Stoofvlees Met Frietjes

Frietjes met Vlaamse stoverij

Meestal gebruiken we thuis de verkeerde vetten om frietjes te bakken. Het gaat voornamelijk over plantaardige vetten die verkocht worden als “gezonde plantaardige frituurolie”. Deze frituurolie is helaas totaal niet gezond.
Deze olie bevat veel te hoge waardes aan omega 6 en zijn heel onstabiel van aard. Dankzij hun onstabiele aard oxideren ze ook nog eens snel bij verhitting.
Dit probleem hebben we niet bij niervet (ossewit) van een rund. Omdat verzadigde vetten heel stabiel zijn, is de oxidatie miniem bij verhitting. Hierdoor kunnen deze vetten veel hogere temperaturen aan. Nog een belangrijk voordeel is dat rundervet onze natuurlijke vetverbranding bevorderd. (bron)
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen
calorieën 1137 kcal

Apparatuur

  • Frietketel
  • grote stoofpot
  • braadpan

Ingrediënten
  

  • 500 gram aardappelen bloemig
  • 500 gram runderstoofvlees
  • 2 grote uien
  • 1 flesje Westmalle bruin
  • 250 milliliter bottenbouillon (optioneel)
  • 2 laurier blaadjes
  • 1 eetlepel tijm gedroogd of 2 takjes verse tijm
  • 1-2 kruidnagels
  • 2 sneden brood spelt zuurdesembrood (zie notities)
  • 2 eetlepels mosterd Bister of Dijon
  • 1 klont roomboter of ghee
  • peper & zout naar smaak
  • 1-2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise zie notities

Instructies
 

Stoverij

  • Pel de uien en snipper ze in grove stukken.
  • Verhit terwijl een grote stoofpot, en smelt er vervolgens een klont boter in.
  • Stoof nu de uien op een matig vuurtje. Laat ze niet bruin bakken.
  • Ondertussen verhit je ook een braadpan op een matig vuur, en smelt er een klont boter in.
  • Schroei vervolgens het vlees goudbruin in de braadpan. Kruid het vlees terwijl met peper en zout.
    *Tip (optioneel): het vlees enkele uren op voorhand kruiden met zout geeft meer smaak aan het vlees.
  • Voeg vervolgens de stukjes vlees toe aan de stoofpot met uien.
  • Giet nu de Westmalle en het bottenbouillon in de braadpan met de aanbaksels van het vlees om de pan te deglaceren.
  • Met een houten lepel roer je alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier en de bouillon aan het sudderen zijn.
  • Vervolgens giet je de saus in de stoofpot bij het vlees.
  • Voeg nu de laurier, kruidnagel en de tijm toe aan de stoofpot.
  • Besmeer de sneden zuurdesem brood met de mosterd, en leg de boterhammen vervolgens in de pot, met de besmeerde kant naar onder gericht.
  • Opmerking: indien je geen brood kan gebruiken, voeg dan enkel de mosterd toe aan de pot en dik de saus op het einde met een arrowroot mengsel. (zie notities)
  • Laat nu het stoofvlees 2 a 3 uur lang sudderen op een zacht vuurtje zonder het deksel op de stoofpot.
  • De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gegaard is.
  • Tip: begin na 1 a 1,5 uur al met de voorbereidingen voor de frietjes (zie bereiding frietjes in ossewit)
  • Indien je merkt dat de saus voldoende ingedikt is, zet je het deksel op de pot om te voorkomen dat ze te dik wordt.
    *Indien je geen brood gebruikt, zorg dan dat je nog voldoende saus hebt om in te dikken voor het opdienen. Dus zet het deksel op de pot indien nodig.
  • Proef of het stoofvlees voldoende gekruid is en voeg eventueel nog peper en zout toe indien nodig.
  • Eens het stoofvlees klaar is, houdt het dan warm op een heel zacht vuurtje tot de frietjes klaar zijn.

Frietjes in ossewit

  • Schil terwijl de aardappelen en snijd ze vervolgens met de hand in gelijkvormige frieten.
  • Was de frieten niet, want het zetmeel helpt om ze krokanter te maken.
  • Verhit terwijl de frietketel met ossewit op 140°C.
  • Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren (ongeveer 2 minuutjes).
  • Laat nu de frietjes afkoelen in een schaal (ongeveer 20-25 minuten).
  • Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.
  • Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig (ongeveer 3 minuten).
  • Dien nu de frietjes op samen met stoofvlees en een goeie kwak zelfgemaakte mayonaise (van olijfolie).

Notities

Bij gluten intolerantie: indien je geen brood kan gebruiken, wegens gluten intolerantie of allergie, kies dan om de saus te binden met arrowroot poeder.
Arrowroot mengsel:
Dit mengsel bestaat uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water (verdubbel porties indien nodig). Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken.
Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.
Zelfgemaakte mayonaise: zie recept gezonde mayonaise.

Voedingswaarde

Calories: 1137kcalCarbohydrates: 78gProtein: 68gFat: 62gSaturated Fat: 20gPolyunsaturated Fat: 7gMonounsaturated Fat: 30gTrans Fat: 0.3gCholesterol: 174mgSodium: 1676mgPotassium: 1974mgFiber: 13gSugar: 0.4gVitamin A: 285IUVitamin C: 17mgCalcium: 123mgIron: 11mg
Trefwoord gezonde vetten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: