Doe 370 ml water in een mengkom en voeg het zout met 100 g zuurdesemstarter toe aan het water.
Als je alleen speltmeel gebruikt in het volledige recept, volstaat 350 ml water.
Meng de zuurdesem lichtjes door het water zodat de gisten en bacteriën nadien beter verspreid worden in de broodmix.
Voeg nu 150 gram speltbloem en 350 gram eenkorenmeel toe aan de mengkom en roer alles goed door met een houten lepel of spatel.
Kneden is overbodig; het is voldoende om de bloem en het water te mengen, totdat er geen droge bloem meer zichtbaar is.
Voeg het deeg toe aan de broodmachine met boter (ca. 40 gram).
Laat het deeg 2 uur rusten voordat je het programma van de broodmachine start. Raadpleeg de notities voor meer uitleg.
Verwijder het brood uit de machine zodra het bakproces klaar is en leg het brood vervolgens op een rooster om af te koelen.
Het rooster is belangrijk omdat er lucht onder de bodem moet circuleren, zodat de bodem niet vochtig wordt. Wacht met snijden totdat het brood volledig is afgekoeld.