Provençaalse Saus

Provençaalse saus recept

Provençaalse saus is een heerlijke zuiderse toevoeging aan vlees recepten. Je kunt het onder ander bij steak, varkensvlees, kalfsvlees of kip eten.
Deze saus kan in een grote hoeveelheid gemaakt worden om er vervolgens porties van in te vriezen zodat we alleen maar een potje uit de diepvries hoeven te halen om vervolgens te ontdooien en op te warmen.
Hou je van saus, groentjes en zuiderse smaken, dan is dit saus recept ideaal voor jou.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang saus
Keuken Frans
Porties 8 porties
calorieën 166 kcal

Apparatuur

  • kook pan

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 courgette
  • 800 gram tomaten stukjes uit brik of blik
  • 250 gram champignons
  • 1 handvol verse basilicum
  • 1 handvol verse peterselie
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 glazen droge witte wijn
  • 4-6 eetlepels olijfolie
  • peper & zout naar smaak

Instructies
 

  • Schil eerst de courgette en paprika’s. Vervolgens verwijder je de zaadjes en de stelen van de paprika's.
  • Pel en versnipper de ui. Versnijdt dan de champignons, paprika’s en courgette in kleine stukjes.
  • Pers ondertussen ook de teentjes look (of pel, plet en versnijdt je de teentjes look met een keukenmes).
  • Stoof daarna al roerend, de ui en paprika’s, samen met een laurier blad, 10-15 minuutjes op een middelmatig vuurtje.
  • Eens de paprika en de ui zacht worden, voegen we de stukjes courgette en geperste look toe. Stoof nog 2 minuutjes al roerend verder.
  • Voeg nu ook de rest van de kruiden toe (peper, zout, tijm, en Provençaalse kruiden), en voeg na 2 minuten de witte wijn toe.
  • Laat de alcohol eerst enkele minuutjes verdampen, en voeg vervolgens de tomatenblokjes en de champignons toe.
  • Laat de saus nu op een zacht vuurtje nog één a 1,5 uur pruttelen met deksel op de pan.
  • Voeg 10 minuten voor het einde een handvol verse basilicum en peterselie toe. Laat de smaken van de verse kruiden maximum nog 10 minuten intrekken, en neem vervolgens de pan van het vuur.
  • Eens de saus afgekoeld is, kun je ze onderverdelen in porties om dan in te vriezen. Zo heb je telkens porties Provençaalse saus klaar om met een stukje vlees te eten. Gewoon ontdooien, opwarmen en klaar!

Notities

Tip: Je kan de saus eventueel pikant maken door tabasco of sambal toe te voegen.

Voedingswaarde

Calories: 166kcalCarbohydrates: 14gProtein: 3gFat: 8gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 5gSodium: 141mgPotassium: 577mgFiber: 3gSugar: 7gVitamin A: 484IUVitamin C: 56mgCalcium: 66mgIron: 3mg
Trefwoord gezonde saus
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Voordelen weekmenu’s Juist Eten 

Voordelen gevorderde cursus: Juist Eten gids  

Wordt premium lid om toegang te krijgen tot onze week en weekendmenu’s zodat je zelf niets meer hoeft te plannen.

Beginner cursus: Richtlijnen gezonde voeding (gratis)

jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: