Ga terug

Zuurdesembrood met oer-granen (broodmachine)

Eenkorengraan, een van de oudste granen door de mens verbouwd, is de voorouder van emmertarwe, spelt en gewone tarwe. Het ligt het dichtst bij de wilde variant, waardoor het voedzamer en lichter verteerbaar is dan andere tarwevarianten. Emmertarwe is na eenkoorn het 2de oudste verbouwde graan.
Eenkoren en emmertarwe bieden meer smaak dan spelt en tarwe en hebben van nature een lager glutengehalte. Hoewel de bakkwaliteiten minder zijn, verbetert het toevoegen van speltbloem de binding en rijzing. Zorg voor een goede zuurdesemstarter (zie ons recept voor rogge zuurdesemstarter).
De hoeveelheid eenkoren in dit recept is vervangbaar door emmertarwe. Als je geen eenkoren of emmertarwe hebt, kun je deze vervangen door speltmeel, met 350 ml water in plaats van 370 ml.
Let op: Vermijd industrieel gemalen bloem en meelproducten; koop bij voorkeur van kleine lokale molenaars die op traditionele wijze malen.
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 9 uur
Gang basis
Keuken Wereld keuken
Porties 16 sneden
calorieën 153 kcal

Apparatuur

  • broodmachine met zuurdesem programma
  • mengkom
  • maatbeker
  • spatel of houten lepel

Ingrediënten
  

  • 100 gram zuurdesemstarter
  • 350 gram eenkorenmeel
  • 150 gram speltbloem of meel
  • 370 milliliter water
  • 9 gram zout keltisch zeezout of himalaya zout
  • 40 gram roomboter of ghee

Instructies
 

Voorbereiding

  • Laat vooraf 100 g zuurdesemstarter 6-8 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Vergeet niet om de voorraad zuurdesemstarter terug aan te vullen (voeden). Raadpleeg ons recept voor zuurdesemstarter en zie de onderhoudsinstructies.
  • Als de starter verdubbeld is in volume, is deze klaar om te verwerken.
  • De gebruiksklaarheid is vooral te herkennen aan het volume van de starter en aan de friszure geur.

Bereiding

  • Doe 370 ml water in een mengkom en voeg het zout met 100 g zuurdesemstarter toe aan het water.
  • Als je alleen speltmeel gebruikt in het volledige recept, volstaat 350 ml water.
  • Meng de zuurdesem lichtjes door het water zodat de gisten en bacteriën nadien beter verspreid worden in de broodmix.
  • Voeg nu 150 gram speltbloem en 350 gram eenkorenmeel toe aan de mengkom en roer alles goed door met een houten lepel of spatel.
  • Kneden is overbodig; het is voldoende om de bloem en het water te mengen, totdat er geen droge bloem meer zichtbaar is.
  • Voeg het deeg toe aan de broodmachine met boter (ca. 40 gram).
  • Laat het deeg 2 uur rusten voordat je het programma van de broodmachine start. Raadpleeg de notities voor meer uitleg.
  • Verwijder het brood uit de machine zodra het bakproces klaar is en leg het brood vervolgens op een rooster om af te koelen.
  • Het rooster is belangrijk omdat er lucht onder de bodem moet circuleren, zodat de bodem niet vochtig wordt. Wacht met snijden totdat het brood volledig is afgekoeld.

Notities

Rusttijd: Laat het deeg 2 uur rusten voordat het kneedproces van de broodmachine begint. Deze rustperiode zorgt ervoor dat de gluten zich kunnen ontwikkelen, wat resulteert in betere bakresultaten. Sla dit proces dus niet over!
Als jouw broodmachine een timer heeft, kun je deze instellen zodat de machine pas na 2 uur start met het kneed- en bakproces.
Tip: Een zuurdesembrood wordt beter verteerd wanneer het minstens 7-8 uur heeft kunnen fermenteren. Houd hier rekening mee bij het instellen van het programma. Overweeg het deeg eventueel 1-2 uur extra te laten rusten, zodat het brood pas na 8 uur klaar is.
Bij zuivelintolerantie gebruik je ghee als vetstof. Zie ons recept om zelf ghee te maken.