Rauwe honing

De Zoete Verdediging tegen Welvaartsziektes

Images by Pexels

Rauwe Honing: De Zoete Verdediging tegen Welvaartsziektes

Wat is rauwe honing? Waarom wordt deze gouden siroop beschouwd als zo gezond? Kan dit vloeibare goud ook een beschermende rol spelen tegen welvaartsziektes? Hoe herken je honing van goede kwaliteit? Dit artikel duikt dieper in deze vragen en biedt aanwijzingen en bewijzen om ze te beantwoorden.

Rauwe Honing:
De Zoete Verdediging tegen Welvaartsziektes

Wat is rauwe honing? Waarom wordt deze gouden siroop beschouwd als zo gezond? Kan dit vloeibare goud ook een beschermende rol spelen tegen welvaartsziektes? Hoe herken je honing van goede kwaliteit? Dit artikel duikt dieper in deze vragen en biedt aanwijzingen en bewijzen om ze te beantwoorden.

Koolhydraten liggen tegenwoordig onder vuur door sommige groepen, met name de ketogene en low-carb dieetgroepen. Maar niet alle koolhydraten zijn hetzelfde.

Er zijn goede en slechte vormen van koolhydraten. Goede koolhydraten vind je voornamelijk in groenten, fruit en honing.

Koolhydraten uit granen en bonen zijn ook prima, mits ze goed bereid zijn. Slechte koolhydraten vind je vooral in bewerkte voeding, zoals witte suiker.

In dit artikel richten we onze aandacht op honing.

Koolhydraten liggen tegenwoordig onder vuur door sommige groepen, met name de ketogene en low-carb dieetgroepen. Maar niet alle koolhydraten zijn hetzelfde.

Er zijn goede en slechte vormen van koolhydraten. Goede koolhydraten vind je voornamelijk in groenten, fruit en honing.

Koolhydraten uit granen en bonen zijn ook prima, mits ze goed bereid zijn. Slechte koolhydraten vind je vooral in bewerkte voeding, zoals witte suiker.

In dit artikel richten we onze aandacht op honing.

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing betekent dat de honing niet boven de 40 °C verhit wordt voordat het in de verpakking gaat.

Op sommige labels wordt de term ‘koud geslingerde honing’ gebruikt. Deze term is echter meer een marketingtechniek en is daarom niet altijd betrouwbaar.

Honing die rechtstreeks uit de bijenkast komt, is een levend product. Het bevat levende enzymen en lactobacillus bacteriën.

Wat is rauwe honing?

Rauwe honing betekent dat de honing niet boven de 40 °C verhit wordt voordat het in de verpakking gaat.

Op sommige labels wordt de term ‘koud geslingerde honing’ gebruikt. Deze term is echter meer een marketingtechniek en is daarom niet altijd betrouwbaar.

Honing die rechtstreeks uit de bijenkast komt, is een levend product. Het bevat levende enzymen en lactobacillus bacteriën.

Door de temperatuur niet hoger te laten komen dan 40 °C blijven deze levende voedingsstoffen intact. Enzymen hebben belangrijke functies, zoals het afbreken van voedsel tot kleinere deeltjes, zodat ons lichaam ze kan opnemen en gebruiken.

Lactobacillus bacteriën (LAB) produceren stoffen om zichzelf te verdedigen tegen schadelijke bacteriën en gisten. Ze maken onder andere organische zuren, antimicrobiële peptiden, vrije vetzuren, ethanol, benzoaat, enzymen, waterstofperoxide en antibiotica aan.

Bij hogere temperaturen gaan veel van deze gunstige eigenschappen verloren, waardoor het geen rauwe honing meer is.

Door de temperatuur niet hoger te laten komen dan 40 °C blijven deze levende voedingsstoffen intact. 

Enzymen hebben belangrijke functies, zoals het afbreken van voedsel tot kleinere deeltjes, zodat ons lichaam ze kan opnemen en gebruiken.

Lactobacillus bacteriën (LAB) produceren stoffen om zichzelf te verdedigen tegen schadelijke bacteriën en gisten. 

Ze maken onder andere organische zuren, antimicrobiële peptiden, vrije vetzuren, ethanol, benzoaat, enzymen, waterstofperoxide en antibiotica aan.

Bij hogere temperaturen gaan veel van deze gunstige eigenschappen verloren, waardoor het geen rauwe honing meer is.

Wanneer we honing uit de supermarkt halen, is deze meestal verhit en gefilterd. Hierdoor worden pollen, koninginnengelei en propolis vaak verwijderd. 

Soms wordt deze honing ook verdund met siropen of vermengd met onbetrouwbare, gecontamineerde honing uit China.

Denk dus twee keer na voordat je honing uit de supermarkt koopt. Veel van deze soorten honing zijn mogelijk aangelengd en kunnen gecontamineerd zijn met ongewenste stoffen.

Rauwe honing is meestal alleen verkrijgbaar bij de lokale imker of via een online webshop. Deze rauwe honing bevat de meeste gezondheidsbevorderende stoffen.

