
Braadworst met savooi en groenten puree
Dit receptje is beperkt in koolhydraten omdat er geen zetmeelrijke groenten bij de ingrediënten zitten. Je kunt dit recept gebruiken indien je graag wat minder koolhydraten eet om makkelijker af te vallen.Het zijn vooral de zetmeelrijke groenten en granen die ons kunnen verhinderen om te vermageren (o.a. brood en aardappelen). Het is niet nodig om een ketogeen dieet te volgen om gewicht te verliezen.Voldoende eiwitten eten en onze dagelijkse behoefte aan koolhydraten alleen uit fruit, honing en yoghurt halen, volstaat voor de meeste mensen om een gezond gewicht te bekomen. Zo kun je op een gezonde manier afvallen.Opmerking extra koolhydraten: Indien je toch aardappelen wil gebruiken, eventueel om bij te komen of je gewicht te behouden, kun je de knol selder vervangen door aardappelen in de instructies. Ongeveer 200 gram aardappelen per persoon volstaat.Zie notities voor opties bij zuivel intolerantie.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 35 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen
calorieën 1176 kcal
Ingrediënten
Vlees en saus
- 6 braadworsten
- 250 milliliter beenderbouillon (optioneel, of water) zie notities
- 2 theelepels arrowroot (optioneel) zie notities
- roomboter of ghee
Savooi met spek
- ½ savooi kool
- 1 kleine ui
- 100 gram spek gerookt of gezouten
- 1 eetlepel smout (reuzel)
Groenten puree
- ½ knol selder (of 200g aardappel/pers.)
- 1 grote pastinaak wortel
- 1 klont roomboter of ghee
- 1 eidooier (optioneel)
Instructies
Savooi met spek (25-30 minuten)
- Verwarm een eetlepel smout in een grote pan, versnipper ondertussen de ui en versnijd het spek in blokjes.
- Fruit vervolgens de ui samen met het spek in de pan. Snijd terwijl ook de savooi kool in dunne reepjes.
- Doe daarna ook de versneden savooi kool al roerend onder de gefruite uien, zodat de smaken van de smout, ui en spek goed vermengen onder de savooi.
- Als het geheel goed vermengd is, voeg je een glas water toe, en vervolgens sluit je de pan met het deksel, zodat de savooi rustig aan kan garen op een middelmatig vuurtje.
- De savooi heeft ca. 10-20 minuutjes nodig om te garen (afhankelijk van hoe gaar je deze wil, beetgaar of volledig gaar). Opmerking: controleer regelmatig de gaarheid, en of er nog voldoende vocht in de pan is, zodat de kool niet aanbrand. Tip: indien er nog veel vocht overblijft als de savooi klaar is, kun je het vocht eventueel indikken met arrowroot. (zie notities)
- Doe ondertussen verder met de rest van de bereidingen.
- Eens de savooi gaar is, houd deze dan warm tot de rest klaar is.
Groenten puree (15-20 minuten)
- Zet terwijl een pan op het vuur, met licht gezouten water, om de knol selder en pastinaak te koken.
- Snijd de pastinaak in kleine stukjes van ongeveer 0.5 cm dik, en de knol selder in blokjes van ongeveer 1 cm.Indien je aardappelen gebruikt, laat je de knol selder weg en mag de pastinaak iets grover gesneden worden omdat aardappelen iets langer nodig hebben om te garen.
- Kook de groenten ongeveer een 10-15 minuten (aardappelen ca. 15-20 min.) met het deksel op de pan, tot de knol selder gaar is (controleer de gaarheid met een vork).
- Eens de knol selder en pastinaak gaar zijn, zet je het vuur uit, en giet je het resterende vocht af.
- Voeg nu een goeie klont boter toe, en kruid het geheel met een snuifje nootmuskaat, peper en zout.Indien je aardappelen gebruikt, voeg je ook A2 melk toe om de puree minder droog te maken. Bij zuivel intolerantie gebruik je ghee en kokosmelk. (zie notities)
- Mix nu het geheel tot een smeuïge puree met een staafmixer.
- Roer nu eventueel een eidooier onder de puree indien gewenst.
- Houdt de puree en de savooi nog even warm op een zacht vuurtje terwijl je de braadworsten bakt.
Braadworsten (10 minuten)
- Verhit een pan met een klont boter (of ghee) op middelmatig vuur om de braadworsten te bakken.
- Eens de pan warm genoeg is, bak je de braadworsten op een middelmatig vuur.
- Bak de worsten minstens 5 minuten aan elke kant.
Saus (5 minuten, optioneel)
- Als de braadworsten gaar zijn, verwijder je ze uit de pan. Voeg dan de beenderbouillon (of water) toe aan de pan om de aanbaksels op te lossen (deglaceren).
- Laat de saus even pruttelen en schraap de aanbaksels los met een houten lepel.
- Nadat de aanbaksels opgelost zijn, dik je de saus met het arrowroot mengsel. Kruid eventueel af indien nodig.
- Als de saus de gewenste dikte heeft, is alles klaar om op te dienen. Giet deze lekkere saus rijkelijk over de braadworsten en de puree voor een heerlijke maaltijd.
Notities
Beenderbouillon: zelf gemaakte beenderbouillon is de gezonde keuze, vermijdt bouillon blokjes of poeders uit de winkel. Zie recept bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: dit mengsel bestaat uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water. Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken. Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.
A2 melk:
A2 staat voor melk van o.a. het jersey runderras, buffelmelk, geitenmelk of schapenmelk. Vermijd de gangbare commerciële (A1) melk producten zoveel mogelijk.
De gangbare commerciële melk producten in België en Nederland zijn van melk met het eiwit type A1 caseïne. Dit type melk geeft bij veel mensen problemen (ontstekingsbevorderend en moeilijk verteerbaar). A1 melk is ook minder voedzaam dan A2 melk.
Zuivel intolerantie: veel mensen die lactose intolerant zijn of een melk allergie hebben, kunnen rauwe A2 melk goed verdragen. Indien je deze opties ook niet kan verdragen, kies je best voor kokosmelk als melk vervanger, en ghee als roomboter vervanger.
Voedingswaarde
Calories: 1176kcalCarbohydrates: 48gProtein: 67gFat: 81gSaturated Fat: 27gPolyunsaturated Fat: 11gMonounsaturated Fat: 35gTrans Fat: 1gCholesterol: 302mgSodium: 3085mgPotassium: 2008mgFiber: 14gSugar: 12gVitamin A: 2604IUVitamin C: 98mgCalcium: 216mgIron: 6mg
Trefwoord koolhydraatarm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Voordelen weekmenu’s Juist Eten
- Samengesteld voor optimale resultaten
- Rijk aan vitamines en mineralen
- Tijdsbesparing
- Boodschappenlijst automatisch laten genereren
- Boodschappenlijst makkelijk afdrukken
- Extra opties voor zuivel- en gluten intolerantie
- Totaal aantal eiwitten per dag automatisch berekend
- Regelmatig nieuwe menu's en recepten beschikbaar
Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids
- Wordt zelf een expert in gezonde voeding
- Stel je eigen menu's samen op basis van je expertise
- Mogelijkheid om andere mensen te begeleiden met je kennis
- Gebruik je expertise om super voedzame recepten uit te vinden

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.
Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)