Koolhydraatarm Recept:

Braadworst met savooi en groentepuree

Braadworst met savooi en groentepuree

Dit recept bevat weinig koolhydraten, aangezien er geen zetmeelrijke groenten in zitten. Het is geschikt voor wie minder koolhydraten wil eten om gewicht te verliezen. Zetmeelrijke groenten en granen, zoals brood en aardappelen, kunnen het afvallen bemoeilijken.
Het is niet noodzakelijk om een ketogeen dieet te volgen. Meestal volstaat het bij een gezonde levensstijl om voldoende eiwitten uit dierlijk voedsel te consumeren en koolhydraten enkel uit fruit, honing en yoghurt te halen om op een gezonde manier gewichtsverlies te bevorderen.
Opmerking over extra koolhydraten: Dit recept is zonder aardappelen. Als je toch aardappelen wil gebruiken, bijvoorbeeld om aan te komen of je gewicht te behouden, kun je de knolselder vervangen door aardappelen volgens de instructies. Ongeveer 200 gram aardappelen per persoon is voldoende.
Voorbereiding 25 minuten
Bereiding 35 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen
calorieën 1176 kcal

Ingrediënten
  

Vlees en saus

  • 6 braadworsten
  • 250 milliliter bottenbouillon of water, zie notities
  • arrowroot mengsel zie notities
  • roomboter of ghee

Savooi met spek

  • ½ savooi kool
  • 1 kleine ui
  • 100 gram spek gerookt of gezouten
  • 1 eetlepel smout (reuzel)

Groenten puree

  • ½ knolselder of 200 gram aardappelen/pers.
  • 1 grote pastinaak wortel
  • 1 klont roomboter of ghee
  • 1 eidooier optioneel

Instructies
 

Savooi met spek (25-30 minuten)

  • Verwarm een eetlepel smout in een grote pan. Versnipper ondertussen de ui en snijd het spek in blokjes.
  • Fruit vervolgens de ui samen met het spek in de pan. Snijd terwijl ook de savooikool in dunne reepjes.
  • Voeg de versneden savooikool al roerend toe aan de gefruite uien, zodat de smaken van het smout, de ui en het spek goed vermengen onder de savooikool.
  • Als het geheel goed vermengd is, voeg je een glas water toe en sluit je de pan met het deksel, zodat de savooi rustig kan garen op een middelmatig vuurtje.
  • De savooi heeft ongeveer 10-20 minuten nodig om te garen, afhankelijk van hoe gaar je deze wilt (beetgaar of volledig gaar).
  • Controleer regelmatig de gaarheid en of er nog voldoende vocht in de pan is, zodat de kool niet aanbrandt.
  • Indien er nog veel vocht overblijft als de savooi klaar is, kun je het vocht eventueel indikken met het arrowroot mengsel (zie notities).
  • Houd de savooikool warm totdat de rest klaar is.

Groentepuree (15-20 minuten)

  • Zet een pan op het vuur met licht gezouten water om de knolselder en pastinaak te koken.
  • Snijd de pastinaak en knolselder in grove stukken van ongeveer 1 cm dikte.
  • Kook de groenten gedurende 10-15 minuten met het deksel op de pan, totdat de knolselder gaar is. Als je aardappelen i.p.v. knolselder gebruikt, is de gaartijd ongeveer 15-20 minuten.
  • Controleer de gaarheid regelmatig met een vork.
  • Eens de knolselder en pastinaak gaar zijn, zet je het vuur uit, en giet je het resterende vocht af.
  • Voeg nu een goeie klont boter toe, en kruid het geheel met een snuifje nootmuskaat, peper en zout.
  • Mix nu het geheel tot een smeuïge puree met een staafmixer.
  • Indien je aardappelpuree maakt, voeg je melk toe zodat de puree niet te droog wordt. Bij zuivel intolerantie gebruik je ghee in plaats van boter en kokosmelk i.p.v. melk. (zie notities)
  • Roer eventueel nog een eidooier onder de puree indien gewenst.
  • Houd de puree en de savooi nog even warm op een zacht vuurtje terwijl je de braadworsten bakt.

Braadworsten (10 minuten)

  • Verhit een pan met een klont boter (of ghee) op middelmatig vuur om de braadworsten te bakken.
  • Eens de pan warm genoeg is, bak je de braadworsten op een middelmatig vuur.
  • Bak de worsten minstens 5 minuten aan elke kant.

Saus (5 minuten, optioneel)

  • Als de braadworsten gaar zijn, verwijder je ze uit de pan.
  • Voeg de bottenbouillon (of water) toe aan de pan om de aanbaksels op te lossen (deglaceren).
  • Laat de saus even pruttelen en schraap de aanbaksels los met een houten lepel.
  • Nadat de aanbaksels zijn opgelost, dik je de saus met het arrowroot mengsel in. Kruid af indien nodig.
  • Als de saus de gewenste dikte heeft, is alles klaar om op te dienen.
  • Giet deze lekkere saus rijkelijk over de braadworsten en de puree voor een heerlijke maaltijd.

Notities

Bottenbouillon: Vermijd zoveel mogelijk bouillonblokjes of -poeders uit de supermarkt en maak in plaats daarvan zelf heerlijke bottenbouillon. Hierdoor kun je niet alleen genieten van smakelijke sauzen en soepen, maar ook profiteren van extra gezondheidsvoordelen die de bottenbouillon biedt.
Zie ons recept voor bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: Dit mengsel, bestaande uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water, wordt vooraf gemengd en vervolgens gebruikt om de saus te verdikken. Zorg ervoor kleine hoeveelheden van het arrowroot mengsel geleidelijk aan, al roerend, aan de pruttelende saus toe te voegen om te voorkomen dat de saus te dik wordt.
Kies voor A2 melk: A2 staat voor melk afkomstig van rassen zoals het Jersey-rund, buffels, geiten of schapen. Probeer zoveel mogelijk de gebruikelijke commerciële (A1) zuivelproducten te vermijden.
De standaard commerciële zuivelproducten in België en Nederland zijn gemaakt van melk met het eiwittype A1 caseïne. Deze melksoort kan bij veel mensen problemen veroorzaken, zoals ontstekingsbevordering en moeilijke verteerbaarheid. Daarnaast is A1-melk ook minder voedzaam dan A2-melk.
Zuivel intolerantie: Veel mensen met lactose-intolerantie of een melkallergie kunnen doorgaans goed overweg met rauwe A2-melk. Als deze opties echter ook niet geschikt zijn voor jou, is het raadzaam om te kiezen voor kokosmelk als vervanging voor melk en ghee als alternatief voor roomboter.
Zie ons recept om zelf ghee te maken.
jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: