
Kefir melk recept
Kefir melk is een yoghurtachtig drankje dat van nature veel meer micro-organismen bevat dan gewone yoghurt. Om deze reden kan kefir melk mogelijks meer gezondheidsvoordelen bieden.De consistentie is meer lopend dan gewone yoghurt. Maar schapenmelk geeft net zoals bij yoghurt de beste consistentie om kefir te maken van rauwe melk. Dus geef de voorkeur aan rauwe schapenmelk indien je graag een vastere structuur hebt.Kom meer te weten over de voordelen van gefermenteerde voeding in dit artikel. Lees ook de notities onderaan om belangrijke informatie over de gezondste melk types te ontdekken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 2 dagen d
Totale tijd 2 dagen d 5 minuten min
Gang basis
Keuken Oost-Europees
Porties 4 tassen
calorieën 178 kcal
Apparatuur
- plastiek zeef
- plastiek lepel
- glazen fles van 1 liter
- grote plastiek of glazen maatbeker (om de gezeefde kefir melk op te vangen)
Ingrediënten
- 1 liter A2 melk rauw, zie notities
- 1 eetlepel verse kefir granen
Instructies
- Voeg de kefir granen toe aan de fles melk en laat deze fles 2 dagen staan op kamertemperatuur (weg van zonlicht).
- Zorg dat het deksel niet volledig toegedraaid is, zodat het gas geproduceerd door de kefir kan ontsnappen.
- De kefir granen zullen de melk geleidelijk aan zuren, en de structuur van de melk veranderen.
- Schud tijdens de fermentatie regelmatig met de fles zodat de room niet bovenop de melk blijft staan (1-2 keer per dag is voldoende).*Let wel op dat het deksel goed toegedraaid is terwijl je schud en vervolgens weer losdraaien zodat het gas van de fermentatie terug weg kan.
- Na 2 dagen zal de melk in een yoghurtachtig drankje veranderen. Dikker dan melk maar vloeibaarder dan vaste yoghurt. *Tenzij je verse schapenmelk gebruikt, dan zal de kefir waarschijnlijk meer in een consistentie van gewone yoghurt veranderen.
- Eens deze structuur bereikt is, kun je de kefir melk filteren door een plastiek zeef om de kefir granen terug te scheiden van het eindproduct. *Gebruik bij voorkeur een plastiek zeef en lepel om de granen te scheiden want kefir granen kunnen niet tegen metaal.*De granen kunnen steeds opnieuw gebruikt worden om een nieuwe batch kefir melk te maken.*Indien de granen even niet gebruikt worden, kun je ze meteen in een glazen potje gevuld met melk, in de koelkast bewaren tot de volgende keer.
- Giet de gezeefde kefir drank terug in de fles en bewaar het vervolgens in de koelkast. *De smaak komt pas volledig tot zijn recht na enkele dagen in de koelkast te staan, maar je kunt er indien gewenst al meteen van proeven.
- Een tasje kefir op een nuchtere maag geeft de beste resultaten voor de gezondheid, smakelijk.
Notities
Rauwe A2 melk:
A2 staat voor melk van o.a. het jersey runderras, buffelmelk, geitenmelk of schapenmelk. Vermijd de gangbare commerciële (A1) melk producten zoveel mogelijk.
De gangbare commerciële melk producten in België en Nederland zijn van melk met het eiwit type A1 caseïne. Dit type melk geeft bij veel mensen problemen (ontstekingsbevorderend en moeilijk verteerbaar). A1 melk is ook minder voedzaam dan A2 melk.
Rauwe melk is verse melk dat rechtstreeks van bij de boer komt en niet verhit is geweest. Verse melk bevat nog alle levende enzymen en bacteriën die van nature in melk voorkomen en de melk goed verteerbaar maken.
Daarbij bevat rauwe melk ook nog immuunsysteem versterkende ingrediënten zoals lactoferrine en immunoglobuline. Mensen met lactose intolerantie kunnen rauwe melk meestal goed verdragen.
Ook veel mensen met een koemelk allergie kunnen geitenmelk of schapenmelk wel goed verdragen.
Tip:
De gisten en bacteriën in de kefir korrels kunnen in verse melk op koelkast temperatuur ongeveer een maand overleven zonder de melk te verversen.
Voedingswaarde
Calories: 178kcalCarbohydrates: 11gProtein: 9gFat: 11gSaturated Fat: 7gPolyunsaturated Fat: 0.4gMonounsaturated Fat: 3gCholesterol: 28mgSodium: 129mgPotassium: 526mgSugar: 11gVitamin A: 511IUVitamin C: 3mgCalcium: 345mgIron: 0.1mg
Trefwoord yoghurt
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Voordelen weekmenu’s Juist Eten
- Samengesteld voor optimale resultaten
- Rijk aan vitamines en mineralen
- Tijdsbesparing
- Boodschappenlijst automatisch laten genereren
- Boodschappenlijst makkelijk afdrukken
- Extra opties voor zuivel- en gluten intolerantie
- Totaal aantal eiwitten per dag automatisch berekend
- Regelmatig nieuwe menu's en recepten beschikbaar
Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids
- Wordt zelf een expert in gezonde voeding
- Stel je eigen menu's samen op basis van je expertise
- Mogelijkheid om andere mensen te begeleiden met je kennis
- Gebruik je expertise om super voedzame recepten uit te vinden

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.
Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)