Chocopasta met hazelnoot
Helaas bevatten commerciële chocopasta's uit supermarkten vaak geraffineerde plantaardige vetten en suikers, ingrediënten die we idealiter willen vermijden voor een goede gezondheid. Als je toch van chocopasta wilt genieten, is het beter om deze zelf te maken, zodat je controle hebt over de ingrediënten. Op die manier kun je kiezen voor gezondere opties, zoals rauwe honing en echte roomboter ter vervanging van geraffineerde vetten en suikers. Om het gezonder te maken voegen we in dit recept eiwitpoeder toe. Zo wordt de choco meer verzadigend en ben je sneller voldaan.
Voorbereiding 5 minuten min
Bereiding 20 minuten min
Gang bijval
Keuken Italiaans
Porties 15 porties
calorieën 177 kcal
Apparatuur
- maatbeker
- automatische eierklopper
Ingrediënten
- 190 gram roomboter
- 180 ml melk zie notities
- 25 gram pure cacao poeder
- 15 gram carobe poeder optioneel
- 75g gram hazelnoot pasta
- 70 gram rauwe honing
- 100 gram eiwitpoeder wei-eiwitten
Instructies
- Zet een kleine kookpan op laag vuur en voeg alle ingrediënten toe, behalve de honing. De honing wordt pas later toegevoegd nadat de massa wat is afgekoeld.
- Laat alles rustig smelten, af en toe roerend met een spatel, tot een gladde massa ontstaat. Het is normaal dat er nog kleine brokjes cacaopoeder achterblijven.
- Wanneer je alleen nog kleine brokjes ziet en de gesmolten boter goed vermengd is met de rest van de ingrediënten, is de massa klaar om te mixen.
- Giet de warme chocopasta in een maatbeker en laat de massa even afkoelen.
- Als je je vinger in de pasta kunt houden zonder je te verbranden, voeg dan de honing toe.
- Gebruik een automatische eierklopper of staafmixer om alles te mixen tot een egale massa en de klontjes weg te werken.
- Een minuut mixen is meestal voldoende. Giet de chocopasta in een glazen pot en laat deze eerst afkoelen voordat je hem in de koelkast zet.
- De chocopasta zal na enkele uren in de koelkast opstijven en is dan klaar voor gebruik.
- Bewaar de chocopasta altijd in de koelkast, maar houd er rekening mee dat hij beperkt houdbaar is vanwege de boter en melk, maximaal 2 weken.
Notities
Kies voor A2 melk: A2 staat voor melk afkomstig van rassen zoals het Jersey-rund, buffels, geiten of schapen. Probeer zoveel mogelijk de gebruikelijke commerciële (A1) zuivelproducten te vermijden. De standaard commerciële zuivelproducten in België en Nederland zijn gemaakt van melk met het eiwittype A1 caseïne. Deze melksoort kan bij veel mensen problemen veroorzaken, zoals ontstekingsbevordering en moeilijke verteerbaarheid. Daarnaast is A1-melk ook minder voedzaam dan A2-melk. Zuivelintolerantie: Veel mensen met lactose-intolerantie of een melkallergie kunnen doorgaans goed overweg met verse A2-melksoorten. Als deze opties echter ook niet geschikt zijn voor jou, is het raadzaam om te kiezen voor kokosmelk als vervanging voor melk en ghee als alternatief voor roomboter. Zie ons recept om zelf ghee te maken. Opmerking: In dit recept geven we best de voorkeur aan lang houdbare melk, aangezien verse melk slechts enkele dagen goed blijft. Als de chocopasta binnen 5 dagen wordt geconsumeerd, kun je rauwe melk gebruiken. Voor een langere houdbaarheid kies je voor UHT-melk.