Ga terug

Yoghurt van rauwe schapenmelk

Schapenmelk is meestal voedzamer dan commerciële koe- of geitenmelk, en geschikter voor het maken van yoghurt met rauwe melk. Yoghurt maken met rauwe koe- of geitenmelk resulteert eerder in een vloeibare consistentie, vergelijkbaar met yoghurtdrank.
Koe- en geitenmelk krijgen hun typische yoghurtstructuur enkel als de melk eerst gepasteuriseerd wordt.
Helaas gaan door verhitting bij pasteurisatie enkele gezonde eigenschappen van melk verloren, waaronder enzymen (o.a. lactase), probiotica, lactoferrine en immunoglobuline, die onder andere ons immuunsysteem versterken en de melk licht verteerbaar maken.
Yoghurt gemaakt van rauwe schapenmelk heeft van nature een mooie, vaste consistentie zoals echte yoghurt. Daarom is schapenmelk veelal een betere keuze voor het maken van yoghurt met melk die niet behandeld is door hitte.
Het is handig om porties van 2 tot 3 liter (8-12 porties) melk te maken om tijd en werk te besparen. Zelfgemaakte yoghurt blijft meestal een maand houdbaar in de koelkast. Controleer regelmatig op tekenen van bederf (geur en kleur) en gooi de yoghurt weg als deze bedorven lijkt.
Hoewel rauwe melk voordelen heeft, brengt het ook risico's met zich mee, zoals de aanwezigheid van potentieel schadelijke bacteriën. Zorg ervoor dat de melk afkomstig is van een betrouwbare bron.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 16 uur
Gang tussendoortje
Keuken Wereld keuken
Porties 8 tassen
calorieën 215 kcal

Apparatuur

  • yoghurt machine

Ingrediënten
  

  • 2 liter rauwe schapenmelk
  • 2 kopjes yoghurt met levende culturen of enkele capsules probiotica

Instructies
 

  • Meng eerst een klein beetje melk met de capsules probiotica of met de verse yoghurt (met levende yoghurt culturen).
  • Voeg nu de rest van de 2 liter melk, plus het mengsel met de verse yoghurt (of probiotica capsules), toe aan de yoghurt maker.
    *Opmerking: indien jouw yoghurt machine maar 1 liter per keer kan maken, laat dan de overige 1-2 liter nog even in de koelkast staan tot de eerste liter yoghurt klaar is. 
  • Zet vervolgens het programma om yoghurt te maken op 16 uur.
    *Tip: hoe langer het programma opstaat, hoe minder lactose er overblijft van de melk. Dus de yoghurt zal meer probiotica bevatten en een zuurdere smaak hebben!
  • Verwijder de yoghurt uit de machine en laat deze vervolgens eerst afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst.
  • Eens de yoghurt afgekoeld is, kun je hem consumeren. 

Notities

Belangrijke Tips:

Bij het maken van de volgende batch yoghurt hoef je geen capsules meer te gebruiken (indien je gebruik maakt van probiotica capsules).
Nu kun je namelijk een beetje yoghurt van de laatste batch over houden om te vermengen met nieuwe verse melk (i.p.v. de verse melk met de capsules te mengen).
Zorg er wel voor dat de yoghurt, om de nieuwe batch te maken, niet in contact is geweest met jouw bacteriën, bijvoorbeeld d.m.v. rechtstreeks uit de pot yoghurt te eten met een lepel die in contact kwam met jouw speeksel. Hierdoor zal de nieuwe lading yoghurt mislukken.
Indien je probiotica capsules gebruikt, is het mogelijk dat de eerste batch yoghurt zal schiften. Dus het weiwater kan loskomen van de eiwitten en de room. Dit gebeurd namelijk als je een probiotica gebruikt die ook prebiotica bevat.
  • In dit geval kun je de yoghurt zeven door een zeef net of kaasdoek om het weiwater te scheiden van de yoghurt. Houdt het weiwater bij want dit zit ook boordevol goeie probiotica en enzymen. Je kunt dit als verfrissend drankje gebruiken.
  • De volgende batch zal de yoghurt waarschijnlijk niet meer schiften, omdat je dan gebruik maakt van yoghurt als starter i.p.v. probiotica capsules.