Wanneer we honing uit de supermarkt halen, is deze meestal verhit en gefilterd. Hierdoor worden pollen, koninginnengelei en propolis vaak verwijderd. 

Soms wordt deze honing ook verdund met siropen of vermengd met onbetrouwbare, gecontamineerde honing uit China.

Denk dus twee keer na voordat je honing uit de supermarkt koopt. Veel van deze soorten honing zijn mogelijk aangelengd en kunnen gecontamineerd zijn met ongewenste stoffen.

Rauwe honing is meestal alleen verkrijgbaar bij de lokale imker of via een online webshop. Deze rauwe honing bevat de meeste gezondheidsbevorderende stoffen.

Waarom wordt deze gouden siroop beschouwd als zo gezond?

Honing wordt al sinds de oudheid gebruikt als compleet voedsel en als complementaire geneeskunde.

Deze natuurlijke zoetmaker bevat voornamelijk koolhydraten, maar ook mineralen, vitamines, aminozuren, eiwitten, antioxidanten, pollen, probiotica (LAB) en enzymen.

De grootste voordelen van honing komen vermoedelijk voort uit de antioxidanten en de levende nutriënten zoals enzymen en lactobacillen. 

Deze produceren antivirale, antimicrobiële en schimmelwerende componenten.

Waarom wordt deze gouden siroop beschouwd als zo gezond?

Honing wordt al sinds de oudheid gebruikt als compleet voedsel en als complementaire geneeskunde.

Deze natuurlijke zoetmaker bevat voornamelijk koolhydraten, maar ook mineralen, vitamines, aminozuren, eiwitten, antioxidanten, pollen, probiotica (LAB) en enzymen.

De grootste voordelen van honing komen vermoedelijk voort uit de antioxidanten en de levende nutriënten zoals enzymen en lactobacillen. 

Deze produceren antivirale, antimicrobiële en schimmelwerende componenten.

Redenen waarom honing mogelijk een medicinale werking heeft

Wetenschappers vermoeden dat fenolverbindingen in honing mogelijk bijdragen aan:

  • De antioxidantenactiviteit.
  • Zowel de antimicrobiële als antivirale activiteit.
  • Het reguleren van ontgiftingsenzymen.
  • Het stimuleren van het immuunsysteem.
  • Het verminderen van het samenklonteren van bloedplaatjes.
  • Het balanceren van de cholesterolwaardes.
  • Het mogelijk verlagen van de bloeddruk.

Recente studies suggereren dat de belangrijkste bijdrage aan antivirale, antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen afkomstig is van:

  • Organische zuren
  • Antimicrobiële peptiden
  • Vrije vetzuren
  • Ethanol
  • Benzoaat
  • Enzymen
  • Waterstofperoxide
  • Antibiotica geproduceerd door lactobacillus bacteriën.

Redenen waarom honing mogelijk een medicinale werking heeft

Wetenschappers vermoeden dat fenolverbindingen in honing mogelijk bijdragen aan:

  • De antioxidantenactiviteit.
  • Zowel de antimicrobiële als antivirale activiteit.
  • Het reguleren van ontgiftingsenzymen.
  • Het stimuleren van het immuunsysteem.
  • Het verminderen van het samenklonteren van bloedplaatjes.
  • Het balanceren van de cholesterolwaardes.
  • Het mogelijk verlagen van de bloeddruk.

Recente studies suggereren dat de belangrijkste bijdrage aan antivirale, antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen afkomstig is van:

  • Organische zuren
  • Antimicrobiële peptiden
  • Vrije vetzuren
  • Ethanol
  • Benzoaat
  • Enzymen
  • Waterstofperoxide
  • Antibiotica geproduceerd door lactobacillus bacteriën.

Kan dit vloeibare goud ook een beschermende rol spelen tegen welvaartsziektes?

Uit onderzoek is gebleken dat honing een sterke remmende werking heeft op oxiderende LDL-deeltjes, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Daarnaast is aangetoond dat honing de endotheelfunctie verbetert door:

  • Bepaalde vrije radicalen te neutraliseren
  • Celschade te verminderen
  • Oxidatie van celmembranen te remmen
  • De aanmaak van reactieve zuurstofsoorten (ROS) te verminderen
  • GSH-herstel in endotheelcellen te bevorderen

Endotheelcellen spelen een cruciale rol in verschillende processen zoals homeostase, immuniteit, ontsteking, celadhesie, trombose en de regulatie van bloedstolling. Een verminderde functie van endotheelcellen kan bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Kan dit vloeibare goud ook een beschermende rol spelen tegen welvaartsziektes?

Uit onderzoek is gebleken dat honing een sterke remmende werking heeft op oxiderende LDL-deeltjes, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Daarnaast is aangetoond dat honing de endotheelfunctie verbetert door:

  • Bepaalde vrije radicalen te neutraliseren
  • Celschade te verminderen
  • Oxidatie van celmembranen te remmen
  • De aanmaak van reactieve zuurstofsoorten (ROS) te verminderen
  • GSH-herstel in endotheelcellen te bevorderen

Endotheelcellen spelen een cruciale rol in verschillende processen zoals homeostase, immuniteit, ontsteking, celadhesie, trombose en de regulatie van bloedstolling. 

