Melk Bereidingen:

Melkkefir recept

Image by Pexels

Melkkefir recept

Echte melkkefir, gemaakt van rauwe melk, is van nature enorm rijk aan gunstige micro-organismen. Om deze reden kan kefir meer gezondheidsvoordelen bieden dan normale yoghurt. De consistentie van kefir is doorgaans dunner dan die van natuuryoghurt. Het is dus eerder vergelijkbaar met een drinkyoghurt.
Als je van een vastere consistentie zoals natuuryoghurt houdt, wordt rauwe schapenmelk aanbevolen als ideale basis voor het maken van kefir. Kefir van schapenmelk heeft van nature een vastere consistentie.
Opmerking: De micro-organismen die in kefirgranen leven, gedijen het beste in koemelk. Deze gunstige bacteriën worden na herhaaldelijk gebruik in geiten- of schapenmelk steeds zwakker. Als je de kefirgranen optimaal wilt houden, is het aan te raden regelmatig koemelk te gebruiken.
Bekijk ook de notities onderaan voor belangrijke informatie over verschillende soorten melk.
Kom meer te weten over de potentiële voor- en nadelen van gefermenteerde voeding in dit artikel.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 5 minuten
Gang basis
Keuken Oost-Europees
Porties 4 tassen
calorieën 178 kcal

Apparatuur

 • plastiek zeef
 • plastiek lepel
 • glazen fles van 1 liter
 • grote plastiek of glazen maatbeker (om de gezeefde kefir melk op te vangen)

Ingrediënten
  

 • 1 liter A2 melk rauw, zie notities
 • 1 eetlepel verse kefir granen

Instructies
 

 • Doe de kefirgranen en melk samen in een glazen melkfles en laat deze vervolgens 2 dagen op kamertemperatuur staan, weg van direct zonlicht.
 • Laat het deksel van de melkfles losjes opgeschroefd, zodat het gas dat tijdens het fermentatieproces wordt geproduceerd, kan ontsnappen.
 • De kefirgranen zullen de melk langzaamaan zuur maken en de textuur ervan veranderen.
 • Schud de fles 1-2 keer per dag tijdens de fermentatie om te voorkomen dat room zich bovenop de melk vormt. Zorg ervoor dat het deksel tijdens het schudden goed is vastgedraaid en draai het daarna weer los om gas te laten ontsnappen.
 • Na 2 dagen krijgt de melk een yoghurtachtige consistentie, dikker dan melk maar dunner dan vaste yoghurt. Indien je verse schapenmelk gebruikt, zal de kefir wel meer op een vaste yoghurt lijken.
 • Het is normaal dat wei zich soms scheidt van de melk tijdens het fermentatieproces van kefir. Dit komt vaak voor na dag 2.
 • Laat je het langer fermenteren, dan wordt het eindresultaat zuurder. Als je niet van zuur houdt, kun je de fermentatie het beste stoppen op dag 2, net voordat de wei zich scheidt van de melk.
 • Dus vanaf de melk een dikke vloeibare consistentie heeft, kun je de fermentatie stoppen.
 • Zeef de kefir door een plastic zeef om de kefirgranen te scheiden van het eindproduct.
 • Gebruik een plastic lepel om te roeren in de zeef, zodat de melkkefir door de zeef kan lopen en de kefirgranen achterblijven in de zeef.
 • Let op: Vermijd metaal, omdat dit schadelijk kan zijn voor de micro-organismen in de kefir.
 • De kefirgranen kunnen herhaaldelijk worden gebruikt om nieuwe batches melkkefir te maken. Als de granen tijdelijk niet worden gebruikt, bewaar ze dan in de koelkast in een glazen potje gevuld met verse melk.
 • De gisten en bacteriën in de kefirkorrels kunnen ongeveer een maand in verse melk op koelkasttemperatuur overleven zonder dat de melk hoeft ververst te worden.
 • Giet de gezeefde kefirdrank terug in de glazen melkfles en plaats deze in de koelkast.
 • De smaak ontwikkelt zich volledig na enkele dagen in de koelkast, maar je kunt er indien gewenst meteen van genieten.

Notities

Gezondste soorten melk:

Melk types (A1- en A2- caseïne): De gangbare commerciële melkproducten in België en Nederland zijn meestal van het eiwit type A1-caseïne. Het verschil tussen melk met het A1-caseïnetype en melk met het A2-caseïnetype ligt in de genetische samenstelling van de koeien.
A1-melk wordt geassocieerd met de productie van een potentieel problematisch eiwitfragment (BCM-7) tijdens de spijsvertering, terwijl A2-melk dit eiwit niet bevat en vaak als gemakkelijker verteerbaar wordt beschouwd.
A2-melk is doorgaans ook voedzamer dan de gangbare A1-melk. Het bevat o.a. meer eiwitten, gezonde vetten, calcium, en andere vitamines en mineralen. Om deze reden geven we best de voorkeur aan A2-melk soorten.
A2-melk komt voornamelijk van het Jersey-runderras, buffels, geiten en schapen. 
Rauwe melk: Rauwe melk is verse melk die rechtstreeks van de boer komt en niet is verhit. Het bevat nog alle levende enzymen en bacteriën die van nature in melk voorkomen en die de melk goed verteerbaar maken.
Bovendien bevat rauwe melk immuunsysteemversterkende ingrediënten zoals lactoferrine en immunoglobuline. Deze gunstige stoffen, enzymen en bacteriën worden vernietigd bij verhitting. Dus verkies rauwe melk boven gesteriliseerde of gepasteuriseerde melk.
Koop alleen verse melk van erkende boerderijen die dagelijks de melk testen om te verzekeren dat deze veilig is voor consumptie.
Zuivelintolerantie of allergie: Mensen met lactose-intolerantie kunnen rauwe melk meestal goed verdragen omdat rauwe melk nog steeds het lactase enzym bevat.
Mensen met een koemelkallergie daarentegen kunnen vaak geiten- of schapenmelk echter wel goed verdragen.

Online cursus aanbod

Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: