Ga terug

Vissla van sardines

Maak je eigen vissla als broodbeleg en bepaal zelf welke ingrediënten je gebruikt. Zelfgemaakte vissla bevordert onze gezondheid door het gebruik van voedzame vissoorten en de juiste vetten.
Gekochte bereidingen voor brood bevatten vaak ongezonde vetten en andere toevoegingen, zoals mayonaise op basis van soja- of koolzaadolie en E-nummers.
Kleine vette vissoorten zoals sardines zijn zeer voedzaam en bevatten minder verontreinigingen dan grote vissoorten zoals tonijn. Sardines zijn rijk aan voedingsstoffen zoals selenium, calcium, omega 3-vetzuren, vitamine D, B12 en eiwitten.
Je hoeft dit recept niet per se met brood te eten, het kan ook als een zelfstandige maaltijd worden genoten. Eventueel kun je er wat verse tomatensalade bij serveren, maar dit is optioneel.
Als je dit gerecht liever zonder brood eet, kun je per portie één extra hardgekookt ei toevoegen om het steviger te maken. Houd er rekening mee dat zonder brood twee porties aanbevolen zijn voor verzadiging.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Gang bijval
Keuken Belgisch
Porties 4 porties
calorieën 252 kcal

Apparatuur

  • kom

Ingrediënten
  

  • 2 blikjes sardines in eigen nat of olijfolie, uitgelekt
  • 2 eieren hardgekookt
  • 2 eetlepels augurkjes op azijn fijn gesneden
  • 1 eetlepel kappertjes op azijn
  • 3 eetlepels zilveruitjes op azijn
  • 2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise zie notities
  • 1 eetlepel smeerkaas zie notities
  • 1 theelepel mosterd

Extra eiwitten (optioneel)

  • 2 eieren hardgekookt

Instructies
 

  • Prak de sardines met een vork in een kom.
  • Snijd de hardgekookte eieren in kleine stukjes en meng ze door de sardines.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe en meng goed tot je een smeerbare consistentie krijgt.
  • Nu ben je klaar om een heerlijke en gezonde lunch te bereiden. Smeer rijkelijk op een sneetje desembrood met echte boter en geniet ervan!

Notities

Mayonaise op basis van olijfolie: Raadpleeg hiervoor ons recept 'gezonde mayonaise'.
Gezonder brood: Verhoog de gezondheidsfactor door te kiezen voor zelfgebakken zuurdesembrood, zoals ons recept voor zuurdesembrood met oer-granen.
Of ga op zoek gaan naar een ambachtelijke bakker die authentiek zuurdesembrood aanbiedt.
Smeerkaas: Kies bij voorkeur geitenkaas, zoals Chavroux of huismerken van de supermarkten.
Zuivelintolerantie: Geitenkaas is over het algemeen beter verteerbaar dan kaas van koemelk. Personen die moeite hebben met het verteren van koemelk kunnen vaak wel geitenmelk verdragen.
Als geitenkaas ook geen optie is, kun je de smeerkaas vervangen door een gelijke hoeveelheid mayonaise.