Gebakken Balletjes

Handig als snelle lunch of snack

Gebakken balletjes

Een grote lading gebakken balletjes maken kan handig zijn om iets snel en simpel klaar te hebben als ontbijt, lunch of tussendoortje. Het vergt 1 keer een inspanning maar nadien liggen ze gewoon klaar om mee te nemen naar het werk.
Dit kan goed van pas komen als je weinig tijd hebt in de ochtend, vooral in combinatie met op voorhand gemaakte hardgekookte eitjes en droge worsten. Je neemt dan bijvoorbeeld enkele stukken fruit, gebakken balletjes en/of hardgekookte eitjes en droge worsten mee op het werk. Zo heb je minder stress en meer tijd in de ochtend.
De balletjes (hardgekookte eitjes en droge worsten) kunnen dus ook als extra eiwitten gebruikt worden. Dit is vooral handig indien we ons niet verzadigd voelen tijdens de dag of als we meer eiwitten nodig hebben in ons dieet (bv. om af te vallen of bij zware inspanningen).
Fruit en dierlijke eiwitten zijn de gezondste tussendoortjes en snacks. (zie richtlijnen gezonde voeding)
Extra tips:
Optioneel kun je ook beenmerg toe voegen aan de balletjes om ze extra voedzaam te maken.
Maak direct een grote hoeveelheid zodat je de balletjes niet enkel als lunch of ontbijt kan gebruiken maar ook als avondmaal. Indien je de balletjes eerst bruin bakt in een pan kun je de pan nadien deglaceren (zie notities) om saus te maken.
Laat de pan saus vervolgens afkoelen en vries ze dan in om later in de week te gebruiken als je een avondmaal maakt met een deel van de gehaktballen (zie recept: gehaktballen met ajuinsaus)
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang vlees
Keuken Belgisch
Porties 8 balletjes
calorieën 232 kcal

Apparatuur

  • braadpan

Ingrediënten
  

  • 300 gram gemengd gehakt  rund en varken
  • 300 gram americain natuur of rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 kleine ui
  • 50 gram broodkruim zie notities glutenvrije optie
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • peper & zout naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 klont roomboter of ghee
  • 2 mergpijpje (optioneel)

Instructies
 

  • Smelt een klont boter in een pan.
  • Pel de ui en snipper hem fijn. Stoof de ui dan enkele minuutjes aan tot deze glazig wordt. Zet de gestoofde uien nu even opzij en laat ze even afkoelen.
  • Laat de oven al voorverwarmen op 190° C.
  • Begin vervolgens het vlees te mengen met de gestoofde uien, ei, mosterd en het broodkruim (meng met de keukenmachine, of met je handen).
    Voeg meer broodkruim toe indien het mengsel te vochtig blijft.
  • Kruid het mengsel naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Rol met vochtige handen gehaktballen van het gehakt mengsel. Maak elk balletje ongeveer 75-95 gram.
    Optioneel: schraap met een mesje het beenmerg uit de holte van de verse mergpijpjes, voeg vervolgens ½ theelepel beenmerg toe in het midden van elk balletje.
    Zorg ervoor dat het beenmerg goed in het midden zit zodat de gezonde vetten in het balletje blijven zitten bij het bakken.
  • Bak de balletjes vervolgens gaar in een voorverwarmde oven op 190° voor 20 minuten.
    Optioneel: bruin de balletjes eerst in een pan indien je graag korstje hebt.
  • Eens ze klaar zijn, laat je ze afkoelen en vervolgens kun je de balletjes in de koelkast plaatsen.

Notities

Broodkruim: 
Dit kun je zelf maken door bijvoorbeeld oud zuurdesembrood van spelt in een keukenrobot fijn te malen. Indien je hier de mogelijkheid voor hebt is dit de beste keuze.
*Of bij gluten intolerantie* kun je kiezen om een glutenvrij broodkruim te maken door glutenvrije haver vlokken fijn te malen in de keukenrobot.
* Bij zuivel intolerantie* gebruik je ghee als vetstof.
Pan deglaceren:
  1. Blus de pan met een eetlepel rode wijn azijn. Giet er vervolgens 250 ml bottenbouillon of water op.
  2. Wacht vervolgens tot de bouillon lichtjes suddert. Zorg ervoor dat alle aanbaksels opgelost zijn in de saus door met een houten lepel te schrapen over de bodem.
  3. Dit vocht is nu een intense smaak bom die kan ingedikt worden met arrowroot om een heerlijke vleessaus (of uien saus) te maken.
  4. Tip: Je kunt de pan saus ook invriezen voor later indien je de balletjes als voorbereiding hebt gemaakt voor de rest van de week.

Voedingswaarde

Serving: 85gCalories: 232kcalCarbohydrates: 5gProtein: 18gFat: 15gSaturated Fat: 3gPolyunsaturated Fat: 0.5gMonounsaturated Fat: 3gTrans Fat: 0.4gCholesterol: 68mgSodium: 111mgPotassium: 272mgFiber: 0.3gSugar: 0.5gVitamin A: 58IUVitamin C: 0.02mgCalcium: 23mgIron: 3mg
Trefwoord gezonde lunch tips
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: