Ga terug

Vleessaus op Franse wijze

In de Franse keuken wordt een klassieke vleessaus meestal bereid met rode wijn en vleesbouillon. Dit zijn ideale ingrediënten om een pan te deglaceren en de gekarameliseerde eiwitten die aan de bodem van de pan kleven op te lossen in de saus.
Het resultaat is een saus met een explosie van smaken. Je kunt deze saus gebruiken bij allerlei gebakken stukken vlees, zoals kip, rund, lam en varken.
Dit recept is niet origineel, maar wel afgeleid van de Franse keuken.
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang saus
Keuken Frans
Porties 2 personen
calorieën 86 kcal

Apparatuur

  • kookpan
  • zeefnet (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 250 milliliter bottenbouillon zie notities
  • 1 glas rode wijn
  • arrowroot mengsel (optioneel) zie notities
  • 1 klont roomboter
  • 1 takje verse tijm of 1 theelepel gedroogd
  • peper & zout naar smaak

Instructies
 

  • Plet het teentje knoflook met de zijkant van het mes, verwijder de schil, maar laat het teentje intact zodat je het later gemakkelijk uit de saus kunt halen.
  • Pel en snipper vervolgens de sjalot.
  • Smelt ondertussen een klont boter in een pan. Gebruik dezelfde pan waarin je zojuist vlees hebt gebakken om de sjalot en knoflook te fruiten. Doe dit op een zacht middelmatig vuur.
  • Zodra de sjalot glazig wordt, voeg je de tijm, laurier en rode wijn toe. Laat de wijn enkele minuten koken.
  • Laat de rode wijn koken totdat de alcohol verdampt is, en voeg vervolgens de bottenbouillon toe.
  • Gebruik je reukvermogen om vast te stellen of de alcohol verdampt is. Alcohol heeft een scherpe geur die bijna onmogelijk in te ademen is wanneer het aan het koken is.
  • Laat de saus nog even sudderen en haal dan de knoflook uit de saus.
  • Optioneel: Voor een gladde saus, zeef het mengsel en giet de gezeefde saus terug in de pan.
  • Nu kun je kiezen: verdik de saus met het arrowroot mengsel terwijl het suddert voor de gewenste dikte, of zet het vuur uit en roer met een garde koude boter door de saus tot deze lichtgebonden is.
  • Geniet van deze verrukkelijke vleessaus, verrijkt met gezonde bottenbouillon. Eet smakelijk!

Notities

Bottenbouillon: Vermijd zoveel mogelijk bouillonblokjes of -poeders uit de winkel en maak in plaats daarvan zelf heerlijke bottenbouillon. Hierdoor kun je niet alleen genieten van smakelijke sauzen en soepen, maar ook profiteren van extra gezondheidsvoordelen die de bottenbouillon biedt.
Zie ons recept voor bottenbouillon.
Arrowroot mengsel: Dit mengsel, bestaande uit 2 theelepels arrowroot poeder en 4 eetlepels koud water, wordt vooraf gemengd en vervolgens gebruikt om de saus te verdikken. Zorg ervoor kleine hoeveelheden van het arrowroot mengsel geleidelijk aan, al roerend, aan de pruttelende saus toe te voegen om te voorkomen dat de saus te dik wordt.
Bij zuivelintolerantie gebruik je ghee als vetstof. Zie ons recept om zelf ghee te maken.