Ga terug

Vlaamse stoverij met frietjes

Wie geniet er niet van een smakelijk potje stoofvlees met frietjes en mayonaise? Deze geliefde Vlaamse klassieker kan ook op een gezonde manier worden bereid. Het geheim zit hem in het gebruik van de juiste vetten, dus bak de frietjes in geschikt vet en bereidt de mayonaise op basis van olijfolie.
Thuis gebruiken we vaak de verkeerde vetten voor het bakken van frietjes, vaak plantaardige oliën die worden verkocht als "gezonde plantaardige frituurolie". Helaas zijn deze oliën verre van gezond. Ze bevatten te veel omega 6-vetzuren en zijn zeer onstabiel, waardoor ze snel oxideren bij verhitting.
Dit is echter niet het geval bij niervet (ossenwit) van runderen. Vanwege de stabiliteit van verzadigde vetten is de oxidatie minimaal bij verhitting, waardoor ze veel beter bestand zijn tegen hoge temperaturen. Bovendien bevordert rundervet onze natuurlijke vetverbranding, wat een extra voordeel is.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 2 uur 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen
calorieën 1137 kcal

Apparatuur

  • Frietketel
  • grote stoofpot
  • braadpan

Ingrediënten
  

Frietjes

  • 500 gram aardappelen bintjes
  • 3 liter ossenwit
  • 1-2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise zie notities

Stoofvlees

  • 500 gram runderstoofvlees
  • 2 grote uien
  • 1 flesje Westmalle bruin of St.-Bernardus abt. 12
  • 250 milliliter bottenbouillon optioneel, zie notities
  • 2 laurier blaadjes
  • 1 eetlepel gedroogde tijm of 2 takjes verse tijm
  • 1-2 kruidnagels
  • 2 eetlepels Luikse stroop 100% fruit zonder geraffineerd suiker
  • 1 eetlepel oersuiker of kokosbloesemsuiker, optioneel
  • 2 sneden bruin desembrood zie notities bij glutenintolerantie
  • 2 eetlepels mosterd Bister of Dijon
  • 1 klont roomboter of ghee
  • peper & zout naar smaak

Instructies
 

Voorbereiding (optioneel)

  • Kruid het vlees enkele uren van tevoren met zout voor extra smaak.

Stoverij

  • Pel de uien en snipper ze in grove stukken.
  • Verhit een grote stoofpot en smelt een klont boter erin.
  • Stoof de uien op matig vuur zonder ze te laten bruinen.
  • Intussen verwarm je een braadpan op matig vuur en smelt je er een klont boter in.
  • Bak het vlees goudbruin in de braadpan en kruid het met peper en zout.
  • Voeg het vlees toe aan de stoofpot met uien.
  • Deglaceer de braadpan met donker bier en bottenbouillon om alle aanbaksels los te roeren.
  • Giet het vocht uit de gedeglaceerde pan in de stoofpot met vlees.
  • Voeg laurier, kruidnagel en tijm toe aan de stoofpot.
  • Besmeer de sneetjes desembrood met mosterd en leg ze met de besmeerde kant naar beneden in de pot.
  • Opmerking: Als je geen brood gebruikt, voeg dan alleen mosterd toe aan de pot en verdik de saus aan het einde met een arrowroot mengsel. (zie notities)
  • Laat het stoofvlees 2 tot 3 uur sudderen op een zacht vuur zonder deksel.
  • De kooktijd hangt af van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe en controleer of het vlees gaar is.
  • Als de saus voldoende is ingedikt, zet dan het deksel op de pot om te voorkomen dat hij te dik wordt.
  • Opmerking: Als je geen brood gebruikt, zorg er dan voor dat je voldoende saus overhoudt om in te dikken voor het serveren. Zet dus het deksel op de pot mits nodig.
  • Proef of het stoofvlees goed gekruid is en voeg indien nodig meer peper en zout toe.
  • Houd het stoofvlees warm op een heel zacht vuurtje tot de frietjes klaar zijn.

Frietjes in ossenwit

  • Schil terwijl de aardappelen en snijd ze vervolgens met de hand in gelijkvormige frieten.
  • Was de frieten niet, want het zetmeel helpt om ze krokanter te maken.
  • Verhit terwijl de frietketel met ossenwit op 140 °C.
  • Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren (ongeveer 2 minuutjes).
  • Laat nu de frietjes afkoelen in een schaal (ongeveer 20-25 minuten).
  • Verhit het frietvet vervolgens tot 180 °C.
  • Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig (ongeveer 3 minuten).
  • Dien nu de frietjes op samen met stoofvlees en een goeie kwak zelfgemaakte mayonaise (van olijfolie).

Notities

Bij glutenintolerantie kun je ervoor kiezen om geen brood te gebruiken en de saus in te dikken met een arrowroot mengsel. Arrowroot is een ongeraffineerd bindmiddel dat lijkt op maïzena.
Bottenbouillon: Vermijd zoveel mogelijk bouillonblokjes of -poeders uit de supermarkt en maak in plaats daarvan zelf heerlijke bottenbouillon. Hierdoor kun je niet alleen genieten van smakelijke sauzen en soepen, maar ook profiteren van extra gezondheidsvoordelen die de bottenbouillon biedt.
Zie ons recept voor bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: Dit mengsel, bestaande uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water, wordt vooraf gemengd en vervolgens gebruikt om de saus te verdikken. Zorg ervoor kleine hoeveelheden van het arrowroot mengsel geleidelijk aan, al roerend, aan de pruttelende saus toe te voegen om te voorkomen dat de saus te dik wordt.
Mayonaise op basis van olijfolie: Raadpleeg hiervoor ons recept 'gezonde mayonaise'.