Maak je eigen vissla als broodbeleg en bepaal zelf welke ingrediënten je gebruikt. Zelfgemaakte vissla bevordert onze gezondheid door het gebruik van voedzame vissoorten en de juiste vetten. Gekochte bereidingen voor brood bevatten vaak ongezonde vetten en andere toevoegingen, zoals mayonaise op basis van soja- of koolzaadolie en E-nummers. Kleine vette vissoorten zoals sardines zijn zeer voedzaam en bevatten minder verontreinigingen dan grote vissoorten zoals tonijn. Sardines zijn rijk aan voedingsstoffen zoals selenium, calcium, omega 3-vetzuren, vitamine D, B12 en eiwitten.Je hoeft dit recept niet per se met brood te eten, het kan ook als een zelfstandige maaltijd worden genoten. Eventueel kun je er wat verse tomatensalade bij serveren, maar dit is optioneel. Als je dit gerecht liever zonder brood eet, kun je per portie één extra hardgekookt ei toevoegen om het steviger te maken. Houd er rekening mee dat zonder brood twee porties aanbevolen zijn voor verzadiging.
2blikjessardines in eigen nat of olijfolie, uitgelekt
2eierenhardgekookt
2eetlepelsaugurkjes op azijnfijn gesneden
1eetlepelkappertjes op azijn
3eetlepelszilveruitjes op azijn
2 eetlepelszelfgemaakte mayonaise zie notities
1eetlepelsmeerkaaszie notities
1theelepelmosterd
Extra eiwitten (optioneel)
2eierenhardgekookt
Instructies
Prak de sardines met een vork in een kom.
Snijd de hardgekookte eieren in kleine stukjes en meng ze door de sardines.
Voeg alle overige ingrediënten toe en meng goed tot je een smeerbare consistentie krijgt.
Nu ben je klaar om een heerlijke en gezonde lunch te bereiden. Smeer rijkelijk op een sneetje desembrood met echte boter en geniet ervan!
Notities
Mayonaise op basis van olijfolie: Raadpleeg hiervoor ons recept 'gezonde mayonaise'.Gezonder brood:Verhoog de gezondheidsfactor door te kiezen voor zelfgebakken zuurdesembrood, zoals ons recept voor zuurdesembrood met oer-granen.Of ga op zoek gaan naar een ambachtelijke bakker die authentiek zuurdesembrood aanbiedt.Smeerkaas: Kies bij voorkeur geitenkaas, zoals Chavroux of huismerken van de supermarkten.Zuivelintolerantie: Geitenkaas is over het algemeen beter verteerbaar dan kaas van koemelk. Personen die moeite hebben met het verteren van koemelk kunnen vaak wel geitenmelk verdragen.Als geitenkaas ook geen optie is, kun je de smeerkaas vervangen door een gelijke hoeveelheid mayonaise.