Koolhydraatarm Recept:

Gehaktballen in uiensaus met romanesco groentepuree

Gehaktballen in uiensaus met prei en romanesco groentepuree

Dit recept bevat weinig koolhydraten, aangezien er geen zetmeelrijke groenten in zitten. Het is geschikt voor wie minder koolhydraten wil eten om gewicht te verliezen. Zetmeelrijke groenten en granen, zoals brood en aardappelen, kunnen het afvallen bemoeilijken.
Het is niet noodzakelijk om een ketogeen dieet te volgen. Meestal volstaat het bij een gezonde levensstijl om voldoende eiwitten uit dierlijk voedsel te consumeren en koolhydraten enkel uit fruit, honing en yoghurt te halen om op een gezonde manier gewichtsverlies te bevorderen.
Opmerking over extra koolhydraten: Dit recept is zonder aardappelen. Als je toch aardappelen wil gebruiken, bijvoorbeeld om aan te komen of je gewicht te behouden, kun je de knolselder vervangen door aardappelen volgens de instructies. Ongeveer 200 gram aardappelen per persoon is voldoende.
Voorbereiding 45 minuten
Bereiding 45 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen
calorieën 1059 kcal

Apparatuur

  • kookpotten en pannen
  • mengkom

Ingrediënten
  

Gehaktballen

  • 500 gram gemengd gehakt rund en varken
  • 1 eidooier
  • 1 kleine ui
  • 50 gram broodkruim zie notities
  • een snuifje nootmuskaat
  • peper & zout naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • roomboter of ghee

Uiensaus

  • 2 grote uien
  • 500 mililiter bottenbouillon zie notities
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • arrowroot mengsel zie notities
  • roomboter of ghee
  • peper & zout naar smaak

Gestoofde prei

  • 3 grote stengels prei
  • 1 kop (A2) melk of water zie notities
  • arrowroot mengsel zie notities
  • roomboter of ghee
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • peper & zout naar smaak

Groentepuree

  • 1 romanesco bloemkool
  • 1 grote pastinaak wortel
  • 1/2 knolselder
  • 1 klont roomboter of ghee
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • peper & zout naar smaak

Instructies
 

Gehaktballen (25-30 minuten)

  • Smelt een klontje boter of ghee in een pan.
  • Schil de ui en snijd hem in fijne stukjes. Fruit de gesnipperde ui enkele minuten tot deze zacht en glazig wordt. Zet de ui vervolgens opzij.
  • Voeg de gefruite uien, eierdooier, mosterd en broodkruimels toe aan het gehakt en meng alles goed door elkaar. Gebruik hiervoor een keukenmachine of kneed met je handen. Raadpleeg de notities voor glutenvrije opties.
  • Breng het gehaktmengsel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Rol nu met vochtige handen de gehaktballen.
  • Smelt opnieuw een klont boter of ghee in een pan.
  • Bak de gehaktballen in het vet en achteraf bewaar je de pan met aanbaksels voor het bereiden van de saus.

Uiensaus (20-25 minuten)

  • Snijd de uien in halve/kwart ringen en gaar ze op een zacht vuurtje in de pan met de aanbaksels van het vlees. De uien traag garen op een zacht vuur geeft het beste resultaat (ca. 15-20 min.)
  • Deglaceer de pan met bottenbouillon of water en een eetlepel rodewijnazijn.
  • Laat de saus even pruttelen en schraap de aanbaksels los met een houten lepel.
  • Nadat de aanbaksels zijn opgelost, dik je de saus met het arrowroot mengsel in. Kruid af indien nodig.
  • Houd de gehaktballen warm in de saus op laag vuur, afgedekt met een deksel.

Gestoofde prei (10-15 minuten)

  • Snijd de prei in fijne stukken en fruit ze in een klontje boter of ghee tot ze zacht zijn. Voeg dan water of melk toe.
  • Verdik het vocht met het arrowroot mengsel (zie notities).
  • Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, peper en zout.
  • Optioneel: Voeg geraspte Parmezaanse kaas toe en laat het smelten in de saus.

Groentepuree (10-15 minuten)

  • Zet een pan met licht gezouten water op het vuur om de romanesco, knolselderij en pastinaak te koken. Als je aardappelen wil gebruiken, vervang je de knolselderij door aardappelen (ongeveer 200 gram per persoon).
  • Snijd de romanesco in grote gelijke stukken, de pastinaak in kleine stukjes (niet dikker dan 0.5 cm), en de knolselderij in blokjes van maximaal 1 cm.
  • Als je aardappelen gebruikt, kun je de groenten grover snijden zodat ze langzamer garen.
  • Kook de groenten gaar (ongeveer 7-10 minuten). De romanesco moet beetgaar zijn om te voorkomen dat de puree te slap wordt. Als je aardappelen gebruikt, kan de kooktijd oplopen tot 15-20 minuten.
  • Controleer regelmatig met een vork of de groenten gaar zijn.
  • Zet het vuur uit en giet het resterende vocht af. Voeg vervolgens een flinke klont boter of ghee toe en kruid het geheel met peper, zout en nootmuskaat.
  • Als je aardappelen gebruikt, voeg dan ook (A2) melk toe om de puree minder droog te maken. Bij zuivelintolerantie kun je ghee en kokosmelk gebruiken in plaats van boter en melk.
  • Mix het geheel tot een smeuïge puree met een staafmixer, en kruid eventueel nog bij indien nodig. Als je aardappelen gebruikt, kun je ook een pureestamper gebruiken.
  • Alles is nu klaar om op te dienen, smakelijk.

Notities

Broodkruim: Je kunt zelf broodkruim maken door bijvoorbeeld oud, uitgedroogd zuurdesembrood fijn te malen in een keukenrobot. Als je deze mogelijkheid hebt, is dit de beste keuze.
Bij glutenintolerantie kun je ervoor kiezen om glutenvrij broodkruim te maken door glutenvrije havervlokken fijn te malen in de keukenrobot.
Bottenbouillon: Vermijd zoveel mogelijk bouillonblokjes of -poeders uit de supermarkt en maak in plaats daarvan zelf heerlijke bottenbouillon. Hierdoor kun je niet alleen genieten van smakelijke sauzen en soepen, maar ook profiteren van extra gezondheidsvoordelen die de bottenbouillon biedt.
Zie ons recept voor bottenbouillon.

Arrowroot mengsel:
Dit mengsel, bestaande uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water, wordt vooraf gemengd en vervolgens gebruikt om de saus te verdikken. Zorg ervoor kleine hoeveelheden van het arrowroot mengsel geleidelijk aan, al roerend, aan de pruttelende saus toe te voegen om te voorkomen dat de saus te dik wordt.
Kies voor A2 melk: A2 staat voor melk afkomstig van rassen zoals het Jersey-rund, buffels, geiten of schapen. Probeer zoveel mogelijk de gebruikelijke commerciële (A1) zuivelproducten te vermijden.
De standaard commerciële zuivelproducten in België en Nederland zijn gemaakt van melk met het eiwittype A1 caseïne. Deze melksoort kan bij veel mensen problemen veroorzaken, zoals ontstekingsbevordering en moeilijke verteerbaarheid. Daarnaast is A1-melk ook minder voedzaam dan A2-melk.
Zuivel intolerantie: Veel mensen met lactose-intolerantie of een melkallergie kunnen doorgaans goed overweg met rauwe A2-melk. Als deze opties echter ook niet geschikt zijn voor jou, is het raadzaam om te kiezen voor kokosmelk als vervanging voor melk en ghee als alternatief voor roomboter.
Zie ons recept om zelf ghee te maken.

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: