
Gebakken Balletjes
Handig als snelle lunch of snack
Maak van gezond eten iets eenvoudigs én volhoudbaars
Ontdek praktische gidsen met tips en tools die écht werken – zonder dieetgedoe.
Gebakken gehaktballen
Apparatuur
- braadpan
Ingrediënten
- 600 gram gemengd gehakt rund en varken
- 1 ei
- 1 kleine ui optioneel
- 50 gram broodkruim zie notities glutenvrije optie
- 1 snuifje nootmuskaat
- peper & zout naar smaak
- 1 theelepel mosterd
- 1 klont roomboter of ghee
- 2 mergpijpjes optioneel
Instructies
- Smelt een klont boter in een pan.
- Pel de ui en snipper hem fijn. Stoof de ui dan enkele minuutjes aan tot deze glazig wordt. Zet de gestoofde uien opzij en laat ze even afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Meng het vlees met de gestoofde uien, ei, mosterd en het broodkruim. Gebruik hiervoor een keukenmachine of je handen. Voeg meer broodkruim toe indien het mengsel te vochtig blijft.
- Kruid het mengsel naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Optioneel: schraap met een mesje het beenmerg uit de holte van de verse mergpijpjes en voeg ½ theelepel beenmerg toe in het midden van elk balletje. Zorg ervoor dat het beenmerg goed in het midden zit, zodat de gezonde vetten in het balletje blijven tijdens het bakken.
- Rol met vochtige handen gehaktballen van het mengsel. Maak elk balletje ongeveer 75-95 gram.
- Methode 1: bak de balletjes gaar in een voorverwarmde oven op 190 °C gedurende 20 minuten. Bruin de balletjes eerst in een pan als je van een korstje houdt.
- Methode 2: bak de balletjes in een grote pan met boter op een middelmatig vuur tot ze gaar zijn. Draai ze regelmatig om zodat ze niet aanbranden.
- Een handige methode om de gaarheid van gehaktballen te controleren, is door er voorzichtig op te drukken. Als de gehaktbal stevig aanvoelt zonder veel veerkracht, is deze goed doorbakken.
- Laat de balletjes afkoelen en bewaar ze vervolgens in de koelkast.
Notities
-
Blus de pan af met een eetlepel rodewijnazijn en giet vervolgens 250 ml bottenbouillon of water erin.
-
Wacht tot het vocht lichtjes suddert. Zorg ervoor dat alle aanbaksels opgelost zijn in de saus door met een houten lepel over de bodem te schrapen.
- Dit vocht kun je nu indikken met arrowroot om een heerlijke vleessaus (of uiensaus) te creëren.
- Tip: Indien je de balletjes als voorbereiding hebt gemaakt om later in de week te verwerken, kun je de saus invriezen voor later gebruik.
Een Mooie Samenwerking! 🌾
Boeren en buren bundelen hun krachten om jou de beste ingrediënten van lokale bodem te bieden.
🍎 Eerlijk. Vers. Lokaal.
Geef je gezondheid een boost!
Ontdek de kracht van gedroogd orgaanvlees: rijk aan voedingsstoffen, puur natuur, en eenvoudig in te nemen.
Gebruik kortingscode JUISTETEN15 voor 15% korting!
👉 Bestel nu bij Modern Native🍽️ Wil je niet gewoon koken, maar echt leren wat je lichaam nodig heeft?
Ontdek praktische gidsen & tools vol voedingstips en concrete stappen hoe je gezond leert eten op manier die je kan volhouden.
Praktische, direct toepasbare tips
Geen ingewikkelde diëten, maar haalbare aanpassingen
Samengesteld door een voedingscoach
Snuister gerust door de gidsen & tools pagina om meer te ontdekken!
⭐⭐⭐⭐⭐ “Eindelijk begrijp ik wat mijn lichaam écht nodig heeft!” – Sophie D.
💬 Liever een persoonlijkere aanpak onder begeleiding van een coach?
Boek vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek waarin we samen bekijken welke aanpak het best past bij jouw situatie.