Gebakken Balletjes

Handig als snelle lunch of snack

Image by Pexels

Gebakken gehaktballen

Bereid een grote hoeveelheid gehaktballen om een snelle eiwitbron bij de hand te hebben voor het ontbijt, lunch, avondmaal of als tussendoortje. Hoewel het aanvankelijk wat inspanning vergt, liggen ze daarna steeds klaar om te gebruiken.
Zowel gehaktballen als hardgekookte eieren en droge worsten, kunnen ook dienen als extra eiwitbron. Dit is met name nuttig als je je gedurende de dag niet verzadigd voelt of als je meer eiwitten nodig hebt in je dieet, bijvoorbeeld om af te vallen of bij intensieve inspanningen.
Dierlijke eiwitten worden beschouwd als gezonde tussendoortjes en snacks.
Extra tips: Optioneel kun je ook beenmerg toevoegen aan de balletjes om ze extra voedzaam te maken. Maak meteen een grote hoeveelheid, zodat je de balletjes niet alleen als lunch of ontbijt kunt gebruiken, maar ook als avondmaal.
Als je de balletjes eerst bruin bakt in een pan, kun je de pan nadien deglaceren (zie notities) om saus te maken. Laat de saus in de pan afkoelen en vries deze dan in om later te gebruiken wanneer je een avondmaal bereidt met een deel van de gehaktballen (zie recept: gehaktballen met ajuinsaus)
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang vlees
Keuken Belgisch
Porties 8 balletjes
calorieën 232 kcal

Apparatuur

  • braadpan

Ingrediënten
  

  • 600 gram gemengd gehakt  rund en varken
  • 1 ei
  • 1 kleine ui optioneel
  • 50 gram broodkruim zie notities glutenvrije optie
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • peper & zout naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 klont roomboter of ghee
  • 2 mergpijpjes optioneel

Instructies
 

  • Smelt een klont boter in een pan.
  • Pel de ui en snipper hem fijn. Stoof de ui dan enkele minuutjes aan tot deze glazig wordt. Zet de gestoofde uien opzij en laat ze even afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Meng het vlees met de gestoofde uien, ei, mosterd en het broodkruim. Gebruik hiervoor een keukenmachine of je handen. Voeg meer broodkruim toe indien het mengsel te vochtig blijft.
  • Kruid het mengsel naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Optioneel: schraap met een mesje het beenmerg uit de holte van de verse mergpijpjes en voeg ½ theelepel beenmerg toe in het midden van elk balletje. Zorg ervoor dat het beenmerg goed in het midden zit, zodat de gezonde vetten in het balletje blijven tijdens het bakken.
  • Rol met vochtige handen gehaktballen van het mengsel. Maak elk balletje ongeveer 75-95 gram.
  • Methode 1: bak de balletjes gaar in een voorverwarmde oven op 190 °C gedurende 20 minuten. Bruin de balletjes eerst in een pan als je van een korstje houdt.
  • Methode 2: bak de balletjes in een grote pan met boter op een middelmatig vuur tot ze gaar zijn. Draai ze regelmatig om zodat ze niet aanbranden.
  • Een handige methode om de gaarheid van gehaktballen te controleren, is door er voorzichtig op te drukken. Als de gehaktbal stevig aanvoelt zonder veel veerkracht, is deze goed doorbakken.
  • Laat de balletjes afkoelen en bewaar ze vervolgens in de koelkast.

Notities

Broodkruim: Je kunt zelf broodkruim maken door bijvoorbeeld oud, uitgedroogd zuurdesembrood fijn te malen in een keukenrobot. Als je deze mogelijkheid hebt, is dit de beste keuze.
Bij glutenintolerantie kun je ervoor kiezen om glutenvrij broodkruim te maken door glutenvrije havervlokken fijn te malen in de keukenrobot.
Bij zuivelintolerantie gebruik je ghee als vetstof. Zie ons recept om zelf ghee te maken.
Pan deglaceren:
  1. Blus de pan af met een eetlepel rodewijnazijn en giet vervolgens 250 ml bottenbouillon of water erin.
  2. Wacht tot het vocht lichtjes suddert. Zorg ervoor dat alle aanbaksels opgelost zijn in de saus door met een houten lepel over de bodem te schrapen.
  3. Dit vocht kun je nu indikken met arrowroot om een heerlijke vleessaus (of uiensaus) te creëren.
  4. Tip: Indien je de balletjes als voorbereiding hebt gemaakt om later in de week te verwerken, kun je de saus invriezen voor later gebruik.

Online cursus aanbod

Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: