
Koolhydraat-arm Recept:
Gehaktbal in ajuinsaus, gestoofde prei en romanesco groenten puree

Gehaktballen in ajuinsaus met gestoofde prei
Dit receptje is beperkt in koolhydraten omdat er geen zetmeelrijke groenten bij de ingrediënten zitten. Je kunt dit recept gebruiken indien je graag wat minder koolhydraten eet om makkelijker af te vallen.Het zijn vooral de zetmeelrijke groenten en granen die ons kunnen verhinderen om te vermageren (o.a. brood en aardappelen). Het is niet nodig om een ketogeen dieet te volgen om gewicht te verliezen.Voldoende eiwitten eten en onze dagelijkse behoefte aan koolhydraten alleen uit fruit, honing en yoghurt halen, volstaat voor de meeste mensen om een gezond gewicht te bekomen. Zo kun je op een gezonde manier afvallen.Opmerking extra koolhydraten: Indien je toch aardappelen wil gebruiken, eventueel om bij te komen of je gewicht te behouden, kun je de knol selder vervangen door aardappelen in de instructies. Ongeveer 150-200 gram aardappelen per persoon volstaat. (Zie notities voor instructies)
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 45 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen
calorieën 1059 kcal
Apparatuur
- kookpotten en pannen
- mengkom
Ingrediënten
Gehaktballen
- 500 gram gemengd gehakt rund en varken
- 1 eidooier
- 1 kleine ui
- 50 gram broodkruim zie notities
- een snuifje nootmuskaat
- peper & zout naar smaak
- 1 theelepel mosterd
- roomboter of ghee
Ajuinsaus
- 2 grote ui
- 500 mililiter beenderbouillon zie notities
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 3 theelepels arrowroot zie notities
- roomboter of ghee
- peper & zout naar smaak
Gestoofde prei
- 3 grote stengels prei
- 1 kop A2 melk of water, zie notities
- arrowroot zie notities
- roomboter of ghee
- 1 snuifje nootmuskaat
- peper & zout naar smaak
Groenten puree
- 1 romanesco bloemkool
- 1 grote pastinaak wortel
- 1/2 knol selder
- 1 klont roomboter of ghee
- 1 snuifje nootmuskaat
- peper & zout naar smaak
Instructies
Gehaktballen (25-30 minuten)
- Smelt een klontje boter (of ghee) in een pan.
- Pel de ui en snipper hem fijn. Stoof de ui dan enkele minuutjes aan tot deze glazig wordt. Zet de gestoofde uien nu even opzij.
- Begin vervolgens het gehakt te mengen met de gestoofde uien, eierdooier, mosterd en het broodkruim (meng met de keukenmachine, of met je handen). Kruid het mengsel naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.Zie notities voor gluten intolerantie*.
- Rol met vochtige handen gehaktballen van het gehakt mengsel.
- Verwarm vervolgens terug een klont boter (of ghee) in een pan.
- Bak de balletjes in de vetstof, en houdt vervolgens de pan met aanbaksels opzij om de saus te maken nadien.
Ajuin saus (20-25 minuten)
- Snij de uien in halve ringen (of ¼ ringen) en bak ze licht bruin in dezelfde pan als de gehaktballen. (zet het vuur niet te hoog, zodat ze niet te bruin worden)
- Blus de pan met een eetlepel rode wijn azijn. Giet er vervolgens de bottenbouillon of water op.
- Breng op smaak met wat zwarte peper en zout, en wacht vervolgens tot de bouillon lichtjes suddert. Zorg ervoor dat alle aanbaksel opgelost zijn in de saus door met een houten lepel te schrapen over de bodem.
- Voeg vervolgens het arrowroot mengsel, beetje per beetje, al roerend door de saus tot je de gewenste dikte bekomt.
- Houdt nu de balletjes warm in de saus op een heel zacht vuurtje met deksel op de pan.
Gestoofde prei (10-15 minuten)
- Snijdt de prei in fijne stukken en stoof de prei gaar in een klont boter (of ghee).
- Eens de prei gaar is, voeg je het water of de melk toe.
- Dik nu de vloeistof in de prei met het arrowroot mengsel (zie notities).
- Kruid het geheel af met een snufje nootmuskaat, peper en zout. Optioneel: je kunt ook wat Parmezaanse kaas in de prei raspen om de saus kaasachtig te maken.
Groenten puree (10-15 minuten)
- Zet een pan op het vuur met licht gezouten water om de romanesco, knol selder en pastinaak te koken. Indien je aardappelen wil gebruiken, vervang je de knol selder door aardappelen (ca. 150-200g/pers.).
- Snijd de romanesco eerst in grote gelijke stukken, de pastinaak in kleine stukjes (een dikte van max. 0.5 cm), en een halve knol selder in blokjes van max. 1 cm.Indien je aardappelen gebruikt, mogen de groenten in grove stukken gedaan worden zodat ze trager garen..
- Kook nu de groenten gaar (ca. 7-10 minuutjes). De romanesco moet beetgaar zijn zodat de puree niet te slap wordt. [gaartijd voor aardappel is ca. 15-20 minuten]Tip: controleer regelmatig door te prikken met een vork. De romanesco moet nog een lichte weerstand geven.
- Zet het vuur uit, en giet vervolgens het resterende vocht af.
- Voeg nu een flinke klont boter (of ghee) toe, en kruid het geheel met peper, zout en nootmuskaat.Indien je aardappelen gebruikt, voeg je ook A2 melk toe om de puree minder droog te maken. Bij zuivel intolerantie gebruik je ghee en kokosmelk i.p.v. boter en A2 melk. (zie notities)
- Mix nu het geheel tot een smeuïge puree met een staafmixer. Kruid eventueel nog bij indien nodig.Of met een puree stamper indien je aardappelen gebruikt.
- Alles is nu klaar om op te dienen, smakelijk.
Notities
Broodkruim:
Dit kun je zelf maken door bijvoorbeeld oud zuurdesembrood van spelt in een keukenrobot fijn te malen. Indien je hier de mogelijkheid voor hebt is dit de beste keuze.
*Of bij gluten intolerantie* kun je kiezen om een glutenvrij broodkruim te maken door glutenvrije haver vlokken fijn te malen in de keukenrobot.
Beenderbouillon: Zelf gemaakte beenderbouillon is de gezonde keuze, vermijdt bouillon blokjes of poeders uit de winkel. Zie recept bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: Dit mengsel bestaat uit 3 theelepels arrowroot poeder en 6 eetlepels koud water. Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken. Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.
A2 melk: A2 staat voor melk van o.a. het jersey runderras, buffelmelk, geitenmelk of schapenmelk. Vermijd de gangbare commerciële (A1) melk producten zoveel mogelijk. De gangbare commerciële melk producten in België en Nederland zijn van melk met het eiwit type A1 caseïne. Dit type melk geeft bij veel mensen problemen (ontstekingsbevorderend en moeilijk verteerbaar). A1 melk is ook minder voedzaam dan A2 melk. Zuivel intolerantie: veel mensen die lactose intolerant zijn of een melk allergie hebben, kunnen rauwe A2 melk goed verdragen. Indien je deze opties ook niet kan verdragen, kies je best voor kokosmelk als melk vervanger, en ghee als roomboter vervanger.
Beenderbouillon: Zelf gemaakte beenderbouillon is de gezonde keuze, vermijdt bouillon blokjes of poeders uit de winkel. Zie recept bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: Dit mengsel bestaat uit 3 theelepels arrowroot poeder en 6 eetlepels koud water. Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken. Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.
A2 melk: A2 staat voor melk van o.a. het jersey runderras, buffelmelk, geitenmelk of schapenmelk. Vermijd de gangbare commerciële (A1) melk producten zoveel mogelijk. De gangbare commerciële melk producten in België en Nederland zijn van melk met het eiwit type A1 caseïne. Dit type melk geeft bij veel mensen problemen (ontstekingsbevorderend en moeilijk verteerbaar). A1 melk is ook minder voedzaam dan A2 melk. Zuivel intolerantie: veel mensen die lactose intolerant zijn of een melk allergie hebben, kunnen rauwe A2 melk goed verdragen. Indien je deze opties ook niet kan verdragen, kies je best voor kokosmelk als melk vervanger, en ghee als roomboter vervanger.
Voedingswaarde
Calories: 1059kcalCarbohydrates: 50gProtein: 71gFat: 63gSaturated Fat: 33gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 21gTrans Fat: 3gCholesterol: 348mgSodium: 924mgPotassium: 1626mgFiber: 5gSugar: 10gVitamin A: 1274IUVitamin C: 16mgCalcium: 339mgIron: 8mg
Trefwoord koolhydraatarm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Voordelen weekmenu’s Juist Eten
- Samengesteld voor optimale resultaten
- Rijk aan vitamines en mineralen
- Tijdsbesparing
- Boodschappenlijst automatisch laten genereren
- Boodschappenlijst makkelijk afdrukken
- Extra opties voor zuivel- en gluten intolerantie
- Totaal aantal eiwitten per dag automatisch berekend
- Regelmatig nieuwe menu's en recepten beschikbaar
Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids
- Wordt zelf een expert in gezonde voeding
- Stel je eigen menu's samen op basis van je expertise
- Mogelijkheid om andere mensen te begeleiden met je kennis
- Gebruik je expertise om super voedzame recepten uit te vinden

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.
Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)