
Koolhydraatarm Recept:
Gegrilde entrecote met groenten
Maak van gezond eten iets eenvoudigs én volhoudbaars
Ontdek praktische gidsen met tips en tools die écht werken – zonder dieetgedoe.
Gegrilde entrecote met sperzieboontjes en groentepuree
Apparatuur
- grillpan
- kookpotten
Ingrediënten
Gegrilde entrecote
- 500 gram entrecote of dunne lende ca. 250 gram/steak
- 250 milliliter bottenbouillon optioneel
- 2 theelepels arrowroot optioneel, zie notities
- 2 eetlepels ghee of niervet
Sperziebonen
- 100 gram spek gezouten of gerookt
- 1 kleine ui versnipperd
- 500 gram sperziebonen
- roomboter of ghee
Groentepuree
- 1 bloemkool
- 2 stengels prei
- 1 klont roomboter of ghee
- 1 snuifje nootmuskaat
Algemeen
- peper & zout naar smaak
Instructies
Voorbereiding
- Optioneel: Laat het vlees ongeveer 2 uur rusten op kamertemperatuur.
- Optioneel: Het zouten van het vlees voordat je het laat rusten, zorgt ervoor dat de zoute smaak dieper in het vlees kan trekken.
- Terwijl het vlees rust, kun je alvast beginnen met de andere voorbereidingen.
- Verwijder de steeltjes van de sperzieboontjes en spoel ze af onder koud water.
- Kook de boontjes in licht gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 12-15 minuten). Laat ze daarna uitlekken en zet ze opzij voor later.
Puree van groenten (12-15 minuten)
- Zet een pan op het vuur met licht gezouten water om de bloemkool en prei te koken.
- Snijd de prei dun en verdeel de bloemkool in gelijke stukken.
- Voeg de groenten toe aan het kokend water en kook ze tot de bloemkool beetgaar is (ongeveer 7-8 minuten). Als je aardappelen i.p.v. bloemkool gebruikt, is de gaartijd ongeveer 15-20 minuten.
- Controleer de gaarheid regelmatig met een vork. Let erop dat de bloemkool niet te gaar wordt, anders krijg je een slappe, waterige pap in plaats van een groentepuree.
- Beetgaar betekent dat er nog een beetje weerstand is als je erin prikt.
- Als de bloemkool beetgaar is, zet je het vuur uit, en giet je het resterende vocht af. Voeg een klont boter toe en kruid het geheel af met nootmuskaat, peper en zout.
- Mix nu het geheel met een staafmixer tot een smeuïge groentepuree.
- Indien je aardappelpuree maakt, voeg je melk toe zodat de puree niet te droog wordt. Bij zuivel intolerantie gebruik je ghee in plaats van boter en kokosmelk i.p.v. melk. (zie notities)
- Houdt de puree nog even warm op een heel zacht vuurtje terwijl je het vlees bakt en de snijboontjes maakt.
Sperziebonen (10 minuten)
- Versnipper de ui en snijdt het spek in kleine stukjes.
- Stoof de ui gedurende 2 minuten en voeg vervolgens het spek toe.
- Zodra de ui glazig is en het spek gaar, meng je de gekookte sperzieboontjes erdoor en breng je het geheel op smaak met peper en zout.
- Houd de boontjes warm op een zacht vuurtje.
Entrecote (5 minuten)
- Verwarm een grillpan op een hoog vuur met ghee of niervet.
- Kruid het vlees af met peper en zout indien dit nog niet gebeurd is.
- Bakwijze saignant: Bak de steak aan elke kant 1,5 minuut op hoog vuur, draai het vuur lager en laat beide kanten nog 1 minuut bakken. Zie onderaan bij de notities om andere bakwijzes te raadplegen.
- Laat de steak rusten in zilverpapier gedurende 3-5 minuten.
Saus (3-5 minuten, optioneel)
- Terwijl het vlees rust, kun je de pan deglaceren met bottenbouillon of water (zie notities).
- Als het maken van saus in de grillpan te lastig is, giet je de bouillon over naar een klein pannetje nadat de grillpan is gedeglaceerd.
- Daarna kun je de saus indikken met een arrowroot mengsel (zie notities). Kruid de saus naar smaak.
- Serveer en geniet van je smakelijke maaltijd.
Notities
Bakwijzes steak
Bleu: Bak de steak 1,5 minuut aan elke kant op hoog vuur. Saignant: Bak de steak 1,5 minuut aan elke kant op hoog vuur, draai het vuur lager en laat beide zijden nog 1 minuut extra bakken. À point: Bak de steak 1,5 minuut aan elke kant op hoog vuur, draai het vuur lager en laat beide zijden nog 2 minuten extra bakken. Bien cuit: Bak de steak 1,5 minuut aan elke kant op hoog vuur, draai het vuur lager en laat beide zijden nog 3 minuten extra bakken. Rusttijd: Een veelvoorkomende fout is dat mensen de steak meteen na het bakken serveren! Het is essentieel dat de spiervezels zich kunnen ontspannen voor een malser vlees. Laat de steak rusten:- Op een warm bord,
- Afgedekt met aluminiumfolie,
- Ongeveer 3-5 minuutjes.
Een Mooie Samenwerking! 🌾
Boeren en buren bundelen hun krachten om jou de beste ingrediënten van lokale bodem te bieden.
🍎 Eerlijk. Vers. Lokaal.
Geef je gezondheid een boost!
Ontdek de kracht van gedroogd orgaanvlees: rijk aan voedingsstoffen, puur natuur, en eenvoudig in te nemen.
Gebruik kortingscode JUISTETEN15 voor 15% korting!
👉 Bestel nu bij Modern Native🍽️ Wil je niet gewoon koken, maar echt leren wat je lichaam nodig heeft?
Ontdek praktische gidsen & tools vol voedingstips en concrete stappen hoe je gezond leert eten op manier die je kan volhouden.
Praktische, direct toepasbare tips
Geen ingewikkelde diëten, maar haalbare aanpassingen
Samengesteld door een voedingscoach
Snuister gerust door de gidsen & tools pagina om meer te ontdekken!
⭐⭐⭐⭐⭐ “Eindelijk begrijp ik wat mijn lichaam écht nodig heeft!” – Sophie D.
💬 Liever een persoonlijkere aanpak onder begeleiding van een coach?
Boek vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek waarin we samen bekijken welke aanpak het best past bij jouw situatie.