Franse Saus Met Sjalot en Rode Wijn

Vleessaus op Franse wijze

In de Franse keuken wordt een pan saus meestal gemaakt met rode wijn en bouillon. Dit is een heerlijke manier om een pan te deglaceren en de gekarameliseerde eiwitten die aan de bodem van de pan kleven op te lossen in de saus.
Zo bekom je een saus met een echte smaak bom. Je kan deze saus gebruiken bij allerlei gebakken stukken vlees (zoals kip-, rund-, lams- en varkensvlees).
Dit is geen origineel recept maar wel afgeleid uit de Franse keuken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang saus
Keuken Frans
Porties 2 personen
calorieën 86 kcal

Apparatuur

  • kookpan
  • Zeef

Ingrediënten
  

  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 250 milliliter beenderbouillon zie notities
  • 1 glas rode wijn
  • 2 theelepels arrowroot (optioneel) zie notities
  • 1 klont roomboter
  • 1 takje verse tijm of 1 theelepel gedroogd
  • peper & zout naar smaak

Instructies
 

  • Pel eerst de look en sjalot, snipper vervolgens de sjalot en plet het teentje look met de zijkant van het mes.
  • Smelt ondertussen een klont boter in een pan.
  • Fruit de sjalot en look op een middelmatig vuurtje (in dezelfde pan waar je vlees in gebakken hebt, dus met aanbaksels).
    *Let op: zorg dat de pan niet te heet is zodat de sjalot niet bruin wordt.
  • Als de sjalot glazig begint te worden voeg je de tijm, laurier en rode wijn toe. Kook de wijn enkele minuten in.
  • Kook de rode wijn tot de alcohol volledig verdampt is, voeg dan de beenderbouillon toe.
    *Tip: gebruik je neus om te weten of de alcohol weg is. Alcohol heeft een scherpe geur die je bijna niet kan inademen als die aan het koken is.
  • Laat de saus nog even doorkoken en verwijder dan de look uit de saus.
    *Tip: indien je graag een gladde saus hebt kun je het geheel zeven en vervolgens de saus terug in de pan doen.
  • Nu kun je kiezen om de saus in te dikken met het arrowroot mengsel (terwijl de saus suddert) om een gewenste dikte te verkrijgen of je kunt het vuur uitzetten en met een garde koude boter door de saus roeren tot je een licht gebonden saus krijgt.
  • Zo heb je een heerlijke vleessaus gemaakt met gezonde beenderbouillon, smakelijk.

Notities

Beenderbouillon: zelf gemaakte beenderbouillon is de gezonde keuze, vermijdt bouillon blokjes of poeders uit de winkel. Zie recept bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: dit mengsel bestaat uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water. Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken. Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.

Voedingswaarde

Calories: 86kcalCarbohydrates: 10gProtein: 5gFat: 0.5gSaturated Fat: 0.3gPolyunsaturated Fat: 0.04gMonounsaturated Fat: 0.1gTrans Fat: 0.01gCholesterol: 1mgSodium: 63mgPotassium: 139mgFiber: 1gSugar: 2gVitamin A: 37IUVitamin C: 4mgCalcium: 24mgIron: 1mg
Trefwoord sauzen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: