
Vleessaus op Franse wijze
In de Franse keuken wordt een pan saus meestal gemaakt met rode wijn en bouillon. Dit is een heerlijke manier om een pan te deglaceren en de gekarameliseerde eiwitten die aan de bodem van de pan kleven op te lossen in de saus.Zo bekom je een saus met een echte smaak bom. Je kan deze saus gebruiken bij allerlei gebakken stukken vlees (zoals kip-, rund-, lams- en varkensvlees). Dit is geen origineel recept maar wel afgeleid uit de Franse keuken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang saus
Keuken Frans
Porties 2 personen
calorieën 86 kcal
Apparatuur
- kookpan
- Zeef
Ingrediënten
- 2 sjalotten
- 1 teentje look
- 250 milliliter beenderbouillon zie notities
- 1 glas rode wijn
- 2 theelepels arrowroot (optioneel) zie notities
- 1 klont roomboter
- 1 takje verse tijm of 1 theelepel gedroogd
- peper & zout naar smaak
Instructies
- Pel eerst de look en sjalot, snipper vervolgens de sjalot en plet het teentje look met de zijkant van het mes.
- Smelt ondertussen een klont boter in een pan.
- Fruit de sjalot en look op een middelmatig vuurtje (in dezelfde pan waar je vlees in gebakken hebt, dus met aanbaksels). *Let op: zorg dat de pan niet te heet is zodat de sjalot niet bruin wordt.
- Als de sjalot glazig begint te worden voeg je de tijm, laurier en rode wijn toe. Kook de wijn enkele minuten in.
- Kook de rode wijn tot de alcohol volledig verdampt is, voeg dan de beenderbouillon toe.*Tip: gebruik je neus om te weten of de alcohol weg is. Alcohol heeft een scherpe geur die je bijna niet kan inademen als die aan het koken is.
- Laat de saus nog even doorkoken en verwijder dan de look uit de saus. *Tip: indien je graag een gladde saus hebt kun je het geheel zeven en vervolgens de saus terug in de pan doen.
- Nu kun je kiezen om de saus in te dikken met het arrowroot mengsel (terwijl de saus suddert) om een gewenste dikte te verkrijgen of je kunt het vuur uitzetten en met een garde koude boter door de saus roeren tot je een licht gebonden saus krijgt.
- Zo heb je een heerlijke vleessaus gemaakt met gezonde beenderbouillon, smakelijk.
Notities
Beenderbouillon: zelf gemaakte beenderbouillon is de gezonde keuze, vermijdt bouillon blokjes of poeders uit de winkel. Zie recept bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: dit mengsel bestaat uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water. Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken. Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.
Voedingswaarde
Calories: 86kcalCarbohydrates: 10gProtein: 5gFat: 0.5gSaturated Fat: 0.3gPolyunsaturated Fat: 0.04gMonounsaturated Fat: 0.1gTrans Fat: 0.01gCholesterol: 1mgSodium: 63mgPotassium: 139mgFiber: 1gSugar: 2gVitamin A: 37IUVitamin C: 4mgCalcium: 24mgIron: 1mg
Trefwoord sauzen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Voordelen weekmenu’s Juist Eten
- Samengesteld voor optimale resultaten
- Rijk aan vitamines en mineralen
- Tijdsbesparing
- Boodschappenlijst automatisch laten genereren
- Boodschappenlijst makkelijk afdrukken
- Extra opties voor zuivel- en gluten intolerantie
- Totaal aantal eiwitten per dag automatisch berekend
- Regelmatig nieuwe menu's en recepten beschikbaar
Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids
- Wordt zelf een expert in gezonde voeding
- Stel je eigen menu's samen op basis van je expertise
- Mogelijkheid om andere mensen te begeleiden met je kennis
- Gebruik je expertise om super voedzame recepten uit te vinden

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.
Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)