Een verminderde functie van endotheelcellen kan bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Honing blijkt ook abnormale bloedwaarden te verbeteren door:

  • De totale cholesterol te verlagen
  • Triglyceriden te verlagen
  • LDL-cholesterol te verminderen en HDL-cholesterol te verhogen voor een betere balans
  • De nuchtere bloedsuikerspiegel te verbeteren
  • C-reactief proteïne te verlagen

Honing blijkt ook abnormale bloedwaarden te verbeteren door:

  • De totale cholesterol te verlagen
  • Triglyceriden te verlagen
  • LDL-cholesterol te verminderen en HDL-cholesterol te verhogen voor een betere balans
  • De nuchtere bloedsuikerspiegel te verbeteren
  • C-reactief proteïne te verlagen

Honing bevat ook ontstekingsremmende componenten die een beschermende rol kunnen spelen.

Langdurige lichte ontstekingen kunnen bijdragen aan aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, obesitas, cardiovasculaire ziekten en longaandoeningen. Daarom kan honing mogelijk een goede bondgenoot zijn in de preventie van welvaartsziekten.

Sommige onderzoeken suggereren ook een positief effect van honing op het lichaamsgewicht. Hoewel honing als een gezonde zoetstof wordt beschouwd, is er nog meer onderzoek nodig om de rol van honing in de preventie van welvaartsziekten volledig te begrijpen en toe te passen.

Deze informatie is afkomstig uit het volgende wetenschappelijke artikel: Honey and Its Role in Relieving Multiple Facets of Atherosclerosis.

Honing bevat ook ontstekingsremmende componenten die een beschermende rol kunnen spelen.

Langdurige lichte ontstekingen kunnen bijdragen aan aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, obesitas, cardiovasculaire ziekten en longaandoeningen. 

Daarom kan honing mogelijk een goede bondgenoot zijn in de preventie van welvaartsziekten.

Sommige onderzoeken suggereren ook een positief effect van honing op het lichaamsgewicht. 

Hoewel honing als een gezonde zoetstof wordt beschouwd, is er nog meer onderzoek nodig om de rol van honing in de preventie van welvaartsziekten volledig te begrijpen en toe te passen.

Deze informatie is afkomstig uit het volgende wetenschappelijke artikel:

Hoe herken je honing van goede kwaliteit?

Het dagelijks gebruik van honing heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals suiker dat wel kan hebben. Integendeel, honing kan juist bijdragen aan een betere gezondheid. Let wel op: niet alle honing in de supermarkt is van goede kwaliteit.

Het is aan te raden om te kiezen voor rauwe honing. De beste optie is om deze rechtstreeks bij een lokale imker te kopen, omdat deze honing nooit boven de 40 °C verhit wordt.

Er zijn ook apothekers, online gezondheidsshops en honingspecialisten die kwalitatief goede honing aanbieden. Als je bij een imker koopt, kun je ook informeren of hij zonder suikerwater werkt. Dit resulteert vaak in nog gezondere honing.

Bestel rauwe honing online van Pit & Pit: Natuurlijke honing van de imker.

Hoe herken je honing van goede kwaliteit?

Het dagelijks gebruik van honing heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals suiker dat wel kan hebben. Integendeel, honing kan juist bijdragen aan een betere gezondheid. 

Let wel op: niet alle honing in de supermarkt is van goede kwaliteit.

Het is aan te raden om te kiezen voor rauwe honing. De beste optie is om deze rechtstreeks bij een lokale imker te kopen, omdat deze honing nooit boven de 40 °C verhit wordt.

Er zijn ook apothekers, online gezondheidsshops en honingspecialisten die kwalitatief goede honing aanbieden. 

Als je bij een imker koopt, kun je ook informeren of hij zonder suikerwater werkt. Dit resulteert vaak in nog gezondere honing.

Bestel rauwe honing online van Pit & Pit: Natuurlijke honing van de imker.

Online cursus aanbod

Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
Ontdek de geheimen van gezonde voedingskeuzes en leer hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen! Duik in onze gratis gids en ontdek praktische tips om snel het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde voeding. 
Leer uit voedingsgewoonten van gezonde traditionele volkeren voor het industrieel tijdperk, waar dierlijk voedsel een centrale rol speelde en niets verloren ging. 
Gebruik deze waardevolle kennis om je eigen gezondheid te optimaliseren en een welzijn te bereiken dat in harmonie is met je lichaam.
jj

Nunc interdum sapien ut mauris maxi us consectetur porta nunc. Con vallislo em ipsum dolor sit amet onsec tet.

Working hour

Mon – Fri: 9 a.m. – 5 p.m.
Sat – Sun: Closed

650 Birmingham St,
London 3000, UK

Follow us: