
Melk Bereidingen:
Melkkefir recept
Maak van gezond eten iets eenvoudigs én volhoudbaars
Ontdek praktische gidsen met tips en tools die écht werken – zonder dieetgedoe.
Melkkefir recept
Apparatuur
- plastiek zeef
- plastiek lepel
- glazen fles van 1 liter
- grote plastiek of glazen maatbeker (om de gezeefde kefir melk op te vangen)
Ingrediënten
- 1 liter A2 melk rauw, zie notities
- 1 eetlepel verse kefir granen
Instructies
- Doe de kefirgranen en melk samen in een glazen melkfles en laat deze vervolgens 2 dagen op kamertemperatuur staan, weg van direct zonlicht.
- Laat het deksel van de melkfles losjes opgeschroefd, zodat het gas dat tijdens het fermentatieproces wordt geproduceerd, kan ontsnappen.
- De kefirgranen zullen de melk langzaamaan zuur maken en de textuur ervan veranderen.
- Schud de fles 1-2 keer per dag tijdens de fermentatie om te voorkomen dat room zich bovenop de melk vormt. Zorg ervoor dat het deksel tijdens het schudden goed is vastgedraaid en draai het daarna weer los om gas te laten ontsnappen.
- Na 2 dagen krijgt de melk een yoghurtachtige consistentie, dikker dan melk maar dunner dan vaste yoghurt. Indien je verse schapenmelk gebruikt, zal de kefir wel meer op een vaste yoghurt lijken.
- Het is normaal dat wei zich soms scheidt van de melk tijdens het fermentatieproces van kefir. Dit komt vaak voor na dag 2.
- Laat je het langer fermenteren, dan wordt het eindresultaat zuurder. Als je niet van zuur houdt, kun je de fermentatie het beste stoppen op dag 2, net voordat de wei zich scheidt van de melk.
- Dus vanaf de melk een dikke vloeibare consistentie heeft, kun je de fermentatie stoppen.
- Zeef de kefir door een plastic zeef om de kefirgranen te scheiden van het eindproduct.
- Gebruik een plastic lepel om te roeren in de zeef, zodat de melkkefir door de zeef kan lopen en de kefirgranen achterblijven in de zeef.
- Let op: Vermijd metaal, omdat dit schadelijk kan zijn voor de micro-organismen in de kefir.
- De kefirgranen kunnen herhaaldelijk worden gebruikt om nieuwe batches melkkefir te maken. Als de granen tijdelijk niet worden gebruikt, bewaar ze dan in de koelkast in een glazen potje gevuld met verse melk.
- De gisten en bacteriën in de kefirkorrels kunnen ongeveer een maand in verse melk op koelkasttemperatuur overleven zonder dat de melk hoeft ververst te worden.
- Giet de gezeefde kefirdrank terug in de glazen melkfles en plaats deze in de koelkast.
- De smaak ontwikkelt zich volledig na enkele dagen in de koelkast, maar je kunt er indien gewenst meteen van genieten.
Notities
Gezondste soorten melk:
Melk types (A1- en A2- caseïne): De gangbare commerciële melkproducten in België en Nederland zijn meestal van het eiwit type A1-caseïne. Het verschil tussen melk met het A1-caseïnetype en melk met het A2-caseïnetype ligt in de genetische samenstelling van de koeien. A1-melk wordt geassocieerd met de productie van een potentieel problematisch eiwitfragment (BCM-7) tijdens de spijsvertering, terwijl A2-melk dit eiwit niet bevat en vaak als gemakkelijker verteerbaar wordt beschouwd. A2-melk is doorgaans ook voedzamer dan de gangbare A1-melk. Het bevat o.a. meer eiwitten, gezonde vetten, calcium, en andere vitamines en mineralen. Om deze reden geven we best de voorkeur aan A2-melk soorten. A2-melk komt voornamelijk van het Jersey-runderras, buffels, geiten en schapen. Rauwe melk: Rauwe melk is verse melk die rechtstreeks van de boer komt en niet is verhit. Het bevat nog alle levende enzymen en bacteriën die van nature in melk voorkomen en die de melk goed verteerbaar maken. Bovendien bevat rauwe melk immuunsysteemversterkende ingrediënten zoals lactoferrine en immunoglobuline. Deze gunstige stoffen, enzymen en bacteriën worden vernietigd bij verhitting. Dus verkies rauwe melk boven gesteriliseerde of gepasteuriseerde melk. Koop alleen verse melk van erkende boerderijen die dagelijks de melk testen om te verzekeren dat deze veilig is voor consumptie. Zuivelintolerantie of allergie: Mensen met lactose-intolerantie kunnen rauwe melk meestal goed verdragen omdat rauwe melk nog steeds het lactase enzym bevat. Mensen met een koemelkallergie daarentegen kunnen vaak geiten- of schapenmelk echter wel goed verdragen.Een Mooie Samenwerking! 🌾
Boeren en buren bundelen hun krachten om jou de beste ingrediënten van lokale bodem te bieden.
🍎 Eerlijk. Vers. Lokaal.
Geef je gezondheid een boost!
Ontdek de kracht van gedroogd orgaanvlees: rijk aan voedingsstoffen, puur natuur, en eenvoudig in te nemen.
Gebruik kortingscode JUISTETEN15 voor 15% korting!
👉 Bestel nu bij Modern Native🍽️ Wil je niet gewoon koken, maar echt leren wat je lichaam nodig heeft?
Ontdek praktische gidsen & tools vol voedingstips en concrete stappen hoe je gezond leert eten op manier die je kan volhouden.
Praktische, direct toepasbare tips
Geen ingewikkelde diëten, maar haalbare aanpassingen
Samengesteld door een voedingscoach
Snuister gerust door de gidsen & tools pagina om meer te ontdekken!
⭐⭐⭐⭐⭐ “Eindelijk begrijp ik wat mijn lichaam écht nodig heeft!” – Sophie D.
💬 Liever een persoonlijkere aanpak onder begeleiding van een coach?
Boek vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek waarin we samen bekijken welke aanpak het best past bij jouw situatie.