
Visfilet met een prei sausje en pastinaak puree
Kies voor een heerlijk stukje vis zoals roodbaars filet, zeewolf filet, kabeljouw haasje, etc. Dit receptje is lekker bij heel veel vissoorten. Kies er eentje die jij lekker vindt.Opmerking: Indien je graag aardappelen vermijd om je koolhydraten te beperken, kies dan voor een halve knol selder i.p.v. aardappel om bij de pastinaak te doen om puree te maken. (zie notities) Zie ook in de notities in geval van lactose intolerantie*.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 35 minuten min
Gang hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen
calorieën 866 kcal
Ingrediënten
Vis
- 500 gram gefileerde vis
- 2 stengels prei
- 300 milliliter A2 melk zie notities
- 1 klont roomboter of ghee
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 eetlepel dille gedroogd
- peper & zout naar smaak
- 2 theelepels arrowroot
Pastinaak puree
- 250 gram pastinaak wortel
- 300 gram aardappelen (los kokend, bloemig)
- 1 klont roomboter of ghee
- peper & zout naar smaak
- 1 snuifje nootmuskaat
- 1-2 deciliter A2 melk zie notities
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°. Verwarm terwijl een ovenschaal en smelt er een goeie klont boter (of ghee) in.
- Kruid ondertussen de vis filets met dille, peper en zout. Houd de helft van de dille voor in de saus. Leg de vis vervolgens in de ovenschaal.
- Als de oven op temperatuur is, zet je de vis in de oven op 25-35 minuten. Dunne vis maximum 25 minuten en dikke vis maximum 35 minuten.
- Schil nu de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Schil ook de pastinaak wortels en doe deze in grove stukken.Zie notities indien je aardappelen vervangt met knol selder.
- Snijd terwijl ook de prei in dunne ringen.
Pastinaak puree
- Vul een grote kookpot met de aardappelen en de pastinaak.
- Zet deze net onder water en voeg een eetlepel grof zeezout toe.
- Breng het geheel aan de kook met deksel op de pan.Tip: prik regelmatig met een vork in de aardappelen en pastinaak om de gaarheid te controleren.
- Eens de aardappelen en pastinaak gaar zijn, giet je het vocht eraf.
- Voeg nu een goeie klont boter (of ghee) en 1-2 dl melk toe, en kruid af met peper en een snuifje nootmuskaat.Indien je knol selder in plaats van aardappelen gebruikt, voeg je geen melk toe want anders wordt de groenten puree te slap.
- Stamp het geheel tot een smeuïge puree. Roer er indien gewenst nog een eidooier onder. Proef of de kruiding goed zit, indien nodig kruid je nog bij.Indien je groenten puree maakt i.p.v. aardappel puree, werkt een staafmixer beter om puree te maken.
- Houd de puree nog even warm tot alles klaar is.
Prei saus
- Smelt een goeie klont boter (of ghee) in de pan.
- Stoof hierin de prei gaar op een middelmatig vuurtje.
- Kruid de prei met nootmuskaat, dille, peper en zout naar smaak.
- Blus af met 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel appelazijn.
- Voeg nu de melk toe en breng lichtjes aan de kook.
- Als de melk begint te sudderen begin je de saus te dikken met het arrowroot mengsel.
- Eens de saus de gewenste dikte heeft, proef je nog even of de kruiding goed zit en hou je de saus warm op een heel zacht vuurtje tot de vis klaar is.
Afwerking
- Eens de vis klaar is, haal je de schaal uit de oven en schep je de vis op een bord. Giet hier de heerlijke prei saus over en voeg een goeie toef puree toe aan je bord.
Notities
A2 melk:
A2 staat voor melk van o.a. het jersey runderras, buffelmelk, geitenmelk of schapenmelk. Vermijd de gangbare commerciële (A1) melk producten zoveel mogelijk.
De gangbare commerciële melk producten in België en Nederland zijn van melk met het eiwit type A1 caseïne. Dit type melk geeft bij veel mensen problemen (ontstekingsbevorderend en moeilijk verteerbaar). A1 melk is ook minder voedzaam dan A2 melk.
Zuivel intolerantie: veel mensen die lactose intolerant zijn of een melk allergie hebben, kunnen rauwe A2 melk goed verdragen. Indien je deze opties ook niet kan verdragen, kies je best voor kokosmelk als melk vervanger, en ghee als roomboter vervanger.
Arrowroot mengsel:
Dit mengsel bestaat uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water. Dit wordt op voorhand gemengd, en vervolgens gebruiken we dit mengsel om de saus te dikken.
Let op om steeds kleine beetjes van het arrowroot mengsel in de pruttelende saus te mengen, zodat de saus niet te dik wordt.
Aardappelen vervangen:
Vervang de aardappelen door een halve knol selder, versneden in blokjes van ongeveer 1 cm. Kook dit samen met de pastinaak en volg dezelfde instructies als beschreven is met de aardappelen, maar met een iets kortere kooktijd ca. 10-15 minuten.
Let op: zonder aardappelen mag de pastinaak wortel niet te grof gesneden zijn om sneller te garen. Controleer de gaarheid met een vork.
Voedingswaarde
Calories: 866kcalCarbohydrates: 59gProtein: 62gFat: 44gSaturated Fat: 26gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 12gTrans Fat: 1gCholesterol: 228mgSodium: 496mgPotassium: 2300mgFiber: 10gSugar: 17gVitamin A: 1378IUVitamin C: 57mgCalcium: 374mgIron: 3mg
Trefwoord vis
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Voordelen weekmenu’s Juist Eten
- Samengesteld voor optimale resultaten
- Rijk aan vitamines en mineralen
- Tijdsbesparing
- Boodschappenlijst automatisch laten genereren
- Boodschappenlijst makkelijk afdrukken
- Extra opties voor zuivel- en gluten intolerantie
- Totaal aantal eiwitten per dag automatisch berekend
- Regelmatig nieuwe menu's en recepten beschikbaar
Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids
- Wordt zelf een expert in gezonde voeding
- Stel je eigen menu's samen op basis van je expertise
- Mogelijkheid om andere mensen te begeleiden met je kennis
- Gebruik je expertise om super voedzame recepten uit te vinden

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.
Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)