Melk Bereidingen:

Yoghurt van rauwe schapenmelk

Yoghurt van rauwe schapenmelk

Schapenmelk is de meest voedzame melk, en het meest geschikt om yoghurt van rauwe melk te maken. Indien je yoghurt van rauwe geiten- of koemelk wil maken, zul je immers merken dat deze yoghurt vrij lopend blijft zoals yoghurt drink.
Koe- of geitenmelk dikt alleen maar nadat je de melk eerst pasteuriseert. Maar door verhitting verliest melk helaas een deel van zijn gezonde eigenschappen, namelijk de eigenschappen die onder andere ons immuunsysteem versterken en de melk beter verteerbaar maken (o.a. enzymen, probiotica, lactoferrine en immunoglobuline gaan verloren bij pasteurisatie).
Geitenmelk heeft trouwens ook andere yoghurt fermenten nodig dan koemelk en schapenmelk want anders wordt zelf gepasteuriseerde geitenmelk niet dik.
Dit probleem heb je immers niet met rauwe schapenmelk. Deze melk krijgt namelijk ook een mooie yoghurt consistentie als je yoghurt maakt van rauwe schapenmelk. Vandaar dat schapenmelk de beste keuze is om yoghurt te maken van verse rauwe melk.
Tip: Maak steeds porties van 2 a 3 liter (8-12 porties) melk om tijd te besparen. De yoghurt blijft minstens een maand lang houdbaar in de koelkast.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 16 uur
Totale tijd 16 uur 5 minuten
Gang tussendoortje
Keuken Wereld keuken
Porties 8 tassen
calorieën 215 kcal

Apparatuur

 • yoghurt machine

Ingrediënten
  

 • 2 liter rauwe schapenmelk
 • 2 kopjes yoghurt met levende culturen of enkele probiotica capsules

Instructies
 

 • Meng eerst een klein beetje melk met de capsules probiotica of met de verse yoghurt (met levende yoghurt culturen).
 • Voeg nu de rest van de 2 liter melk, plus het mengsel met de verse yoghurt (of probiotica capsules), toe aan de yoghurt maker.
  *Opmerking: indien jouw yoghurt machine maar 1 liter per keer kan maken, laat dan de overige 1-2 liter nog even in de koelkast staan tot de eerste liter yoghurt klaar is. 
 • Zet vervolgens het programma om yoghurt te maken op 16 uur.
  *Tip: hoe langer het programma opstaat, hoe minder lactose er overblijft van de melk. Dus de yoghurt zal meer probiotica bevatten en een zuurdere smaak hebben!
 • Verwijder de yoghurt uit de machine en laat deze vervolgens eerst afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst.
 • Eens de yoghurt afgekoeld is, kun je hem consumeren. 

Notities

Belangrijke Tips:

Bij het maken van de volgende batch yoghurt hoef je geen capsules meer te gebruiken (indien je gebruik maakt van probiotica capsules).
Nu kun je namelijk een beetje yoghurt van de laatste batch over houden om te vermengen met nieuwe verse melk (i.p.v. de verse melk met de capsules te mengen).
Zorg er wel voor dat de yoghurt, om de nieuwe batch te maken, niet in contact is geweest met jouw bacteriën, bijvoorbeeld d.m.v. rechtstreeks uit de pot yoghurt te eten met een lepel die in contact kwam met jouw speeksel. Hierdoor zal de nieuwe lading yoghurt mislukken.
Indien je probiotica capsules gebruikt, is het mogelijk dat de eerste batch yoghurt zal schiften. Dus het weiwater kan loskomen van de eiwitten en de room. Dit gebeurd namelijk als je een probiotica gebruikt die ook prebiotica bevat.
 • In dit geval kun je de yoghurt zeven door een zeef net of kaasdoek om het weiwater te scheiden van de yoghurt. Houdt het weiwater bij want dit zit ook boordevol goeie probiotica en enzymen. Je kunt dit als verfrissend drankje gebruiken.
 • De volgende batch zal de yoghurt waarschijnlijk niet meer schiften, omdat je dan gebruik maakt van yoghurt als starter i.p.v. probiotica capsules.

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: