilt consumeren om gewicht te verliezen, kun je de aardappelen vervangen door een halve knolselder. Zie notities.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 50 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Traditioneel
Porties 2 personen
calorieën 733 kcal

Ingrediënten
  

Stoofpotje met runderlever

  • 200 gram runderlever
  • 300 gram gemengd gehakt of rundgehakt
  • 1 grote ui
  • 2 grote appels
  • 100 gram knolselder
  • 1 wortel
  • 250 milliliter bottenbouillon of water, zie notities
  • arrowroot mengsel zie notities
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • theelepel kaneelpoeder optioneel
  • 1 theelepel tijm optioneel
  • 1 theelepel miso optioneel, zie notities

Pastinaakpuree

  • 250 gram pastinaak wortel
  • 300 gram aardappelen bloemig
  • 1 klont roomboter of ghee
  • peper & zout naar smaak
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1-2 deciliter melk zie notities
  • 1 eidooier optioneel

Instructies
 

Voorbereiding (20 minuten)

  • Snipper de ui en snijd de appel in stukjes van ongeveer 1 cm.
  • Snijd de knolselder in blokjes van 0,5 cm en de wortel in blokjes van 1 cm.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Schil ook de pastinaak en snijd deze in grove stukken.
  • Verwijder het membraan van de lever en snijd het in kleine stukjes.

Stoofpotje met runderlever (35 minuten)

  • Smelt een flinke klont boter (of ghee) in een pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de fijngesneden ui, knolselderij en wortel toe en bak ze gedurende 5 minuten.
  • Dan voeg je de stukjes appel toe en bak je nog 3-4 minuten, tot alles zacht begint te worden.
  • Haal alles uit de pan en bak vervolgens de lever en het gehakt in dezelfde pan. Kruid het vlees met peper en zout en voeg indien gewenst een beetje tijm en kaneel toe (optioneel).
  • Als het vlees gaar is, blus je de pan af met rodewijnazijn en voeg je de groenten weer toe. Giet de bottenbouillon erbij en breng alles aan de kook.
  • Bereid intussen het arrowroot mengsel en miso mengsel voor (zie notities).
  • Laat het geheel vervolgens 25 minuten sudderen op laag vuur, met het deksel op de pan. Maak ondertussen de pastinaakpuree.

Pastinaakpuree (20 minuten)

  • Doe de aardappelen en pastinaak in een grote kookpot en zet ze net onder water. Raadpleeg de notities als je aardappelen wil vervangen met knolselder.
  • Voeg een eetlepel grof zeezout toe en breng het geheel aan de kook met het deksel op de pan.
  • Prik regelmatig met een vork in de aardappelen en pastinaak om de gaarheid te controleren.
  • Als de aardappelen gaar zijn, giet je het water af.
  • Voeg een flinke klont boter en 1 à 2 dl melk toe, en kruid met peper en een snufje nootmuskaat.
  • Bij zuivelintolerantie gebruik je ghee en kokosmelk in plaats van roomboter en melk (zie notities voor meer informatie).
  • Stamp alles tot een smeuïge puree. Roer er indien gewenst een eidooier door.
  • Proef of de kruiding naar wens is en voeg indien nodig nog wat extra kruiden toe.

Afwerking stoofpotje

  • Dik de saus in met het arrowroot mengsel tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Voeg het miso mengsel pas toe aan het vlees wanneer het vuur uit is om de probiotica levend te houden (optioneel).
  • Dit smakelijke gerecht zal je gezondheid een boost geven dankzij de voedingsrijke runderlever!

Notities

Bottenbouillon: Vermijd zoveel mogelijk bouillonblokjes of -poeders uit de supermarkt en maak in plaats daarvan zelf heerlijke bottenbouillon. Hierdoor kun je niet alleen genieten van smakelijke sauzen en soepen, maar ook profiteren van extra gezondheidsvoordelen die de bottenbouillon biedt.
Zie ons recept voor bottenbouillon.
Aardappelen vervangen: Voeg een halve knolselder, in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden, toe aan de pastinaak en volg dezelfde instructies als beschreven voor de aardappelen, maar gebruik de knolselder als vervanging.
Zuivel intolerantie: Veel mensen met lactose-intolerantie of een melkallergie kunnen doorgaans goed overweg met rauwe A2-melk. Als deze opties echter ook niet geschikt zijn voor jou, is het raadzaam om te kiezen voor kokosmelk als vervanging voor melk en ghee als alternatief voor roomboter.
Zie ons recept om zelf ghee te maken.
Kies voor A2 melk: A2 staat voor melk afkomstig van rassen zoals het Jersey-rund, buffels, geiten of schapen. Probeer zoveel mogelijk de gebruikelijke commerciële (A1) zuivelproducten te vermijden.
De standaard commerciële zuivelproducten in België en Nederland zijn gemaakt van melk met het eiwittype A1 caseïne. Deze melksoort kan bij veel mensen problemen veroorzaken, zoals ontstekingsbevordering en moeilijke verteerbaarheid. Daarnaast is A1-melk ook minder voedzaam dan A2-melk.
Arrowroot mengsel: Dit mengsel, bestaande uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water, wordt vooraf gemengd en vervolgens gebruikt om de saus te verdikken. Zorg ervoor kleine hoeveelheden van het arrowroot mengsel geleidelijk aan, al roerend, aan de pruttelende saus toe te voegen om te voorkomen dat de saus te dik wordt.
Miso mengsel: Combineer ½ theelepel miso met 1 eetlepel water en meng goed tot een gladde consistentie. Voeg dit aan het einde toe aan het recept voor extra smaak.
Als je miso gebruikt, is het raadzaam om de hoeveelheid zout in de rest van het recept te verminderen, aangezien miso van nature zout is.
jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: