
Stoofvlees Met Frietjes
Maak van gezond eten iets eenvoudigs én volhoudbaars
Ontdek praktische gidsen met tips en tools die écht werken – zonder dieetgedoe.
Vlaamse stoverij met frietjes
Apparatuur
- Frietketel
- grote stoofpot
- braadpan
Ingrediënten
Frietjes
- 500 gram aardappelen bintjes
- 3 liter ossenwit
- 1-2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise zie notities
Stoofvlees
- 500 gram runderstoofvlees
- 2 grote uien
- 1 flesje Westmalle bruin of St.-Bernardus abt. 12
- 250 milliliter bottenbouillon optioneel, zie notities
- 2 laurier blaadjes
- 1 eetlepel gedroogde tijm of 2 takjes verse tijm
- 1-2 kruidnagels
- 2 eetlepels Luikse stroop 100% fruit zonder geraffineerd suiker
- 1 eetlepel oersuiker of kokosbloesemsuiker, optioneel
- 2 sneden bruin desembrood zie notities bij glutenintolerantie
- 2 eetlepels mosterd Bister of Dijon
- 1 klont roomboter of ghee
- peper & zout naar smaak
Instructies
Voorbereiding (optioneel)
- Kruid het vlees enkele uren van tevoren met zout voor extra smaak.
Stoverij
- Pel de uien en snipper ze in grove stukken.
- Verhit een grote stoofpot en smelt een klont boter erin.
- Stoof de uien op matig vuur zonder ze te laten bruinen.
- Intussen verwarm je een braadpan op matig vuur en smelt je er een klont boter in.
- Bak het vlees goudbruin in de braadpan en kruid het met peper en zout.
- Voeg het vlees toe aan de stoofpot met uien.
- Deglaceer de braadpan met donker bier en bottenbouillon om alle aanbaksels los te roeren.
- Giet het vocht uit de gedeglaceerde pan in de stoofpot met vlees.
- Voeg laurier, kruidnagel en tijm toe aan de stoofpot.
- Besmeer de sneetjes desembrood met mosterd en leg ze met de besmeerde kant naar beneden in de pot.
- Opmerking: Als je geen brood gebruikt, voeg dan alleen mosterd toe aan de pot en verdik de saus aan het einde met een arrowroot mengsel. (zie notities)
- Laat het stoofvlees 2 tot 3 uur sudderen op een zacht vuur zonder deksel.
- De kooktijd hangt af van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe en controleer of het vlees gaar is.
- Als de saus voldoende is ingedikt, zet dan het deksel op de pot om te voorkomen dat hij te dik wordt.
- Opmerking: Als je geen brood gebruikt, zorg er dan voor dat je voldoende saus overhoudt om in te dikken voor het serveren. Zet dus het deksel op de pot mits nodig.
- Proef of het stoofvlees goed gekruid is en voeg indien nodig meer peper en zout toe.
- Houd het stoofvlees warm op een heel zacht vuurtje tot de frietjes klaar zijn.
Frietjes in ossenwit
- Schil terwijl de aardappelen en snijd ze vervolgens met de hand in gelijkvormige frieten.
- Was de frieten niet, want het zetmeel helpt om ze krokanter te maken.
- Verhit terwijl de frietketel met ossenwit op 140 °C.
- Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren (ongeveer 2 minuutjes).
- Laat nu de frietjes afkoelen in een schaal (ongeveer 20-25 minuten).
- Verhit het frietvet vervolgens tot 180 °C.
- Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig (ongeveer 3 minuten).
- Dien nu de frietjes op samen met stoofvlees en een goeie kwak zelfgemaakte mayonaise (van olijfolie).
Notities
Een Mooie Samenwerking! 🌾
Boeren en buren bundelen hun krachten om jou de beste ingrediënten van lokale bodem te bieden.
🍎 Eerlijk. Vers. Lokaal.
Geef je gezondheid een boost!
Ontdek de kracht van gedroogd orgaanvlees: rijk aan voedingsstoffen, puur natuur, en eenvoudig in te nemen.
Gebruik kortingscode JUISTETEN15 voor 15% korting!
👉 Bestel nu bij Modern Native🍽️ Wil je niet gewoon koken, maar echt leren wat je lichaam nodig heeft?
Ontdek praktische gidsen & tools vol voedingstips en concrete stappen hoe je gezond leert eten op manier die je kan volhouden.
Praktische, direct toepasbare tips
Geen ingewikkelde diëten, maar haalbare aanpassingen
Samengesteld door een voedingscoach
Snuister gerust door de gidsen & tools pagina om meer te ontdekken!
⭐⭐⭐⭐⭐ “Eindelijk begrijp ik wat mijn lichaam écht nodig heeft!” – Sophie D.
💬 Liever een persoonlijkere aanpak onder begeleiding van een coach?
Boek vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek waarin we samen bekijken welke aanpak het best past bij jouw situatie.