Melkkefir recept
Echte melkkefir, gemaakt van rauwe melk, is van nature enorm rijk aan gunstige micro-organismen. Om deze reden kan kefir meer gezondheidsvoordelen bieden dan normale yoghurt. De consistentie van kefir is doorgaans dunner dan die van natuuryoghurt. Het is dus eerder vergelijkbaar met een drinkyoghurt.Als je van een vastere consistentie zoals natuuryoghurt houdt, wordt rauwe schapenmelk aanbevolen als ideale basis voor het maken van kefir. Kefir van schapenmelk heeft van nature een vastere consistentie. Opmerking: De micro-organismen die in kefirgranen leven, gedijen het beste in koemelk. Deze gunstige bacteriën worden na herhaaldelijk gebruik in geiten- of schapenmelk steeds zwakker. Als je de kefirgranen optimaal wilt houden, is het aan te raden regelmatig koemelk te gebruiken.Bekijk ook de notities onderaan voor belangrijke informatie over verschillende soorten melk.Kom meer te weten over de potentiële voor- en nadelen van gefermenteerde voeding in dit artikel.
Voorbereiding 5 minuten min
Bereiding 2 dagen d
Totale tijd 2 dagen d 5 minuten min
Gang basis
Keuken Oost-Europees
Porties 4 tassen
calorieën 178 kcal
Apparatuur
- plastiek zeef
- plastiek lepel
- glazen fles van 1 liter
- grote plastiek of glazen maatbeker (om de gezeefde kefir melk op te vangen)
Ingrediënten
- 1 liter A2 melk rauw, zie notities
- 1 eetlepel verse kefir granen
Instructies
- Doe de kefirgranen en melk samen in een glazen melkfles en laat deze vervolgens 2 dagen op kamertemperatuur staan, weg van direct zonlicht.
- Laat het deksel van de melkfles losjes opgeschroefd, zodat het gas dat tijdens het fermentatieproces wordt geproduceerd, kan ontsnappen.
- De kefirgranen zullen de melk langzaamaan zuur maken en de textuur ervan veranderen.
- Schud de fles 1-2 keer per dag tijdens de fermentatie om te voorkomen dat room zich bovenop de melk vormt. Zorg ervoor dat het deksel tijdens het schudden goed is vastgedraaid en draai het daarna weer los om gas te laten ontsnappen.
- Na 2 dagen krijgt de melk een yoghurtachtige consistentie, dikker dan melk maar dunner dan vaste yoghurt. Indien je verse schapenmelk gebruikt, zal de kefir wel meer op een vaste yoghurt lijken.
- Het is normaal dat wei zich soms scheidt van de melk tijdens het fermentatieproces van kefir. Dit komt vaak voor na dag 2.
- Laat je het langer fermenteren, dan wordt het eindresultaat zuurder. Als je niet van zuur houdt, kun je de fermentatie het beste stoppen op dag 2, net voordat de wei zich scheidt van de melk.
- Dus vanaf de melk een dikke vloeibare consistentie heeft, kun je de fermentatie stoppen.
- Zeef de kefir door een plastic zeef om de kefirgranen te scheiden van het eindproduct.
- Gebruik een plastic lepel om te roeren in de zeef, zodat de melkkefir door de zeef kan lopen en de kefirgranen achterblijven in de zeef.
- Let op: Vermijd metaal, omdat dit schadelijk kan zijn voor de micro-organismen in de kefir.
- De kefirgranen kunnen herhaaldelijk worden gebruikt om nieuwe batches melkkefir te maken. Als de granen tijdelijk niet worden gebruikt, bewaar ze dan in de koelkast in een glazen potje gevuld met verse melk.
- De gisten en bacteriën in de kefirkorrels kunnen ongeveer een maand in verse melk op koelkasttemperatuur overleven zonder dat de melk hoeft ververst te worden.
- Giet de gezeefde kefirdrank terug in de glazen melkfles en plaats deze in de koelkast.
- De smaak ontwikkelt zich volledig na enkele dagen in de koelkast, maar je kunt er indien gewenst meteen van genieten.